Uvaženi sugrađani,

 

potaknut najnovijim slučajem napada pasa lutalica na ženu sa dvogodišnjim djetetom obraćam vam se, ne kako bih se pravdao, nego kako bih odgovorio na mnogobrojne reakcije, pripisivanje odgovornosti pa i osude. Ne mogu niti želim biti „nijem“. 

Prije svega, shvatajući činjenicu da je pretrpljen strah i vjerovatno doživljena trauma, izražavam duboko žaljenje zbog toga što se jučer desilo u centru grada. Za svakog građanima u Bosanskoj Krupi, prvenstveno kao čovjek pa i načelnik, gajim osjećanja i imam odgovornost, naročito kada se radi o djeci. Zbog toga ali i zbog svih mojih napora da riješim ovaj gorući problem ja se moram oglasiti i „stvari nazvati pravim imenom“. 

Godinama ja pokušavam objasniti da su vlastima na lokalnom nivou ruke po ovom pitanju vezane i da činimo sve što nam zakon dozvoljava. U tome tražim razumijevanje, ali ga najčešće ne dobijam. I to mi je donekle shvatljivo. Roditelj ne može biti miran kada zna da mu je dijete na putu do škole ili u igri u opasnosti. Međutim, mora se znati da Općina na čijem sam čelu čini sve što je u njenoj moći, kao i to da u rješavanju problema svi trebamo raditi kao tim. 

Organ uprave zajedno sa JKP „10. Juli“ provodi kontinuirane aktivnosti na uklanjanju pasa lutalica koji predstavljaju potencijalnu opasnost. Samo u posljednjih pet dana sa ulica Bosanske Krupe u prirodno stanište odvedena su 142 psa. To i nije nešto posebno primjetno s obzirom na ogroman broj pasa za koje, vjerujte, ne znamo ni odakle dolaze. Postoje indicije da ih dovoze iz drugih općina ali se tome još uvijek nije stalo u kraj. 

Građani koji burno reaguju i traže da se uklanjaju psi, najčešće na društvenim mrežama, trebaju znati da postoje i oni koji štite životinje, da su nama prepreka i građani koji se predstavljaju kao vlasnici pasa za koje tvrde da nisu agresivni i kao takve radnici komunalnog preduzeća nemaju pravo ukloniti sa javnih površina. Zbog toga ću ovo obraćanje iskoristiti i da apelujem na sugrađane da ne puštaju svoje pse, nego da ih propisno i u skladu sa odlukom koja je snazi u našoj općini, drže u zatvorenom prostoru, da vode brigu o njima, te nama olakšaju posao. 

Podsjećam javnost da smo prije dvije godine izradili i na Općinskom vijeću usvojili Odluku o držanju i zaštiti domaćih životinja, kućnih ljubimaca i nezbrinutih životinja na području općine. Njome su propisani uslovi, način držanja i postupanja sa kućnim ljubimcima i nezbrinutim životinjama, a naročito kretanje pasa u javnim objektima i na javnim površinama, način postupanja sa izgubljenim i napuštenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i životinjama opasnim za okolinu, te nadzor i kaznene odredbe. Odluka između ostalog nalaže da vlasnici registruju pse i mačke, a za nepoštivanje odredbi propisuje kaznu do 7 hiljada KM pa ja danas pitam šta mislite koliko je to građana do sada uradilo? Znajte da statistika nije ohrabrujuća. 

Mi ćemo i dalje postupati u skladu sa odlukom čija se primjena od početka prati i analizira, te iznalaze još bolji i kvalitetniji modusi za efikasno rješavanje ovog gorućeg problema. 

Još jednom pozivam na razumijevanje i molim da o problemu svi vodimo računa. Ponavljam da trebamo raditi zajedno i u isto vrijeme imati strpljenja. Samo na takav način možemo doći do željenih rezultata.                

 

                                                                                                                                                 OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                                                                   ARMIN HALITOVIĆ

Pčelarstvo svrstati samo u granu stočarstva bilo bi nekako grubo, jer su njegove osnove u općepoznatoj vrijednoći pčela, koje su najbolji suradnik prirode i vrelo njenih mogućnosti, koje su se odavno stavile pod ruku sa dobrim čovjekom da ih pazi,pa i mazi,koji u njima uživa,od njih uči i da za svako   prijateljstvo  bude nagrađen onim što pčelice proizvode, a što može biti istovremeno hrana,lijek,terapija i osnova za toliko mogućnosti da čovjeku postane istovremeno i najplemenitiji hobi i ,uz mnogo truda,učenja,znanja i pažnje,i -unosans biznis.

Iako su mogućnosti,osobito u čistim,zelenim krajevima oko Une i u njedrima Grmeča,velike,ipak još uvijek se mali broj ljudi bavi pčelarstvom,mada često mnogi neodlučni zavide posvećenosti,ljubavi pčelara koji ,drugujući u najzdravijem okruženju,sa motivirajućim pčelama,uživajući u njihovom redu i radu,brzo postanu marljivi kao oni i ne odustaju od takvog načina ispunjavanja slobodnog vremena.

22780191 1843815988966618 3677439793700265538 n

 

Duga tradicija pčelarstva

Pčelarstvo na području bosanskokrupske općine ima dugu tradiciju,gotovo koliko i pčelarstvo u Bosni i Hercegovini,a od osamdesetih godina prošlog vijeka pčelari općine Bosanska Krupa djeluju kao organizovano udruženje „Lipa“.Tako  ove godine se obilježava i jubilej – trideset godina organizovanog bavljenja pčelarstvom.Ratni sukobi nisu prekinuli bavljenje pčelarstvom,ali 2002.godine ,uz obnovu porušenih i popaljenih domova, pčelari su ponovo aktivirali  rad udruženja „Lipa.Tako  i to reaktivirano udruženje, u ovoj godini obilježava petnaest godina rada i realno se,kada je u pitanju rad civilnih građanskih organizacija , ističe kao najorganizovanije udruženje građana na području Općine Bosanska Krupa.

Razloga je mnogo.Iz godine u godinu broj građana koji ulaze u svijet pčelarstva je sve veći, a raste broj i onih koji, zbog već započete proizvodnje meda i mednih pripravaka postaju članovi udruženja „Lipa“.I to ne bez razloga.Organizovani su jači,imaju više prilike da razmjene iskustva,nauče od starih pčelara,posjećuju stručna predavanja,posjećuju sajmove,pomažu jedni drugima i u onim zlatorodnim,ali u onim godinama kada su prinosi meda slabiji.Važno je napomenuti da kvalitet meda koji se proizvodi u širem području bosanskokrupske općine je uvijek isti.Čistu prirodu,dobrim pčelinjim rojevima,odgovarajućim košnicama,stalnim učenjima o zanimljivom svijetu pčela i njihovih najboljih potreba koje im može dati čovjek,kvalitet meda sve te godine ostaje neupitan i potvrđuje sigurno da je „domaće najbolje“. Zašto: zato što su osnovni postulati u udruženju „Lipa“ da njihovi članovi,ugledajući se jedni na druge, prateći struku,međusobno paze da pčelama pruže najbolje, da bi dobili najbolje.

 

Priroda je širom otvorila svoje bogatstvo za pčelare bosanskokrupske opštine,a mora se naglasiti da je, osobito zadnju deceniju puna podrška razvoju pčelarstva ,u granicama finasijskih mogućnosti, pružena od lokalnih vlasti. Nažalost,još uvijek to nisu učinili oni koji donose krovne zakone i koji,ovu oblast,uz sve apele pčelara,ne podržavaju kako bi to trebali,ili bolje reći koji ne vide koliko u tu oblast izdvajaju susjedne zemlje.

Promocija pčelarstva kroz sajmove,edukacije i prezentacije...

Motor aktivnosti razvoja pčelarstva u Bosanskoj Krupi je uvrštavanje Sajma pčelinjih proizvoda u perojekt „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“,kao jedan od najuspješnijih sajmova u Bosanskoj Krupi,a ne treba zaboraviti da su pčelari udruženja „Lipa „ prisutni i na Sajmu organske proizvodnje u Bosanskoj Krupi ,jer na području općine imamo i porodično gazdinstvo Gerzić,koje je certificirano za proizvodnju meda i pripravaka za medom,a po ocjeni iz analiza,takmičenja ,mnogo pčelara i medara bi moglo imati certifikat kada bi u procesu certifikacije,koja je i skupa i duga,imali potporu državnih nadležnih ministarstava,odnosno kada bi pčelarstvo,sa puno razloga bilo strateška grana u razvoju poljoprivrede,lokalno,ali i globalno u cijeloj zemlji.

Brojni su predavači,pčelari sa iskustvom,profesori sa fakulteta,naučni radnici u okviru sajmova u Bosanskoj Krupi ukazivali i ukazuju koliko je med važan i unosan,a najviše potreban u ishrani,farmakologiji,liječenju prirodom,pa su tako ,razmjenom iskustava dali priliku članovima udruženja pčelara „Lipa“ da budu gosti i aktivni sudionici brojnih predavanja ,kako u našoj,tako i u drugim zemljama-Sloveniji,Srbiji,Turskoj,Mađarskoj.

U udruženju pčelara „Lipa „ Bosanska Krupa posebno su istakli suradnju koja nadilazi ono poslovno i biva prijateljska ,bratska, sa pčelarima iz Republike Slovenije.Ne zaboravljaju koliko su im pomogli u cerificiranju i ocjeni kvaliteta meda,kako bi med sa ovih prostora mogao postati proizvod za kojim žudi tržište Europske unije,  ali i u arapske zemlje.

Baš dok smo pratili predavanja članova udruženja „Lipa“,iz Slovenije stigla su i posljednja priznanja za bosanskokrupski med pčelara koji ne posustaju ni zadnje dvije godine kada su zbog prirodnih uvjeta prinosi bili lošiji,ali i sa gotovo svih takmičenja na koje idu pčelari udruženja „Lipa“.Harbaš,Ramić,duplo Duraković

Lipa Novembar 1

 

3000 košnica sa tendencijom rasta

U prosjeku,oko šezdeset pčelara udruženih u udruženju „Lipa“ proizvedu oko dvije tone meda u oko 2000 košnica. Računaju u udruženju da se pčelarstvom značajnije bavi oko stotinu pčelara ,sa sveukupno tri hiljade košnica na području bosanskokrupske općine,a nadaju se ,da će u narednom periodu dobiti nove članove,koji bi uz već iskusne pčelare, mogli razviti svoju proizvodnju ,usavršiti se i u Bosansku Krupu donijeti nove medalje,na koje smo ,pošteno govoreči i navikli.

Sve što ste pročitali u ovom tekstu bilo je zadovoljstvo slušati krajem prošlog mjeseca na tri organizirana predavanja u organizaciji Udruženja pčelara „Lipa“,a u sklopu aktivnosti obilježavanja trideset godina od aktiviranja i petnaest godina od reaktiviranja rada Udruženja pčelara „Lipa“ iz Bosanske Krupe.

Zadovoljstvo je bilo odslušati tri predavanja u Drugoj i Prvoj osnovnoj školi i u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“i zanimljiva pitanja koja su učenici postavljali Hajrudinu Šabiću,predsjedniku Udruženja pčelara „Lipa“,Bekiru Mujagiću i Sulejmanu Alijagiću ,profesoru koji je kao predavač jako cijenjen u cijelom regionu,pa  možemo kazati i u svijetu, jer je upravo on jedan od autora koji će svoja iskustva iznijeti u knjizi „ Bez pčela nema života“, među trideset odabranih iz oko 30 zemalja svijeta.

Sa ljubavlju kroz pčelarstvo i do unosnog biznisa

Odabir da se bave pčelastvom nikada ne treba biti prvenstveno novac i zarada,prije ulaska u svijet pčelarstva potrebne su duge pripreme,potrebno je pročitati mnogo literature,razgovarati i učiti od ljudi sa iskustvom ,najbolje nudeći sebe da tom iskusnom pčelaru  u njegovom radu budete pomoćnik i učenik.

Važno je odabrati pravo mjesto za košnice jer mnogo je faktora koi utječu da odaberete pravu lokaciju.To su  blizina/daljina mjesta, sunčeva svjetlost, vjetar, okolina i priroda, paša jer će vam to obezbijediti sigurnost, dobro pčelinje društvo, hranu u toku sezone,kazali su predavači mladima.

Važno je bilo čuti  da svaki budući pčelar treba da nauči da u toj oblasti  sve radi nježno,uz minimalno uznemiravanje društva,te da mu to vremenom postane navika, jer ukoliko ne uznemiravate svoje pčele, videćete kako ćete se vremenom stopiti sa njima u neku vrstu simbioze, toliko, da ćete pomisliti da vam one, zaista, veruju – što je divna stvar koja će vas definitivno oplemeniti,što je još jedna odlika pčelarstva.

Pčelinjak  treba graditi polako,redovno ga uređivati,izbjegavati toksine i pokušati hraniti pčele prirodnim medom.Važan je odabir i košnica.

Na ovim predavanjima istaknuto je da je i pčelarstvo dobra prilika za one koji nemaju posao i prihode,za one koji ne zarađuju nedoljno,ali takođe i jedna prilika o o kojoj bi,osobito na našem području, dugoročnije,kratkoročnim i dugoročnim planovima ulaganja i poticanja,trebali razmišljati u nadležnim ustanovama,kao jednu od mogućnosti kojim bi se spriječio ili umanjio odlazak mladih i drugih stanovnika u inostranstvo.

Put do unosnog biznisa u pčelarstvu je dug i mukotrpan,ali na kraju isplativ,tako da su predavači,kao sugovornici u emisiji Radija Bosanska Krupa istakli,da oni,već odavno ne čekaju  dan kada će leći plata i penzija. Sve količine meda članova udruženja budu prodate,kao i svi oni proizvodi koji se proizvode u pčelarstvu,iz meda i od meda. Put do svjetskih destinacija sve više pronalazi polen,matična mliječ,propolis,razni pripravci,sapuni,kreme,tinkture,do pčelinjeg otrova,a sve više meda,osobito sa našeg prostora traži se na tržištuarapskih zemalja,sa vrtoglavo većeom cijenom od one koja je na našem tržištu,pa i na tržitu i europskih zemalja.

Svima onima kojih je zaintrigirao optimizam,znanje i praksa koju su predočili iz Udruženja pčelara „Lipa“,oni su poručili da je pčelarstvo je divan posao,uživanje,razbibriga,korist ,ali odlična antistresna terapija u prirodi.

 „Iskustvo koje ćete steći biće neprocenjivo važno za vašu budućnost kao pčelara, zato učite kad god vam se ukaže prilika,ali i kao čovjeka kojem če i u najtežim trenucima pomoći čarobni svijet pčela-kazali su i pozvali mlade da ih posjete u pčelinjacima,nudeći onima koji se prvi odluče baviti pčelarstvom na proljeće,po jedan roj pčela za njihov početak.“

U svim školama koje su bile domaćini,izrazili su zadovoljstvo organiziranim predavanjima,pozvali ih da ponovo budu gosti u njihovim školama,a pčelari su potakli osnivanje pčelarskih sekcija u školama i pozvali ih u posjetu njihovim pčelinjacima.Uz brojne inovacije koje svakim danom pronalaze pčelari,uz razvijanje suradnje sa strukovnim školama,možda se počnu u školama u okviru praktičnog rada proizvoditi košnice,a da čak i pčelari koji imaju poteškoće u kretanju ,mogli bi uskoro  početi koristiti već provjerene inovacije za olakšanje rada u pčelinjaku.

Uz čestitke za ova dva jubileja,zahvalu za poziv za praćenje rada i uposleni u Radio Bosanska Krupa vam ,poštovani pčelari „Lipe“Bosanska Krupa  žele  uspješnu i mednu narednu pčelinju godinu.

Emisija koju smo uredili na ovu temu biće emitirana u srijedu 8.novembra 2017.godine u programu Radija Bosanska Krupa od 15,30 sati.

 

Dževada Štancl

Lipa Novembar 3

 

Lipa Novembar 2

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je danas kako u ovom momentu ne postoji nijedan faktor koji bi zaustavio projekt Unsko-sanske pruge i da do sada nije naišao ni na jednu barijeru. Jusko je za televiziju N1 kazao da je nakon više od 10 godina čekanja, prije tri mjeseca obavljeno niz razgovora sa kolegama iz Hrvatske u vezi sa aktiviranjem projekta Unsko-sanske pruge. - Kontaktirali smo i luke da vidimo da li su zainteresovani za prevoz robe preko toga i kazali su da jesu. Potpisali smo sporazum koji ćemo na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara staviti.  Ja sam apsolutno uvjeren da ćemo dobiti podršku Evropske komisije. Razgovarao sam i sa gospodom iz Evropske investicione banke i uvjeren sam da žele da to podrže. To će biti prilika i za nova radna mjesta i ne znam zašto se čekalo toliko dugo na ovaj projekat - rekao je između ostalog, ministar Jusko za N1.

Izvor: FENA

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 644 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2011 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda