Općinsko vijće Bosanska Krupa zasjedalo je po šesnaesti put.Na dnevnom redu bilo je ukupno 13 tačaka od kojih su četiri usvojene jednoglasno ,četir sa 14 glasova ,tri su primljene „k znanju“ ,jedna je tokom rasprave pobučena sa Dnevnog reda a prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o regulaciji cestovnog saobraćaja  na području općine Bosanska Krupa nije dobio potrebnu većinu.

Donešena je Odluka o privremenom finansiranju  namjena po Budžetu općine Bosanska Krupa koja će vrijediti najduže 90 dana ili do trenutka usvajanja Budžeeta Oopćine Bosanska Krupa za 2014.godinu.

Oprečne stavove vijećnika izazvala je rasprava o profesionalizaciji funkcije predsjedavajućeg Općinskog vijeća koju je predložio Klub SDP-a pravdajući to činjenicom  da je obim poslova koje obavlja predsjedavajući Općinskog vijeća velik i da će rad u Općinskom vijeću sigurno biti kvalitetniji ukoliko predsjedavajući tu funkciju obavlja profesionalno. Njihov stav podržala je večina  vjećnika  SDA i Stranke za BiH a protivili su se predstavnici Kluba nezavisnih vijećnika koji dolaze iz Demokratske fronte,  Saveza za bolju budućnost i A SDA obrazlažuć to izmedju ostalog i činjenicom da će predsjedavajući Općinskog vijeća po Odluci koja je usvojena na trinaestoj sjednici imati  znatno veća primanja nego predhodni predsjedavajući na čiju profesionalizaciju nisu imali primjedbi. Poslije mnogo političkog nadmudrivanja ova Odluka je usvojena  sa četrnaest glasova a predsjednik Kluba nezavisnih poslanika koji dolaze iz DF-a je tražio da se posebno u zapisnik unese da je način na koji je ova tačka uvrštena u Dnevni red u suprotnosti sa poslovnikom te da je predsjedavajući povrijedio Etički kodeks jer je glasao za odluku koja se odnosi na njega lično.

Kod priojedloga Odluke  o pravu na oslobadjanje od obaveza plaćanja naknada za  branioce  i članove njihovih porodica  večina vjećnika a riječ je o naknadama za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za rentu iz osnove prirodnih pogodnosti gradskog građevinskog zemljišta i pogodnosti već izgrađene insfrastrukture, te naknade za dodjeljeno i vlastito građevinsko zemljište je usvojena jednoglasno.prije usvajanja većina vijećnika  je izrazila rezervu sa članom koji se odnosio na zabranu olakšica za one koji nemaju legalno izgradjen objekat  .Načelnik općine je poslije konsultacija sa odredjenim brojenm vijećnika i predsjednika klubova na početku rasprave po ovoj tački  izmjenio prvobitni prijedlog i taj član formulisao tako da će branioci koji nemaju legalizirane objekte  biti oslobodjeni svih naknada kojih se po zakonu smiju osloboditi a koji su u nadležnosti Općine Bosanska Krupa kako bi legalizirali svoje objekte.Poslije nekoliko diskusija i zatražene pauze za usaglašavanje stavova  ova Odluka je usvojena jednoglasno.

Na prijedlog vijećnika Mehmeda Mahmića i Huseina Gerzića usvojena je i Odluka o promjeni Odluke o odredjivanju naziva ulica i trgova u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci . Po usvojenoj izmjeni ubuduće će se put od Križa preko Jezerskog do Mahmića Mosta zvati Put Hasib Mahmić- Ljuti Krajišnici po nedavno stradalom vodji navijačke skupine „Ljuti Krajišnici“  koji je rodom iz Mahmić Sela.

Dopunjena je Odluka o javnom redu i miru kojom se prekršajem smatra puštanje preglasne muzike od strane fizičkih lica u vremenu  poslije  22 sata pa do 6 sati ujutro  a na oznovu Zakona o buci F BiH. Ubuduće će se prekršajem smatrati i javno izlaganje ubijenih životinja od strane lovaca  koji su u poskljednje vrijeme imali naviku da ulovljenu divljač javno izlažu i neadekvatno prevoze na karoserijama vozila. Ova izmjena usvojena je na prijedlog PS Bosanska Krupa. Prijedlog odluke  o izmjeni Odluke o regulaciji cestovnog saobračaja nije usvojen  a osnovni razlog zato je prijedlog da se ukine zabrana parkiranja za motorna vozila na dijelu Trga Džemaludina Čauševića u blizinu Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi a gdje  je sada dozvoljeno parkiranje samo taxi vozilima. Pored niza argumenata i za i protiv prevladalo je mišljenje da se ovakav prijedlog ne usvoji pa tako nije usvojena ni promjena režima saobraćaja u blizini zgrade Općine Bosanska Krupa.

Na kraju sjednice k znanju su primjena  Informacije o nivou i kvalitetu zdravstvene zaštite u BK zatim Informacija o provedenom popisu  na području bosanskokrupske općine i  Informacija o poduzetim mjerama i radnjama PS Bosanska Krupa u mjesecu novembru 2013.godine.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 412 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda