U Bosanskoj Krupi u ponedjeljak održan prvi zvanični sastanak žena poduzetnica iz tri grada :Bosanskog Grahova,Cazina i Bosanske Krupe,a domaćin ovog inicijalnog sastanka, kao mogućnosti za suradnju, bila je uspješna poduzetnica Fatima Gerzić iz Bosanske Krupe koja ,zajedno sa svojim suprugom Idrizom ,već dugo godina razvija široku paletu organskih,certificiranih proizvoda i uspješno se predstavlja na sajmovima i natjecanjima,pa je tako i stekla članstvo u Udrženju žena- poduzetnica Bosne i Hercegovine.

Prijedlog za sastanak u Bosanskoj Krupi je došao od žena okupljenih u udruženju „Žena građanki“koje djeluje i radi u Bosanskom Grahovu,koje su ,kao članice Udruženja žena poduzetnica BiH,izrazile želju,prateći rad žena u Bosanskoj Krupi, da ovaj sastanak bude i održan u Bosanskoj Krupi.

Sastanku su pored medija prisustvovale i predstavnice nadležnih Službi Općine Bosanska Krupa vezanih za sektor razvoja,poljoprivrede i turizma,Esma Hergić,Asima Skenderović i Azra Veladžić.

Prvi dan ove godine sa snježnim pahuljama i hladna sala u bosanskokrupskom hotelu, nisu spriječile da se svi pozvani odazovu ovom skupu i da se,uprkos hladnoći ,razvije zanimljiva,korisna rasprava koja je u osnovi imala razmijeniti mišljenja o stepenu razvijenosti,zastupljenosti ženskog poduzetništva,kako bi žene iz različitih gradova, kroz povezivanje, uspostavile suradnju i zajednički bile spremnije činiti značajnije korake u ovoj vrsti poduzetništva,te bile konkurentnije u spremanjuu i implementaciji zajedničkih projekata,za koja bi sredstva opet zajednički,povlačile ,kako iz budžetskih,tako i iz sredstava međunarodnih organizacija,pa i kako bi postigli bolju i sigurniju cijenu svojih proizvoda,lakše dolazile do organizovanog tržišta i s krajnjim ciljem rentabilnije sopstvene proizvodnje i ostvarivanja veće dobiti.

Budućnost je u povezivanju poslovnih žena

Inače ,od maja mjeseca Udruženje žena poduzetnica koje djeluje u Sarajevu započelo je svoju kampanju uvezivanja žena poduzetnica,nastojeći animirati žene koje su započele svoj biznis, da se međusobno snaže i da direktno ne zavise samo od budžetskih sredstava  svojih lokalnih zajednica i trgovaca na stihijskom bosanskohercegovačkom tržištu ,osobito u oblasti poljoprivrede.

Nejka Zubčević,sekretar Udruženja žena – poduzetnica BiH  je ,naglašavajući želju za budućim partnerstvomizjavila:

„Od maja mjeseca organizujemo okrugle stolove i sastanke u cijeloj BiH na temu –Iskustva i prakse  lokalnih zajednica u poticanju poduzetništva žena. U maju smo počeli sa ovom aktivnošću, kao našim uvodom u našu tradicionalnu manifestaciju „Dani poduzetništva žena“,gdje smo željeli vidjeti sa kojim se to problemima susreću žene poduzetnice u manjim sredinama i ruralnim područjima,međutim, tada  nismo bili u prilici uključiti žene iz Grahova i Bosanske Krupe,a onda su žene iz Bosanskog Grahova, koje se zaista teško snalaze u razvijanju svog poduzetništva u ekonomski nejakoj i slabo naseljenoj lokalnoj zajednici,ostavljenoj od svih,pokrenule preko nas inicijativu ,da se povežu sa ženama  iz Bosanske Krupe,a gospođa Fatima je tu uključila i zainteresirane poduzetnice iz Cazina.Tako smo mi  iskoristile priliku, opet organizovali isti okrugli sto,sa istom temom,kako bi čuli probleme poslovnih žena i žena koje se žele početi baviti poslovnim biznisom,željeli smo znati  koje to one teškoče imaju u svojim opštinama,naravno i kako pomoći tim ženama preko našeg Udruženja ,kroz neke projekte,savjete,mentorstvo i slično.“

Prijedlog je da se u narednom periodu, da puna podrška Ženskom poduzetničkom akceleratoru,koji bi imao funkciju, donekle sličnu nekadašnjim zadrugama,ali bi ostavljao puno više prostora,kreativnosti i inicijative ženama poduzetnicama iz loklanih sredina:

„To je veoma bitna stvar jer mi svakodnevno vidimo mnogo toga, jer djelujemo na nivou cijele Bosne i Hercegovine i svakodnevno dobijamo upite iz cijele Bosne i Hercegovine.Mi možemo biti krovno udruženje,ali smatramo da u manjim zajednicama, kroz neki oblik zadruga ili još bolje kroz ženske poduzetničke centre da se više može pomoći tim poduzetnicama,jer mi smo u Sarajevu,to je daleko-ali kada bi to bilo na jednom mjestu kroz recimo Ženski poduzetnički akcelerator,kada bi uspjeli organizirati nešto tog tipa,to bi bilo idealno riješenje jer bi povezivalo poduzetnice do četri okolne opštine i gdje bi poduzetnice ili one koje se žele početi  tim baviti ,mogle doći brže do nekih početnih informacija:kako registrovati,šta registrovati,da li je njihova ideja dobra,gdje bi u neku ruku imale voditelja –mentora.Naravno već formirane žene –poduzetnice koje imaju svoje firme bi im tu moglepri prvoj ruci.Naravno mi uspostavljamo kontakt e sa lokalnom zajednicom,u utorak imamo sastanak sa gradonačelnikom Cazina,a koliko je sutra uputićemo zahtjev za sastanak sa općinskim načelnikom Općine Bosanska Krupa,što su evo danas pozdravile i prisutne predstavnice bosanskokrupskih poduzetnica i službenice Općine koje su danas prisustvovale ovom okruglom stolu.Smatramo, da po onom što smo čuli,u Bosanskoj Krupi,obzirom na dosta pozitivnih primjera i napretka kako u podršci,tako i promociji rada žena i njihovih proizvoda,organizovanje sajmova i uređenost u samim službama ,činjenicu da veliki procenat onog što se proizvede  bude i prodat,obzirom na jaku dijasporu koja je najbolji kupac uz domaće stanovništvo,te iskustva iz već realiziranih projekta ,u Bosanskoj Krupi ,smatramo da možemo sa mnogo osnova ući u aktivnosti oko osnivanja Centra ženskog poduzetništva u Bosanskoj Krupi.“

Razlike u uvjetima prevazići čvršćim povezivanjem

Fatima Gerzić, predsjednica Udruženja poduzetnica Bosanske Krupe, poduzetnica i članica Udruženja poslovnih žena u BiH, podijelila je ,poslije okriglog stola,svoje iskustvo, u svom poduzeću, sa svim poduzetnicama koje su u ponedjeljak bile u Bosanskoj Krupi.

Članice Udruženja građanki Bosanskog Grahova su bile iznenađene mnogo „lagodnijom“ poduzetničkom situacijom u Bosanskoj Krupi i Cazinu,a poduzetnice iz ova dva grada,zaprepaštene odnosom i ostavljenošću od svih, žena iz Bosanskog Grahova u njihovoj ,prečesto mukotrpnoj borbi da iz svoje proizvodnje izvuku novac tek za preživljavanje,su izrazile želju da pod krovom Udruženja poduzetnica Bosne i Hercegovine i najavljenim  mogućim povezivanjem,sa ssvojim iskustvima, pomognu im ,kako u samom razvijanju njihove proizvodnje,tako i u plasmanu njihovih proizvoda,za koji kažu da su čisti ekološki poljoprivredni proizvodi, koje im lokalni nakupci i veliki otkupljivači ,poslije mnogo odugovlačenja,plaćaju kao najlošiju robu.

Svoja razmišljanja o ženskom poduzetništvu su na ovom skupu iznijele i Amela Hadžić iz Bosanske Krupe ,koja se sa mnogo dovitljivosti održava u poslu koji,kako je kazala ,ima i tržište i perspektivu,ali nedostaje baš značajnije ulaganje kako bi svoj rad mogla osavremeniti ,promovirati i zaposliti u svom obrtu i nove radnike.

Ispred poduzetnica općine Cazin se obratila i doktorica Mirsada Šahinović koja je istakla da je sve u našoj državi duboko povezano sa politikom,naglašavajući da politika i jeste glavni krivac što se više prostora,vremena i finansijskih sredstavva ne daje poduzetnim ženama i ženama koje žele samostalno zarađivati svoj prihod,naglašavajući da su često žene i vrijednije,savjesnije i kreativnije u svom poslu,pa je tako pozdravila svaki razgovor i aktivnost koji ide u pravci razvijanju sposobnosti,osobito poduzetničke,zainteresiranih žena.

Slijedeći korak ,kako ovaj sastanak ne bi bio samo prilika na kojoj su žene poduzetnice iznijele brojne probleme i gotovo bezizlaznu situaciju u Bosanskom Grahovu, je razgovor sa općinskim načelnicima Nerminom Ogreševićem i  Arminom  Halitovićem,kao bi se već od naredne godime, kroz ova i slična udruženja, mogle provoditi zajedničke aktivnosti,zajedničko apliciranje na projekte i kako bi se sve žene,kroz taj proces osnažile i potrebnim znanjem, i naoružale krovnim tijelom koje bi ih poticalo na značajnije korake u oblasti ženskog poduzetništva,koje na ovim prostorima,zahvaljući blagodatima prirode,marljivosti i sposobnostima ženske populacije,koje su gotovo u pravilu bez stalnog zaposlenja , imaju velike mogućnosti.

Najavljeno je da će uskoro,kao nova aktivnost Udruženja poduzetnica Bosne i Hercegovine,biti ozvaničenje početka rada zvaničnog portala koji će isključivo biti namijenjen ženama – poduzetnicama.

Dževada Štancl

Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a u saradnji sa Savezom Udruženja dijabetičara Federacije BiH, Kantonalnim Udruženjem osoba oboljelih od šećerne bolesti, Udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti Bos.Krupa i i svim Domovima zdravlja USK-a ovog 14. novembra obilježili su Svjetski dan dijabetesa. 

Dijabetes u BK

 

Zimska oprema u Bosni i Hercegovini je obavezna za sva vozila u periodu od 15.11. do 15.04. Vozila maraju biti opremljena najmanje zimskim gumama na pogonskim točkovima ili ljetnim gumama ili odgovarajućim zimskim lancima u priboru. Minimalna dubina šare je 4 mm. Autobusi i teretna vozila moraju u priboru imati vreću sa pijeskom i lopatu.

Kolika mora biti minimalna dubina šare? Šta je to M+S guma? Međutim, ono o čemu se malo govori jesu opšte karakteristike guma i koliko vozači zapravo poznaju osnovne činjenice o njima.

Sajt Internet prodaja guma pozabavio se ovom temom i izdvojio 10 činjenica o automobilskim gumama koje je potrebno znati:
1. Šta je "E" oznaka?
"E" oznaka znači da guma posjeduje odgovarajući E sertifikat (homologaciju) i da zadovoljava propise Evropske unije o deklarisanju kvaliteta automobilske gume. Ova oznaka se sastoji od slova „E“ ili „e“ i broja koji je uokviren krugom ili kvadratom, nakon čega slijedi još jedan broj pod kojim je sertifikat zaveden. Uokvireni broj je šifra zemlje koja je izdala E sertifikat i nema veze sa kvalitetom gume. 
2. Šta je oznaka DOT na gumi?
Mjesto i datum proizvodnje. Obilježava se brojem koji stoji pored oznake DOT na bočnoj strani gume. DOT se sastoji od dva broja. Prvi označava fabriku gdje je proizvedena, a drugi (koji se sastoji od četiri cifre) označava nedjelju i godinu proizvodnje gume. Na primjer, ukoliko je DOT broj na gumi 3808 to znači da je guma proizvedena u 38. nedelji 2008. Krajnji rok u kome se gume smatraju novim i kao takve se mogu prodavati je 6 godina, naravno ukoliko su propisno skladištene. Ovo je preporuka svih vodećih proizvođača i međunarodnih institucija koje imaju veze sa gumama.
3. M+S standard (eng. Mud and Snow)
M+S standard odnosi se samo na geometriju šare i podrazumijeva da je 25% (i više) kontaktne površine otvoreno. Ovo zapravo znači da bilo koje gume čija šara ima navedene geometrijske karakteristike mogu biti M+S gume, bez obzira da li su one po svom sirovinskom sastavu i drugim osobinama gume za sve sezone, zimske gume ili ljetnje gume.
4. Oznaka pahuljice
Ova oznaka omogućava kupcima da u velikoj ponudi M+S guma lakše izaberu one koje su namijenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima. To znači da će vam gume sa oznakom pahuljice obezbijediti drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snijegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.
5. Indeks nosivosti ili LI (Load Index)
LI je numerički kod koji odgovara maksimalnoj težini koju guma može da podnese. Indeks nosivosti na gumama koje imate na vašem vozilu pomnožen sa 2 mora da odgovara ukupnom opterećenju pogonske osovine vašeg vozila.
6. Indeks brzine (eng. Speed Index) je alfabetski kod koji odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese.
7. Dubina šare
Dubina šare je vertikalni raspon od vrha šare do dna najdubljeg kanala na gazećem sloju. Kod novih guma iznosi oko 8 mm, dok je kod pravih zimskih guma označenih pahuljicom i veća. Kod nas se dubina šare izražava u milimetrima, a prema pravilniku  zakonski obavezna minimalna dubina šare za M1 kategoriju vozila (vozila namijenjena za prevoz lica koja osim sjedišta vozača imaju najviše osam sjedišta) iznosi 1,6 mm za ljetnje gume i 4 mm za zimske gume.

8. Pritisak u gumama
Ukoliko je pritisak u gumama 20 posto manji od propisanog, njihov rok upotrebe može biti do 30 posto kraći. Ispravan pritisak u gumama ne određuje vrsta i dimenzija guma, već opterećenje vozila i stil vožnje, tj. brzina. Da biste saznali koji je ispravan pritisak za vaše vozilo, potrebno je da provjerite karticu proizvođača automobila koja se najčešće nalazi sa unutrašnje strane vozačkih vrata ili poklopca za gorivo, unutar pregratka za rukavice ili ispod haube, na kojoj se pored vrijednosti pritiska nalaze i preporučene dimenzije guma. Pritisak se provjerava kada su gume hladne, jer se tokom vožnje pritisak u njima povećava kako raste njihova temperatura.
9. Tubeless ventil
Veoma mali i relativno jeftin, ali veoma bitan dio kada je u pitanju bezbijednost i trajnost gume. Njegova uloga je da održi pritisak u gumi i preko njega je jedino moguće mijenjati i prilagođavati veličinu pritiska u gumama. Kapica ventila takođe mora biti u dobrom stanju jer predstavlja dodatni čep i sprječava da u ventil uđu prljavština i vlaga.

10. „Run flat“ gume su pneumatici koji su dizajnirani na takav način da ne ispuštaju vazduh kada se probuše, čime omogućavaju da nastavite da vozite ali smanjenom brzinom (do 90km/h) i ne duže od 150-300 km u zavisnosti od vrste gume.

Izvor: Buka.com

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 635 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2011 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda