Situacija na polju medija u BiH se pogoršala u proteklih deset godina, što se naročito odrazilo na lokalne medije koji su suočeni sa političkim i drugim pritiscima, navedeno je u izvještaju Centra za postkonfiliktna istraživanja pod nazivom „Stvarni glas novinarstva“.

Na konferenciji na kojoj je prezentovan ovaj izvještaj je rečeno da je novinarima često onemogućeno pravo na nesmetan rad, a stalno se susreću sa različitim vrstama pritisaka. Marija Arnautović sa Radija Slobodna Evropa je rekla da je kroz izvještaj kao najveći porblem detektovana cenzura u lokalnim sredinama i da ti ljudi rade sa pritisicma, prije svega političkim, te su skoro pa nezaštićeni. Erna Mačkić iz Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je navela da ulogu igra i finansisjka zavisnost novinara koja dovodi do kršenja osnovnih profesionalnih standarda na koje utiče cenzura i autocenzura, ne samo politički pritisci, jedino što novinar može da uradi jeste da se povuče i ne radi svoj posao.

Borka Rudić iz Udruženja „BH novinari“ kaže da izostanak adekvatnog procesuiranja napada na novinare dodatno usložnjava trenutnu medijsku situaciju.

„Od svih prijavljenih, samo su 24 slučaja rješena u korist novinara i to većina kao prekršaji, najčešće kao remećenje javnog reda i mira, a ne kao krivično djelo ugrožvanje sigurnosti i kršenje na slobodu pravo izražavanja“ kaže Rudić i dodaje da od prijave napada do sudske odluke prođe dvije i po godine što govori sa druge strane o efikasnosti pravosuđa.

Lejla Turčilo sa sarajevskog Fakluteta političkih nauka je istakla da je medije potrebno vratiti interesu javnosti, kao i da novinari, pored nekoliko izuzetaka, u biti nisu zaštićeni.

„Propustili smo da detektujemo ne samo koji pritisci na novinare postoje, već i one od medijskih kuća kojima je sve važnije od samih novinara. Vlasnici i urednici tih medija više vode računa da čuvaju odnose sa političkim, ekonomskim i drugim moćnicima, o biznis modelu svoje kuće. Redakcije i novinari koje imaju su im samo servis za ostvarivanje ciljeva“ rekla je Turčilo i dodala da u BiH postoje mediji koji su politički projekti.

Tatjana Mijović iz Centra za postkonfliltna istraživanja je dodala da je ovaj izvještaj obuhvatio 17 lokalnih zajednica i da je ispitano više od 30 novinara. Ispitani su, između ostalog, poručili donosiocima odluka u medijskoj zajednici da ne koriste medije kao svoja glasila i ne vrše pritisak, kao i da donesu adekvatne Zakone koji će zaštiti novinare.

Kao medije kojima najviše vjeruju, ispitanici su naveli Radio Slobodna Evropa, N1 Televiziju, Al Jazeera Balkans te izvještaje BIRN-a BiH.

 

Izvor: BIRN BIH

U Centru za podršku poduzetništvu u poslovnoj zoni „Pilana“ odnosno prostoru „BINOVA“ izmedju Općine Bosanska Krupa i polaznika, kao i izmedju Općine i SŠC“Safet Krupić“ potpisani su ugovori čime i zvanično počinje obuka za varioce kao i prekvalifikacija odnosno dokvalifikacija za zanimanja iz oblasti metalopreradjivačke industrije.

iloo1

 

iloo2

U cilju uspostave suradnje i razmjene iskustava Bosansku Krupu su u petak 18.maja su posjetili članovi organizacije Groupe de Secours Catastrophe Français (GSCF) iz Francuske i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Rovišće iz Hrvatske. Domaćin posjete vatrogasca iz Francuske i Hrvatske je bilo Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa.

dvd

 

dvd1

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

18.05.u 14,35 sati.Bos.Krupa na putu M-102 ul.Bihaćka SN-sudar dva teretna motorna vozila.1 lice zadobilo LTP.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.20.05. u 03,15 sati na putu M-102 Crno jezero SN-uslijed neprilagođene brzine uslovoma puta došlo do prevrtanja teretnog motornog vozila.1 lice zadobilo LTP.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.U 23,00 sata Baštra narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Lice lišeno slobode i zadržano.Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da je imala tehničku intervencija dana 20.05. u 03,15 sati na spašavanju 1 lica iz prevrtnutog teretnog motornog vozila.Intervencija završena u 04,30 sati.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 153   pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 20 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 08,00 do 10,00 sati prekid u isporuci vode u naselju Ćojluk-brdo.Radovi na mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-102 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 11 C , vlažnost zraka 82% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 62 cm (NV).

 

Operativni centar civilne zaštite

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 591 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda