Ovog četvrtka 23.novembra prisustvujte promociji knjige Bosanska Krupa-Historija zanatstva ,trgovine,poljoprivrede,manufakturne i industrijske proizvodnje od najstarijih vremena do 1992 godine autora profesora ,doktora Fikreta Midžića i Emina Mesića.

Knjiga BK

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan djeteta, odosno godišnjica usvajanja Konvencije o pravima djeteta čiji je cilj da podsjeti i senzibiliše javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Djeca širom svijeta 20. novembra na Međunarodni dan djeteta „preuzimaju“ ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu i zabavnim programima kako bi iskazali podršku za milione njihovih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni.

 

Akciji se u organizaciji UNICEF-a BiH ali i drugih koji su se uključili na poziv UNICEF-a priključuju i djeca BiH. Među njima je i učenik devetog razreda Druge osnovne škole Bosanska Krupa Edin Nuhić koji je „preuzeo“ ulogu načelnika Armina Halitovića.

 

Edin je na radno mjesto u Općinu došao službenim autom i u Kabinetu općinskog načelnika proveo sat vremena „rješavajući“ zahtjeve građana. U tome mu je pomogao načelnik Armin Halitović, ali i odgovarao na brojna pitanja koje je imao učenik.

 

Odnosila su se između ostalog na to kako izgleda radni dan prvog čovjeka općine, koji je recept za dobrog načelnika, kakva je njegova komunikacija sa mladima, kako animirati mlade u očuvanju i zaštiti okoliša, kako se rješavaju zahtjevi koji pristižu u organ uprave, te koji su načelnikovi daljni planovi. Informisao se o svemu što ga je zanimalo i otišao za školskim obavezama, ali je poručio da je spreman u budućnosti obnašati ovu funkciju i koristeći njen dignitet i autoritet zalagati se za prava djece.

 

UNICEF je i ove godine pozvao djecu širom svijeta da javno progovore protiv maltretiranja, diskriminacije i nepravednosti. Kažu da uprkos ogromnom napretku tokom proteklih decenija 385 miliona djece živi u ekstremnom siromaštvu, da se 264 miliona djece i mladih ne školuje, te da je 5,6 miliona djece mlađe od pet godina umrlo od uzroka koji su se mogli spriječiti.

 

UNICEF-ov ambasador David Beckham, predsjednik Čilea Michelle Bachelet, pjevačica i glumica Pink, glumica Millie Bobby Brown, pjevačice, tekstopisci i muzičarke Chloe x Halle, legendarni igrač kriketa Sachin Tendulkar i Fudbalski klub Barcelona, kao i FCB Fondacija među mnogim su poznatim ličnostima, liderima i organizacijama koji dižu glas za djecu na Međunarodni dan djeteta.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

U parku kod Doma kulture u Bosanskoj Krupi u nedjelju su zasađene tri lipe.Svaka od lipa nosi deceniju rada udruženja počelara „Lipa“.

Lipa1

Lipa2

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

17.11. u 15,30 sati sati Bos.Krupa ul.Patriotske lige narušavanje javnog reda i mira fizičkim napadom od strane 1 lica prema drugom licu.Prekršajni nalog na 1 lice.

19.11. u 00,50 sati na putu M-14 kanjon rijeke Une saobraćajna nezgoda - slijetanje put.motorna vozila s kolovoza.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da nije u proteklom periodu bilo dojava o požaru.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 116  pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je upućeno 9 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas nema prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih zastoja u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično vlažnim i kliskim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -3 C , vlažnost zraka 94% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 84 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 622 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda