Kroz projekt „Kompostiranje bio-otpada na području USK – 2017“ kojeg petu godinu zaredom provodi Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona novčano su nagrađene po tri mjesne zajednice iz svake lokalne zajednice u kantonu. 

Najbolje u selektiranju otpada korištenjem kompostana i podizanju ekološke svijesti građana iz Bosanske Kupe su Veliki Dubovik (prvo mjesto), Arapuša (drugo mjesto) i Mahmić Selo (treće mjesto) koje su dobile 2.000, 1.500 i 1.000 KM. U projektu je ove godine učestvovalo i nagradu osvojilo i JKP „10. Juli“. 

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona ovaj projekt realizira od 2013. godine, najviše zbog interesa općina, odnosno mjesnih zajednica. Specifički cilj projekta je animirati stanovnike da počnu vršiti selektiranje otpada korištenjem kompostana i upoznavanje sa prednostima kompostiranja, podizanje ekološke svijesti građana, kao i doprinos cjelokupnoj kampanji uključivanja javnosti u okviru integrisanog upravljanja otpadom. 

Da bi općina uspješno učestvovala u projektu ove godine na njenom području moralo je biti prijavljeno najmanje šest mjesnih zajednica sa minimalno šest domaćinstava koja će izgraditi novu ili kompostirati otpad u postojeću kompostanu. Osim već pomenutih i nagrađenih mjesnih zajednica iz Bosanske Krupe učešće su uzele Pištaline, Krupa Centar i Donje Prekounje. 

Svrha projekta je smanjenje bio-otpada u ukupnoj količini komunalnog otpada koja obuhvata osam lokalnih zajednica USK. Novčane nagrade se dodjeljuju za prve tri rangirane mjesne zajednice na području svake od osam općina. Novac od nagrada moraju uložiti u okoliš. Za pet godina koliko traje projekt urađeno je oko 2.000 kompostana. Osim mjesnih zajednica u posljednjoj godini mogla su učestvovati i javna preduzeća i ustanove. Među najboljima našlo se i komunalno preduzeće iz Bosanke Krupe „10. Juli“.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

- Policijska stanica  Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

 12.11.u 11,30 sati sati Bos.Krupa Trg Alije Izetbegovića narušavanje javnog reda i mira vođenjem psa bez zaštite od strane jednog lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 13,20 sati Šabići, prijava  pronalaska NUS-a.Na lice mjesta izašla patrola i utvrdila da se radi o ručnoj bombi te istu obilježila i obavijestila Kantonalnu upravu CZ-e čiji će tim izvršiti uklanjanje i uništavanje pronađenog NUS-a.

- Vatrogasna jedinica  izvještava da  nije u proteklom periodu  bilo dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  131   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je  upućeno  16  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.Danas od 11,00 do 14,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Pazadžik i od 08,00 do 10,00 sati  u ul.Unska i Kajtezi.Radovi na mreži.  

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas nema  planskih zastoja u isporuci el.energije.  

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po   mokrim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 4 C , vlažnost zraka 91% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 72 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 638 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2011 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda