Učenici JU „Opća Gimnazija Bosanska Krupa“ danas su prošetali gradom noseći zanimljivu poruku „Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?“.

Srednjoskolci

Muhidin Šarić,,Amir Talić,Husein Dervišević,Ismet Bekrić,pisci koji već dugo hodaju “Stazama djetinjstva” i dvije književnice koje su po prvi put predstavile svoja djela na ovogodišnjim dvadestčetvrtim književnim susretima u Bosanskoj Krupi,Ferida Duraković I Lidija Pavlović –Grgić, u školskom satu drugog dana književnih susreta proveli su ugodne trenutke sa učenicima Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi. Nakon posjete, karavan pisaca je krenuo put Bihaća,tačnije na Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću. Tamo su se ,na jednom interaktivnom studentskom času,pisci družili sa studentima, koji će uskoro biti još jedna generacija koja će postati profesori i nastavnici,a možda i novi pisci sa Unsko-sanskog kantona. Iskorak bosanskokrupskih “Staza djetinjstva” u studenski program budućih akademaca koji će svoja znanja prenositi novim generacijama, pokazao se dobrom novinom,koja će,po riječima organizatora književne manifestacije, naći svoje mjesto i dogodine, obogaćena novim načinima čvršćeg povezivanja pisaca i onih koja će njihova djela izučavati i o njima govoriti svojim učenicima i studentima. U popodnevnim satima u velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi čekali su ih učenici sa svojim nastavnicima i roditeljima,a na sceni je bilo sve spremno za perfomans kojeg su i ove godine osmislili bosanskokrupski entuzijasti,profesorice Elma Velić,kao autorica scenarija i Sedija Fetić koja je kreirala izgled scene,uz scenske rekvizite JU “Dječje obdanište i dom učenika” Bosanska Krupa. U tom djelu nezaobilazna je bila knjiga i Ćopić,ne u svijetu “Medvjeda i leptira”,već u svijetu svezaokupljajuće tehnike.Tu su bili i mladi glumci-školarci,kao još jedna potvrda da u Bosanskoj Krupi ,kada je kultura u pitanju ima svega – književnosti, likovnosti, pozorišta, filma,oduvijek i zauvijek.

Centralni dio dvadesetčetvrtih književnih susreta bio je sinoć od 18 sati kada su započela   uvodna predstavljanja pisaca. Ovogodišnja dobitnica priznanja i novčane nagrade za najbolje napisanu i pristiglu priču na javni konkurs ,na koji je inače stiglo 18 priča od 15 autora je književnica Lidija Pavlović –Grgić za priču koja nosi naziv “Sedam suza”. Nagrađena autorica se zahvalila na dobroj recenziji njene priče i kazala da je ovo njen prvi doazak u Bosansku Krupu,ali ne i posljednji, naglašavajući da joj se želja za posjetom Bosanskoj Krupi javila kao dvanaestogodišnjakinji kada je za svoju dušu bila zaljubljena u pjesmu “Mala moja moja iz Bosanske Krupe”.Najčitaniji pisac između dvadesttrećih i dvadesetčetvrtih književnih susreta su bila djela Muhidina Šarića pa je tako plaketa koja se svake godine dodijeljuje u ovom segment, otišla u njegove ruke . Danas, treći dan susreta održava se Okrugli sto na temu sumiranja svega onoga što su donijeli ovogodišnji susreti, ali i sve ono što bi pisci, nastavnici, učenici,kulturni radnici htjeli ugraditi u naredne,jubilarne dvadesetpete “Staze djetinjstva”, naredne godine.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 618 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda