Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta danas je u Vitezu organiziralo konferenciju pod nazivom “Regulatorna reforma u funkciji privlačenja investicija i jačanja lokalnog ekonomskog razvoja”. Konferenciji su osim federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, prisustvovali načelnici i gradonačelnici s područja Federacije BiH, među njima i Armin Halitović, načelnik Općine Bosanska Krupa. 

Cilj konferencije jeste da sudionicima budu prezentirani mehanizmi ponuđeni konceptom regulatorne reforme i lokalnog ekonomskog razvoja, te pruženi odgovori na praktična pitanja i izazove s kojim se u tom segmentu suočavaju jedinice lokalne samouprave. 

Imajući u vidu da se intenzivnim radom s investitorima doprinosi kreiranju novih radnih mjesta na lokalnom nivou, tokom konferencije sudionici su upoznati sa utjecajima procesa regulatorne reforme za privlačenje investitora i jačanja cjelokupnog lokalnog razvoja. 

Predstavljeni su i neki od uspješnih primjera jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine. Jedna od tih jedinica je i Bosanska Krupa, čiji je načelnik kao panelista govorio o regulatornoj reformi u koju je 2011. godine Bosanska Krupa ušla zajedno sa IFC-om, članicom grupacije Svjetske banke. 

- Tim smo projektom smanjili rokove, smanjili cijene rješenja, odobrenja i ostalih akata koje Općina Bosanska Krupa izdaje investitorima i nakon toga smo ušli u projekt Poslovne zone „Pilana“ koji je mnogima dobro poznata priča. Danas u „Pilani“, u koju je od strane privatnog ali i javnog sektora, odnosno Općine, uloženo više od 30 miliona maraka, ima 15 privrednih subjekata i u njima radi oko 300 ljudi. Te brojke doprinose statistici koja kaže da je u posljedne četiri godine u Bosanskoj Krupi broj zaposlenih povećan za 500, da je prosječna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda 2,5%, a prihoda od industrijske proizvodnje oko 15% - istakao je između ostalog načelnik Halitović. 

Konferencija je održana u okviru projekta “Pоbоlјšаnje lokalnog okruženja za investiranje – LIFE”, koji implementira grupacija Svjetske banke u partnerstvu s Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i jedinicama lokalne samouprave u FBiH. 

Opći cilj projekta LIFE jeste pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini radi jačanja njihove konkurentnosti i poticanja rasta privatnog sektora kroz: smanjenje regulatornog opterećenja na lokalnom nivou, zatvaranje jaza u implementaciji regulatornog okvira, unapređenje transparentnosti u pružanju regulatornih usluga, te povećavanje obima investicija kroz privlačenje investitora, olakšavanje njihovog rada i zadržavanje investitora u zemlji. Projekt LIFE će u toku naredne tri godine biti implementiran u 20 lokalnih zajednica u BiH.

 

 Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

U povodu 11 decembra Medjunarodnog dana planina. PD“Grmeč“ Bos.Krupa  organizovalo je pohod na Malu Gomilu(Šilja). 

 

 

PD Grmeč - Šilja 12

Silja2

 

Juče započeti radovi na polaganju završnog sloja asfalta na kružnom toku u Bos.Krupi su završeni.kako je sve izgledalo kada su počeli radovi pa do završetka pogledajte u galeriji ispod.

RadioBK

 

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

09.12. u 18,30 sati B.Krupa ul.Sokak sportska kladionica Premie narušavanje javnog reda i mira - omogućavanjem licu mlađem od 18 godina da igra hazardne ili druge igre u objektu za klađenje. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 21,15 sati B.Krupa ul.Pazadžik narušavanje javnog reda i mira - prodajom ili davanjem alkoholnog pića maloljetnom licu.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 16,30 sati na putu M-14 kanjon rijeke Une saobraćajna nezgoda - pad kamena s litice oštećenje put.motornog vozila. Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na direkciju za ceste federacije.

10.12. u 16,35 sati Ljusina krivićno djelo - nasilje u porodici u vezi sa izazivanjem opće opasnosti.Lice lišeno slobode.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu.

U 22,50 sati Pazadžik narušavanje javnog reda i mira fizičkim napadom od strane 1 lica i naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu je imala intervenicija i dojava o požaru dana 10.12 u 21,20 sati požar dimnjaka Mustelji.U 16,30 sati Gornja ljusina požar kuće.Požar ugašen u 19,35 sati. 11.12. u 20,30 sati požar dimnjaka Pazadžik.  

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala 1 3 4      pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno   1 8   lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas od 08,00 do 09,30 sati  prekid u isporuci vode B.Otoka ul.Novo naselj.Sanacija kvara na vodovodnoj mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema  prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri,  saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično vlažnim i kliskim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 2 C , vlažnost zraka 93,8 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 49 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 558 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda