Svečano,u velikoj Sali hotela „Stari grad“ u Bosanskoj Krupi je otvoren ovogodišnji Novogodišnji sajam sa sedamanest prijavljenih izlagača. Po prvi put, ovaj Sajam kao dobru ponudu na jednom mjestu za sve oni koji imaju šta ponuditi, u organizaciji Općine Bosanska Krupa je priređen u zatvorenom prostoru, pa je tako hotel „Stari grad“ darivao supartnerstvo u ovom projektu.

Na već prepoznatljivim sajamskim štandovima Javnog komunalnog poduzeća „10 juli“,seadmnaest izlagača ,uz prve posjetioce, pozdravio je ,svojom posjetom i obilaskom Sajma općinski načelnik Armin Halitović sa suradnicima i u razgovorima sa izlagačima rekao da želi i ovim Sajmom pružiti priliku za dobar poslovni ambijent i promovirati aktivnu lokalnu zajednicu,kako bi se predstavio rad svih onih čiji se djelo uklapa u razvojne strateške ciljeve općine Bosanska Krupa.

 

 Izlagači su na Novogodišnji sajam došli iz Brčko-distrikta,Sanskog Mosta,Bihaća,grada Bosanske Krupe i iz Bosanske Otoke.Sajam će biti otvoren tri dana,od 24-26. Decembra, od deset, pa sve do kasnih večernjih sati.

Na sajmu su sasvojim proizvodima od mlijeka do trahane i bungurai nezaobilazne vješalice članice Aktiva žena Otoka,renomirani proizvodjači meda i drugih proizvoda od vrijednog rada pčela,izlagači sa zanimljivim radovima u drvorezu,a heklanim odjevnim predmetima su se već prvog dana oduševili svi.

Kolači,voće,povrće,ljekoviti pripravci,uz još mnogo proizvoda iz prirode i zemlje bosanskokrupske,dio su ponude Novogodišnjeg sajma.Tu su i ekološki proizvodi za čišćenje u domaćinstvu,ali i isti takvi proizvodi za njegu tijela.

Dva štanda su posebno zadržavala oči posjetilaca a radi se o radovima djece koja pohadjaju dječiji vrtić iz Bosanske Krupe i djece iz udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama „Ada“ iz Bosanske Krupe.Njihovom kupovinom, istovremeno, kupci postaju i donatori sredstava za aktivnosti koje ova ustanova i ovo udruženje organiziraju u svom svakodnevnom radu.

Posebna radost ovogodišnjeg sajma je asortiman roba koje su izložene za prodaju. On uveliko prati strateške razvojene planove općine Bosanska Krupa koji se baziraju i na turizmmu,a u okviru njega na proizvodnju organske hrane i autohtonih ručnih radova koji se naslanjaju na tradiciju kuturno-historijskog razvoja općine Bosanska Krupa.

I za kraj:Sve posjetioce iz bosanskokrupske lokalne zajednice  je oduševio štand sa slatkim delicijama,šarenim bonbonama,orahnicama,ušećerenim crvenim jabukama i veselim lizaljkama koje su ih podsjetile na vrijeme kada smo u našem gradu imali poznatog starog Zuhraba i njegovu slastičarnu koja je radovala svojim slatkišima i stare i mlade,ali isto tako oživjelo je sjećanje  i na plava Ćerimova kolica, u kojima su se ,ispod stakla,pored košpica i kikirikija, uvijek smiješile uske  i duge tvrde bonbone sa crvenom crtom.

 

 Dževada Štancl

 

 

„Od srca vam čestitam Božić, blagdan koji simbolizira mir i obiteljsko zajedništvo, koji nudi radost i nadu, posebno u vremenima kad toga nedostaje, kad kriza i brojne teškoće s kojima se kao pojedinci i obitelji susrećemo, pružaju plodno tlo za osjećaj tjeskobe i pesimizma. Božić je blagdan koji se u Bosanskoj Krupi uvijek osjećao kao praznik koji dočekujemo sa radošću i koji koji kao i svi drugi vjerski blagdani budi ono najbolje u nama, koji nas potiče na solidarnost prema bližnjima, na davanje kao put kojim se obogaćujemo, blagdan koji zrači vjerom i optimizmom“-rekao je  općinski načelnik Armin Halitović na ovogodišnjem svečanom prijemu, koji je upriličio u zgradi Općine Bosanska Krupa, za katoličke vjernike, a u povodu Božića i božićnih i  novogodišnjih blagdana.

 Na svečanom prijemu se i ove godine se podsjetilo se na sve one koji su u toku godine preminuli,kao i na sve one koji su svojim životnim vijekom i radom dali pečat općini Bosanska Krupa.

Za malobrojne vjernike ovo je,kako kažu, poseban trenutak.Oni su izrazili zahvalu za brigu koje općinske vlasti pokazuju za katoličke vjernike.

 Matija Šišić je pune pedesettri godine svoju Hercegovinu zamijenila sa životom u Bosanskoj Krupi.Sve te godine su obilježili trenuci u kojima je osjećala samo pažnju,radost i nerazličitost u različosti od večinskog stanovništa.

„U ove dane uvijek se miješaju osjećanja-mladosti i ovih sada godina koje sam nakupila.Osjećam kako mi srca kuca,ovo su lijepi dani i lijepo je što se svake godine ovako pozovemo u općinu.Ja iz ovih dana nosim samo radost ,sreću i toplinu i daovdje ,sve ove godine u Bosni.Uvijek sam ga obilježavala sa svojom porodicom,prijateljima i komšijama.I po pedeset gostiju sam imala,a moje komšije su mi uvijek,i dan-danas uvijek čestitale i ja sam, uz svu tu pažnju, bila srećna,pa  i ovih dana kada neminovno,sa godinam i sve više,javljaju se ona lijepa sjećanja iz dječijeg doba iz moje Hercegovine.Mene je životnom sudbinom „zapao“ divan grad u kome sam se sa svojim komšijama osjećala kao da sam ovdje i rođena.“

Općinski načelnik je je svim svojim sugrađanima i sugrađankama, u božićnom duhu, unatoč svega što nas muči u složenoj ekonomskoj situaciji, čestitao božićne i novogodišnje praznike,uz želju da sa što više zajedništva, međusobnog razumijevanja, tolerancije i samopoštovanja, gradimo bolju našu širu zajednicu u kojoj je ugodno živjeti, u kojoj se osjećamo sigurno i u kojoj se problema ne bojimo već ih rješavamo, na dobrobit naše države i općine.Svima koji ne znaju poštovati drugačije od većinskog,kao odličan primjer, za takav rad, svima koji žele, ponudio je da prepišu dugogodišnje običaje iz općine Bosanska Krupa.

 Zajednički, i pozvani na božićni prijem i općinski načelnik sa suradnicima, čestitku za obilje zdravlja, radosti i sreće u novoj, 2014.godini uputili su svim gradjanima općine Bosanska Krupa.

Dževada Štancl .

 

Posljednje godine bosanskokrupska općina je osvježena jednim novim načinom rada sa mladima,ovaj put sa plesačima i plesačicama sportsko-plesnog kluba „Hypnotic“.

Za kraj ove godine,članovi ove sporstsko-plesne skupine pripremili su plesno veče u Domu kulture u Bosanskoj Krupi,pokazali šta su naučili,koliko su članova okupili i naravno kolko su odličja pokupili na brojnim takmičenjima.

Po riječima izrečenim u svijetu, sportski ples je jedan od najljepših dvoranskih sportova čiji jezik razumiju podjednako svi narodi svijeta.Da su ga razumijeli i djeca i roditelji bosanskokrupske općine pokazuje brojnost polaznika u bosanskokrupski sportsko-plesni klub „Hypnotic“,njihovi izuzetni rezultati u takmičenjima i podrška koju roditelji sa puno srca daju na svim putovanjima na takmičenjima,kako novčano tako i ličnom pratnjom svoje djece.

Najstariji takmičarski par:Nuhić Salem i Alić Jasmina u ovu godinu upisali su dva druga mjesta na turnirima u Sarajevu i Cazinu u latinoameričkim i standardnim plesovima.Plesni par Dino Sarađan i Bobić Selma su osvojili prvo mjesto u Basiku na internacionalnom takmičenju u Banjaluci, u latinoameričkim plesovima.

 Ovu godinu najduže će pamtiti plesni par Haris Hafizović i Hana Porić koji su svojim radom uspjeli preći u takmičarsku kategoriju. Ništa manje vrijedni rezultati su još dva plesna para. Mahmić Edin i Jusić Sara su na takmičenjima osvojili nekoliko treći mjesta,a zanimljiv put imali su Bešić Adnan i Šertović Tara koji su krenuli od trećeg,preko drugog dospjeli i do prvog mjesta na kraju ove godine.Oba ova para su zalaganjem sada visokopozicionirani na bodovnim listama Sportskog plesnog saveza Bosne i Hercegovine.

 Internacionalno takmičenje u Banjaluci do kraja života će pamtiti Todorovac Benjamin i Sara Sefić koji su u Basicu u standardnim plesovima osvojili prvo,a u drugo u latinoameričkim Basic plesovima i tako uspjeli preći u višu kategoriji takmičenja,a svojim rezultatima to su uspjeli i Murtić Muamer i Jusić Anesa. Uspješna plesačka karijera čeka i Huzeira Aličića i Ilmu Nahić koji će u narednoj godini ,ako nastave sa zalaganjem, biti registrirani kao sportski plesači Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Još uvijek tekuću 2013. godinu pamtiće i plesni par Alijagić Sara i Bešić Nermin sa brojnim drugim i prvim mjestima.Publiku,gdje god su bili oduševili su svojim plesnim perfomansom „Lutka iz izloga“.

U sportsko-plesnom klubu Hypnotic iz Bosanske Krupe posebno su ponosni na dvije plesne formacije –„Hypnotic“ i „Fantasy“ ,formacije koje su osvojile dva prva mjesta u kategoriji juniora.

 Poslije plesne večeri u prepunoj Sali Domakulture članovi „Hypnotic“-a su nekoliko dana kasnije putovali u Prozor-Ramu na tracionalni novogodišnji Kup-Astorija 2013, u oraganiziciji istoimenog kluba iz tog grada i tamo potvrdili ovogodišnje brojne titule i priznanja sa mnogo prvih,drugih i trećih mjesta i sa trećim mjestom u ukupnom plasmanu sportsko –plesnih klubova, iz osam gradova Bih i Hrvatske.

Iz ovog kluba idu velika obećanja da će u narednoj godini rezultati biti još bolji,da će u zaista brojnoj ekipi aktivnih članova „Hypnotic“-a nastaviti sa treninzima i takmičenjima sa puno žara,a stoji i poziv da se klubu priključi više dječaka koji se žele dokazati u plesu,jer tako će dati priliku, da sa već uvedenim djevojčicama u čari sportskog plesa, zajednički pokažu što su savladali u plesnim vještinama i oni dobiju priliku da budu nagrađeni takmičari na plesnim priredbama u narednoj 2014-toj godini.

 Dževada Štancl

U petak 3.januara 2014.godine od 17 sati u Sportskoj dvorani luke organizuje  se humanitarna  malonogometna utakmica „Ibričići i prijatelji“ protiv „Humanih zvijezda“ .

Na ovoj utakmici ,čiji je sav prihod namijenjen za  izgradnju spomen obilježja poginulim pripadnicima navijačke grupe“Ljuti krajišnici“ Hasibu Mahmiću ,Almiru Kasumoviću  i Vildanu Pehliću ,uz Senijada Ibruičića očekuje se učešće još nekoliko reprezentativaca BiH

Ulaznice za ovaj humanitarni spektakl po cijeni od 10 konvertibilnih maraka možete kupiti u Radiju Bosanska  Krupa.Broj ulaznica je ograničen.

Petak 3.januar 2014.godine,Dvorana luke od 17 sati „ Ibričić i prijatelji“ protiv „Humanih zvijezda „

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 418 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda