U Bosanskoj Krupi je održana promocija knjige Izudina Saračevića pod nazivom "Anatomija jedne autonomije". Ovo se djelo smatra vrlo značajnim u smislu istraživanja perioda ustavne destrukcije Republike BiH. Inspiraciju za ovakav naziv knjige autor je pronašao u svom magistarskom radu pod nazivom "Destrukcija ustavnog uređenja Republike Bosne i Hercegovine sa osvrtom na Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna".

 "Želio sam čitaocima predstaviti sve ono što je bilo usmjereno na rušenje ustavnog uređenja RBiH ne samo iz ugla APZB već i iz ugla tri velikodržavna projekta koji su imali ambiciju razoriti ovu državu", rekao je izmedju ostalog  Saračević. Pored učešća u posljednjem ratu, autor se predstavio i kao  istraživač  te na taj način prikupio brojne podatke i dokumente o ljudskim sudbinama i tadašnjim događajima, koji su protkani kroz ovu knjigu.

"Ovo je vrlo značajno historijsko djelo, ali i ustavno-pravna materija koja će čitaoce upoznati s onim što se dešavalo u periodu destrukcije Bosne i Hercegovine", rekao je izmedju ostalog recenzent i jedan od promotora knjige Mujo Begić.

Promotor Nijazija Maslak se osvrnuo na historijski značaj pisanja ovakvih djela i detalje iz sadržaja pojedinih poglavnja a Džemaludin Čaušević  na refleksiju dogadjaja vezanih za autonomiju na lokalno stanovništvo i  pripadnike Armije BiH.

Ova se knjiga svakako smatra jednom od prvih naučnih studija koja će olakšati i otvoriti put mnogim istraživačima u analiziranju ove materije.

Kompletan tok promocije možete slušati danas od 16 sati.

Ademir Mesić/

Polaganjem cvijeća poginulim borcima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine na Centralnom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi, jučer je počelo obilježavanje 22. godišnjice formiranja Patriotske lige Bosanska Krupa i 22. godišnjice otpora agresiji na Bosansku Krupu. Cvijeće su položili i Fatihu proučili nekadašnji članovi ove proslavljene vojne organizacije, te predstavnici lokalne vlasti predvođeni s načelnikom Arminom Halitovićem. Nakon toga, krenulo se „putevima Patriotske lige“ do Arapuše gdje je također proučena Fatiha i položeno cvijeće i to na Turbe šehidima ove mjesne zajednice, kod spomen-ploče na rodnoj kući generala Mirsada Sedića, komandanta 511. slavne bbr., te na mezarlucima prvih civilnih žrtava rata. svečana akademija na kojoj su o teškim danima rata govorili pripadnici Patriotske lige, Armije RBiH.

Na prigodnoj akademiji povodom 22.godišnjice Patriotske lige Bosanska Krupa  prisutnima se prvo obratio predsjednik Skupštine Patriotske lige Edin Pašalić, inače komandir protivdiverzantske jedinice Patriotske lige koja se dan prije napada na Bosansku Krupu pokušala probiti do Arapuše. Govorio je o trenucima okupacije Arapuše, te o napadu na Bosansku Krupu.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović u svom obraćanju je podsjetio na stradanja, teške ratne dane, sve ono što su proživjeli borci, stanovnici Bosanske Krupe, a potom je  general Fadil Hasanagić pričao o godišnjici stvaranja Armije BiH i njenom ratnom putu.  Nakon obraćanja generala Hasanagića, članovima Patriotske lige Bosanska Krupa za doprinos u odbrani grada i države dodijeljena su plakete. Među prvima koji su se uključili u odbranu domovine BiH ne čekajući mobilizaciju, a koji su jučer dobili priznanje su: Zijad Hasić, Senad Saračević, Osman Delić, Enes Nesimović i Alija Elezović. U ime svih dobitnika prisutnima se obratio i za plakete zahvalio prof. dr. Zijad Hasić.Na kraju je govorio Besim Dizdarić, predsjednik Kantonalnog udruženja Patriotske lige. Svoje obraćanje iskoristio je kako bi prije svega istakao važnost postojanja Patriotske lige u odbrani BiH, našeg kantona i općine Bosanska Krupa, a osvrnuo se i na današnji status, tretman pripadnika armije, ratnih vojnih invalida.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Patriotske lige Bosanska Krupa i 22. godišnjice otpora agresiji na Bosansku Krupu u Gradskoj galeriji postavljena je izložba umjetničkih slika nastalih u periodu 92.-95. i to boraca i patriota Stanislava Tajića - Cileta, Osmana Hajdarevića, Ibrahima Bajrića i Ede Šarića, te isložba slika Ismeta Erdića nastalih nakon 1995. godine a koje simboliziraju ratna stradanja i patnje.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 301 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda