Prije nekoliko dana,vjerovatno u svrhu predizbornih zagrijavanja, u nedostatku tema vezanih za razvoj privrede, pomoć socijalno ugroženim i obespravljenim radnicima,popravljanje situacije u zdravstvu i smanjenja kriminala i korupcije u manjem BH entitetu , predsjednik Skupštine ovog  BH entiteta je najavio pokretanje  apelacije pred  Ustavnim sudom BiH zbog ocjene ustavnosi  grbova iz nekoliko općine u Federaciji BiH medju kojima je i grb općine Bosanska Krupa.U obrazloženj je rekao da se na nekim grbovima nalaze obrisi džamija,  mjesec i zvijezda a na nekim simboli kojim se nemogu indentifikovati sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ad je upravo to razlog što su neustavni naravno naglašavajući da je većina grbova u Srpskoj proglašena ili će biti proglašena neustavnim jer  je Klub Bošnjaka u Skupštini ovog entiteta to tražio.

E sad nismo sigurni na šta je mislio kada je grb Bosanske Krupe u pitanju jer baš od sveg nabrojanog na grbu Bosanske Krupe nema ništa.  Stari grad je univerzalan i vjerovatno ponos svakog čestitog Krupljanina,rijeka Una je ona rijeka koju vole i za kojom čezne i oni koji su pored nje i oni koji su  igronm sudbine i trbuhom za kruhom otišli negdje daleko,vodenice su mljele brašno ne pitajući iz koje etničke grupe dolazi pšenica ili kukuruz , bosanskokrupske šume   proizvode kisik koji udišu baš svi a zastavica na vrhu bosanskokrupske tvrdjave identifikuje Stari grad kao kraljevski  u odredjenom historisjkom trenutku. Mostom su prolazili,danas prolaze i ubuduće će prolaziti svi.Na grbu su i tri ljiljana koji simbolizuju  tri naroda koji su  na ovim prostorima vjekovima živjeli i od kojih je svaki imao period koji je dao pečat gradu na obalama Krušnice i Une.

Bosanski ljiljan kao simbol u Bosni i Hercegovini počeo se upotrebljavati u srednjem vijeku. Prisutan je na novcu, pečatima, zastavama, grbovima plemićkih dinastija, stećcima, raznim ukrasnim predmetima itd. Posebno je postao popularan kada je Bosna bila najmoćnija država na Balkanu i kada je njom vladao kralj Tvrtko I Kotromanić.

Dinastija Kotromanića je za simbol uzela bosanski ljiljan. Ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom,a ljiljan se nalazi i oko  kraljevske krune koja krasi grb Republike Srpske.

 

Dolaskom Osmanlija na područje Balkana i padom dinastije Kotromanić i sam ljiljan nestaje  sa  grba  tadašnje Bosne  jer su ga osmanlije smatrale neprikladnim .Ipak izmedju redova se da naslutiti da upravo ti ljiljani koji su vjekovima bili na bosanskim zastavama i grbovima zasmetali  onima koji  ne razumiju ili neće da razumiju ni duh Bosne i Hercegovine ni duh ovog grada . Centri moći u Banjaluci ne znaju da je Grb općine Bosanska Krupa jednoglasno izglasan na sjednici OV Bosanska Krupa i da je za  njega glasali i predstavnici srpskog naroda . Neznamo  kako iz tih centara moći objašnjavaju činjenicu da se sa ljiljanom na njihovom grbu mogu indentifikovati svi narodi a sa ljiljanom na grbu općine Bosanska Krupa baš ne.

 

 

 

 

 

 

Ustavni sud je vrhovni autoritet i smatramo da iu njemu sjede časni ljudi i da bar za Bosansku Krupu ova apelacija neće biti usviojena. Ako se to dogodi to bi vjerovatno bio povod da predstavnici Skupštine manjeg BH entiteta krenu i dalje i traže promjenu grba Fudbalskog kluba Fiorentina iz Italije   jer se brojni srpski igrači koji igraju u ovom klubu nemogu inentifikovati sa tim simbolom , zatim pokrajine Kwibek u Kanadi u kojoj živi više od 3000  srba a kojoj je ljiljan na hiljadugodišnjoj zastavi  i još na desetine sportskih klubova i udruženja u svijetu koji ovaj cvijet koriste za svoj simbol.

 

Predstavnici Skupštine RS-a su se ovom prilikom obratili Ustavnom sudu BiH i sada prizaju njegove nadležnosti i podnose mu apelaciju mada ga uglavnom negiraju . Osim  toga nisu pustili da  to urade predstavnici srpskog naroda iz Federacije BiH  koju oni smatraju nekim drugim djelom zajedničke države i ne dozvoljavaju da im se Federacija BIH mješa u unutrašnje stvari Srpske  a očigledno je da oni  žele uredjivati i odnose unutar Federacije BiH.

Naravno sve to ima jedan cilj. Zna se da za odluke Ustavnog suda treba i po pola godine .Taman se za ovaj predmet očekuju pred početak predizborne kampanje. Ako Ustavni sud donese odluku u njihovu korist reći će kako su se izborili za prava Srba u Federaciji  koja su vjekovioima bila osporavana a ako odluka bude suprotna  reći će da je Ustavni sud ponovo pokazao da radi samo u interesu jednog naroda . Priča poznata a u kakvom uredjenju živio ,ništa nije isključeno.Živi bili pa vidjeli!

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 368 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda