Velika sala Doma kulture u Bosanskoj Krupi danas je bila ispunjena radošću,veseljem,pjesmama i pjesovima najmlađih,njihovih roditelja ,djedova,majki,baki.U svečano ukrašenoj sali sa radovima koje su uradila djeca i njihove učiteljice, dočekan je ,u ovim prednovogodišnjim danima, najdraži gost-Djeda Mraz.

U organizaciji Javne ustanove „Dječje obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa  i ove godine je priređen novogodišnji bal najmlađih iz Vrtića.Tradicionalno najljepša,najveselija manifestacija u osvit Nove godine u Bosanskoj Krupi,ove godine je bila bogatija,radosnija i da kažemo ravnopravnija, jer,po prvi put, učesnici zabave su bila djeca sa šireg područja općine Bosanska Krupa,iz mjesnih zajednica,djeca  koja su u toku ove godine bila obuhvaćena „Pokretnom predškolom“,zahvaljući projektu kojeg je ova ustanova osmislila i za njega obezbjedila sa svojim projektnim partnerima, stručne,tehničke i finansijske preduslove .Radost ove djece i njihovih roditelja se danas nije mogla opisati.

Od jaslica sa najmlađim,do djece koja su već školarci i koja budu u produženom boravku poslije škole u bosanskokrupskom Vrtiću, sve je bilo u znaku radosnog dočeka Nove godine.

Sve vrtićke grupe su imale svoje male programe koje su pripremili posljednjih mjeseci i naravno sa svojim plesovima ,pjesmicama, radosno dočekali u ovim danima najdražeg gosta-Djeda Mraza.

On nije došao prazan,donio im je paketiće i koliko je mogao ispunio njihove male želje.

Direktorica Javne ustanove „Dječji vrtić i dom učenika“ Almira Šertović je pozdravila roditelje,zahvalila im na podršci u cjelokupnom radu,zahvalila je svim uposlenim u ustanovi koju vodi na njihovom zalaganju u ovoj godini i  brojnim realiziranim aktivnostima koje su imale za cilj, da se uz partnerstvo sa općinom,višim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama, realizuje veliki broj projekata koji su donijeli bolje uvjete boravka i obrazovanja djece obuhvaćene jasličkim,vrtićkim i predškolskim odgojem,ali i doprinjele, da zajedno sa djecom, dio programa prođu i djeca sa potrebom više,djeca iz socijalno-ugroženih porodica i djeca iz ruralnih područja koja nisu imala prilike biti uključena u predškolski odgoj.Zahvalila je i Centru za kulturu ,obrazovanje i informisanje koji je  i za ovu priliku, sa radošću, pružili gostoprimstvo djeci i roditeljima  u Domu kulture ,kako bi sva djeca imala dovoljno prostora i kako bi mogla biti učesnici ove velike dječje zabave u Bosanskoj Krupi.

Svim građanima i građankama općine Bosanska Krupa uposleni iz ove ustanove uputili su čestitku za uspješnu,zdravu i ljubavlju ispunjenu Novu godinu.

 

Dževada Štancl

 

Večer sevdaha u prepunoj velikoj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi ,u organizaciji Centra za kulruru,obrazovanje i informisanje i općine Bosanska Krupa  i općinskog načelnika Armina Halitovića, priređena je sinoć.Tradicionalno je to noć u kojoj uživaju Krupljani i Krupljanke sa interpretatorima najboljih sevdalinki ,iz srca i duše,sa glasom pjevača bosasanskokrupske i susjednih općina Unsko-sanskog kantona.
Ove godine ova manifestacija je organizirana po deveti put uz muzičku pratnju bosanskokrupske Linije života.Publici je sevdah svojim pjesmama donijelo trinaest vokalnih solista i bihaćki ansambl „Prijatelji sa Une“.
Riječ sevdah ima toliko mnogo značenja, koja je, na prvi pogled, prosto nemoguće iskazati na jednostavan način. Sevdah je neizbježni dio naših života, htjeli mi to priznati ili ne. Od trenutka kada se rodimo neko sevdiše sa nama, kao što je sevdisao prije toga i sevdiše nakon što napustimo ovaj svijet. Sevdah je u ljubavi, sevdah je u radosti, ali sevdah je neizbježno i u tuzi. Ako bi život trebalo opisati nekom vrstom pjesme onda bi to sigurno bila sevdalinka, koja nosi u sebi opise svih naših životnih uspona i padova. Sevdah se prije svega nosi i osjeća u srcu čovjeka.
Tako su sevdah sinoć ispjevali Šerif Halkić,Hakija Hadžipašić,Zehida Halkić,Osman Bratić,Refik Gerzić,Zinaida Sivić,Nadija Harbaš,Hana Bužimkić,Adis Lizalo,Osman Ćirić,Mina Malić,Nedim Beširević i ansambl „Prijatelji sa Une“.
Prohodili su oni Bosnom,čudili se da sve behara i sve cvjeta u sevdahu,svjetovala ih je majka,obraćali se u svojim ljubavima, zori,priznavali da im srce pati,divili se cvijeću,golubovima,lastama i lastavicama,sanjali svog dilbera,slušali su kako ulicom neko tiho pjevuši,slavili su oči jedne žene,hodili sa dva  putića od izvora,dok su se pred njima  jablani povijali.“Prijatelji sa Une“ su na pozornici donijeli još osam interpretacija sevdaha, na svoj ,da kažemo, ansamblovski način.
Publika ih je pratila pjesmom i aplauzom zajedno sa Ibrahimom Pašalićem,Ismetom Dekanovićem,Mirsadom Halkićem,Anesom Sarađanom,Bekirom Agićem i Ibrahimom Ćatićem iz bosanskokrupske Linije života, koji su bili muzička pratnja,a po kojima  je Veče sevdaha u Bosanskoj Krupi  već postala prepoznatljiva manifestacija koja se organizuje u okviru novogodišnjih prazničnih događanja u Bosanskoj Krupi.
Bez sevdaha ništa ne bi bilo isto. Ne bi bilo toliko ni Bosne u nama. U jednoj novijoj interpretaciji sevdalinke i postoji stih koji kaže da „bez sevdaha ne živi Bosanac i kad svijetom luta kao stranac“. Svi mi pjevušimo slične stihove u različitim prilikama. Znamo tekstove pjesama ,pa je tako sevdah zasigurno dio našeg temperamenta i identiteta, koji nas upravo i čini ovakvim kakvi mi, uistinu, i jesmo.
Baš uz tu pjesmu svi učesnici devete Večeri sevdaha su završili svoj ovogodišnji nastup,pjevajući zajedno i želeći uz nju svim građanima bosanskokrupske općine i Unsko-sanskog kantona čestitati Novu 2017-tu godinu.
Ovogodišnji medijski pokrovitelji Večeri sevdaha su bili Radio Bosanska Krupa i portal Krupljani.ba,a još jedno uspješno vođenje kroz sevdah priredili su Manuela Štrkljević i Kasim Šertović.
Za kraj Domom kulture u Bosanskoj Krupi  razvilo se  i narodno kolo,a posjetioci su njime poručili da nema ništa ljepše od toga da svoj život, svoju zemlju možeš cijelu obići u pjesmi,i to, kao sevdalinkom opjevana ptica koja ima krila, pa možeš u sat i pol programa, cijelu Bosnu preletjeti.
Deveta večer sevdaha je i ovaj put pokazala da je sevdah  u našim srcima,da ga ništa zamijeniti ne može,ali i to,da uz mlade izvođače Nadiju,Hanu,Zinaidu i Nedžada, sevdah se njeguje i kod novih generacija interpretatora i da ima svoju budućnost ne samo sa onima koji već vijekovima sevdahom čuvaju kulturnu unikatnost i prepoznatljivost ovog podneblja .
 
Dževada Štancl

MLADI VATROGASCI ZA SIGURNIJE OKRUŽENJE

 

Bosanska Krupa – 27.12.2016.godine U cilju prezentiranja realiziranih aktivnosti tokom 2016. godine a u sklopu projekta prekogranične suradnje „Mladi vatrogasci u akciji“ održan je radni sastanak predstavnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bo          sanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića.

 

Od strane predsjednika društva Kenana Mulalića, općinskom načelniku, su prezentirani rezultati provedenih aktivnosti koje su uključivale odlazak na jednomjesečnu specijalističku obuku u Veliku Britaniju, kao i obuke iz prve pomoći  koje su realizirane u Bosanskoj Krupi.  Tokom jednomjesečnog boravka u Velikoj britaniji završen  je prvi stupanj specijalističkih obuka u spašavanju sa visina i  spašavanja na vodi.

 

Općinskom načelniku je također je prezentiran dio opreme za spašavanje sa visina koja je jednim dijelom već dopremljena u BiH te oprema u vrijednosti oko 30.000,00£ koja je trenutno lagerovana u Velikoj Britaniji.

 

Općinski načelnik je upoznat sa narednim aktivnostima planiranim za 2017. godinu a koje se odnose na ponovni odlazak na obuku u Veliku Britaniju u Martu i Oktobru mjesecu 2017. godine kao i za održavanje vatrogasno-spasilačkog kampa u Bosanskoj krupi od 03.07. do 16.07.2017. godine.

 

U toku planiranog kampa, od strane instruktora iz Velike Britanije, održat će se obuka iz oblasti spašavanja sa visina i spašavanja na vodi u obuku će biti uključeni članovi DVD Bosanska Krupa, DVD Otoka, Profesionalne vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa, Službi civilne zaštite općine Bosanska Krupa kao i pripadnici vatrogasnih službi i jedinica sa prostora USK-a koje iskažu interes za učešće.

 

Tokom sastanka općinski načelnik je izrazio razumjevanje i odlučnu podršku projektu sa željom da se kroz ove aktivnosti izgrađuje i usavršava sistem zaštite i spašavanja na području općine u cilju bolje i kvalitetnije zaštite ljudskih života i materijalnih dobara.

 

Projekat „Mladi vatrogasci u akciji“ se realizira u naredne tri godine nosioc projekta su DVD Bosanska Krupa u partnerstvu sa Global Fire&Rescue Partnerships iz Velike Britanije i Općine Bosanska na čelu sa načelnikom Arminom Halitovićem.

Svake kalendarskke godine aktivnosti se realiziraju u dvije faze a koje sačinjavaju obuke i treninge u trening centrima u Velikoj Britaniji i održavanje vatrogasno-spasilačkog  kampa u Bosanskoj Krupi sa obukom za specijalnosti spašavanje sa visina i na vodi.

Cilj projekta je: Unaprijeđenje sistema zaštite i spašavanja na području općine Bosanska Krupa kroz opremanje i obučavanje tomova za spašavanje sa visina i na vodi kao i obuka i edukacija Tim lidera tih timova. Trenutna procjenjena vrijednost projekta u obuci i opremi je u visini od 100.000,00KM.

 

Mladi članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bosanska Krupa su pokrenuli pozitivne aktivnosti s ciljem da daju svoj doprinos boljem i kvalitetnijem životu u svojoj lokalnoj zajednici  te aktivnosti, potencijal i entuzijazam je prepoznao općinski načelnik Armin Halitović koji će ih podržati svojim mehanizmima i na taj način pružiti im šansu.

 

Priprema i obradila:

Stručna služba DVD Bos. Krupa

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rodjen je  1870. U Arapuši kod Bosanske Krupe. Početno vjersko obrazovanje primio je kod kuće od oca Aliefendije. Poslije je slušao predavanja muftije Ahmed-Sabit ef. Ribića u Medresi u Bihaću. U 17-oj godini (1887) odlazi u Istambul i nastavlja učenje pred poznatim učenjakom Salh ef. Tokatlijom. Po njegovoj smrti sluša dersove h. Hasan Husni ef., pred kojim 1901. uzima idžazet. 1898. se upisuje na Mektebi nuvab, ali nakon godinu dana na prijedlog svoga profesora Ismail Hakki ef. Manastirlije prelazi na Mektebi hukuk (pravni fakultet). Diplomirao je 1903. s odličnim uspjehom. Nakon toga se vratio u Sarajevo.

U septembru 1903. imenovan je nastavnikom arapskog jezika na Velikoj gimnaziji u Sarajevu, gdje ostaje do 1905., kada je postavljen za člana Ulema medžlisa. Nakon stupanja na snagu Statuta za vjersku i prosvijetnu autonomiju muslimana BiH 1909. godine, svi visoki vjerski i vakufski funkcioneri pa i Čaušević, stavljeni su na raspolaganje. Uskoro iza toga h. Mehmed Džemaludin bude imenovan profesorom Šerijatske sudačke škole u kojoj ostaje do postavljenja Osman Nuri Hadžića za direktora škole kada Dzemaludin ef. demonstrativno podnosi ostavku na svoje radno mjesto. To je učinio smatrajući da je postavljanjem Osman Nuri Haždića, koji nije bio iz ulemanskog kruga, ulemi nanesena uvreda.

Kada je prvi izabrani reis Bosne i Heregovine, hfz. Sulejman podnio ostavku na taj položaj, Hodžinska izborna kurija izabrala je dva puta uzastopno (posto je Zemaljska vlada iz formalnih razloga poništila prve izbore) Čauševića za prvog kandidata za reis-ul-ulemu i to jednoglasno. Vlasti više nisu imale kud i Čaušević bude potvrdjen od austrijskog cara za reis-ul-ulemu bosanskohercegovačkih muslimana. Kad je jos stigla i Mensura (vjersko ovlastenje) od Mešihata iz Istambula, Čaušević bude svečano postavljen 26.III.19..(?). Na položaju reis-ul-uleme ostao je do aprila 1930. godine kada je nedugo nakon uvodjenja šestojanuarske diktature na vlastitu želju otišao u penziju.

Nakon završenog školovanja i dolaska u Bosnu H. Mehmed Čaušević je uočio da je za napredak muslimana u ovim krajevima neophodno uvesti vjersku obuku na maternjem jeziku. To je i uradio, prilagodio je arapsko pismo našem jeziku. Na poticaj Čauševića muallimi prvi osnivaju svoje udruženje (Udruženje imama i muallimi Bosne i Hercegovine) 1909.godine, kao i glasilo Muallim. Kad je 1912 osnovanao novo udruženje Organizacija ilmijje Bosne i Hercegovine Udruženje imama joj kolektivno pristupa i prestaje izdavati svoj list kako bi se ulema okupila pod jednim okriljem i tako lakše borila za ostvarivanje svojih ciljeva.Izdavao je i uredjivao list Tarik počev od 1908 (štampan arebicom "matufovicom"), a uredio je i VII godište Behara.

Povodom rodjenja reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Domu kulture Bosanska Krupa večeras od 19 sati organizuje se svečana akademija.Prisutnima će o liku i djelu govoriti prof.dr.Mujo Demirović,dok program pripremaju polaznici medrese iz Cazina koja nosi reisovo ime.

Već je osam godina prošlo od 28.decembra 2008.godine, od kada je,u 60 godini života, na ahiret  preselio naš radni kolega  i prijatelj,  novinar Ibrahim Skenderović. Teška bolest bila je jača od čovjeka koji je cijeli svoj radni vijek bio u novinarstvu . Rodjen je u Varoškoj Rijeci 7.oktobra 1948. godine gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Bosanskoj Krupi a Filozofski fakultet u Beogradu.

Bio je dopisnik lista „Oslobodjenje“ više od 20 godina te Unsko-sanskih novina „Krajina" od njihovog osnivanja, javljao se na federalnom i BH radiju 1  a njegove priloge mogli su gledati i gledaoci RTV USK i Federalne televizije.                                                                                                     

Smrt ga je zatekla kao uposlenika „ Radija Bosanska Krupa“ čiji je urednik bio tokom troipogodišnje agresije na našu zemlju a posljednjih 12 godina života radio je na mjestu urednika informativno-političkog programa. Za svoj rad u novinarstvu dobio je najviše općinsko priznanje Plaketu općine Bosanska Krupa.

Gotovo svaki dan u godinama koje su iza nas budile su se  uspomene i sjećanja  na čovjeka koji je i ružne vijesti svojim osebujnim jezikom znao prikazati na svima prihvatljiv način a lijepe vijesti dočarati tako da se baš svi koji ih slušaju osjećaju posebno.

U ovom trenutku sjećamo se jednog vremena u kolektivu u  kojem smo radili i družili se sa Ibrahimom Skenderovićem, prema kojem i ovom prilikom, izražavamo veliko poštovanje.

 Neka mu je veliki rahmet!

                                                                                                „Radio Bosanska Krupa“

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 589 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda