Učenici i učenice Mješovite srednje škole “Safet Krupić” Bosanska Krupa,u organizaciji Vijeća učenika, uključili su se u akciju “Pažljivo vozi,neko te voli “ kojom su zajedno sa svojim vršnjacima sa Unsko-sanskog kantona  htjeli upozoriti na neodgovornu vožnju automobilima, na veliki broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama,neadekvatno kažnjavanje,lošu edukaciju,neefikasnu kaznenu politiku. Krenuli su ispred svoje škole i prošetali ulicom u kojoj je smještena područna škola JU“Druga osnovna škola“,neposredno uz magistralnu cestu i dijelu tog puta ,na kojem je, ne bez razloga,  postavljen i stacionirani radar,a i česte saobraćajne kontrole .Vozačima je skrenuta pažnja  da njihov život nije samo njihova stvar, kako bi  u budućnosti vodili više računa kako upravljaju svojim vozilom. Riječ je o učeničkoj kampanji koja za cilj ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda  koje su odavno postale naša svakodnevnica. Još su svježe rane od onih oktobarskih dana, kada su užasnom neodgovornoću, divljaštvom vozača ubijene :naša Krupljanka Edita Malkoč i Bugojanka Selma Agić. Neprežaljenoj  Editi i njenoj prijateljici Selmi podarili su učenici ovu akciju sa željom da se nikom više  nikada ne dogodi takva strahota koju je neodgovorni vozač učinio ovim dvjema uzornim  djevojkama oduzimajući im život svojom drskošću, oholološću , nemjerljive saobraćajne nekulture.Učenici su skrenuli pažnju i na razočaravajući stav i rad  odgovornih prema spriječavanju, kažnavanju i malim propisanim kaznama.Kazali su da  ni oni ,kao  i svi mi ,ne trebamo tek posijle užasnih saobraćajnih nesreća, sjetiti  se bezbjednosti,već se trebamo uvijek da imamo na pameti:da odgovornom vožnjom čuvamo tuđe i svoje živote. 

“Posebna pažnja u našem gradu  treba biti posvećena bezbednosti u saobraćaju u blizini škola, jer u saobraćaju je potrebno ne samo paziti na sebe, već i na druge. Naša namjera je da skrenemo pažnju javnosti na saobraćajne nezgode, posljedice saobraćajnih nezgoda, kao i mjere koje se mogu  preduzeti da se one spriječe. Danas podsjećamo sve učesnike u saobraćaju na odgovornost i značaj javne svijesti o posljedicama saobraćajnih nezgoda“izjavila je povodom današnje akcije predsjednica Vijeća učenika ove škole Meliha Mašinović. 

Akcija , koja je trajala pola  sata, vezana  je za temu sigurnosti, a osmišljena je od strane Mreže vijeća učenika Unsko-sanskog kantona.  Isticanjem transparenata  sa upozoravajućim porukama, učenici Mješovite srednje škole u Bosanskoj Krupi  iskazali su nezadovoljstvo ukupnim  stanjem na saobraćajnicama, posebno u blizini škola. Ovu aktivnost mladih pratili su, brinući se o njihovoj bezbjednosti, pripadnici Pete policijske uprave u Bosanskoj Krupi.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 577 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda