Japan pomaže škole u Jezerskom i Mahmić Selu

 

Prije nešto više od godinu danaVjeće roditelja Osnovne škole u Jezerskom pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za uvodjenje centralnog grijanja u centralnoj školi u Jezerskom i područnoj školi u Mahmić selu.Mada su znali da je to izuzetno teško u ovom vremenu nisu se predavali i  istrajavali su u svojoj namjeri da djeca koja idu u ove školske objekte dobiju kvalitetno grijanje. Akciju je odmah podržao i prihvatio općinski načelnik i pored općinskih sredstava ,obećao i iznalaženje sredstava iz drugih izvora jer projekat uvodjenja grijanja u ove dvije škole nije bio ni blizu  sume koju su planirali skupiti roditelji.Projekat je poslan na više adresa a pozitivan odgovor došao je iz Ambasade japana u Bosni i Hercegovini.Oni su osigurali 93.451,00 eura za uvodjenje centralnog grijanja u škole u Jezerskom i Mahmić selu i zamjenu dijela stolarije u školi u Jezerskom

Vrijednost kompletnog projekta iznosi preko 200 hiljada KM, a osim Vlade Japana učešće u njegovom finansiranju uzeli su  Općina Bosanska Krupa i Vijeće roditelja Osnovne škole Jezerski.

 

Za 333 učenika u centralnoj školi i 127 učenika u područnoj, kao i za njihove nastavnike, realizacija projekta značit će kvalitetniji nastavni proces, sigurnije uslove odvijanja nastave, ali i energetsku uštedu do 50 posto.

 

„Ovo je jedna od najljepših vijesti koja je do mene došla u posljednjem periodu. Kada se radi o djeci i obezbjeđenju uslova za njihovo obrazovanje, potpunoj brizi za poštivanje njihovih prava, uvijek ću biti među prvima koji će pružiti podršku. Zaista je šteta što se ne može odgovoriti na zahtjeve i potrebe svih škola istovremeno, znam da ih je mnogo, ali evo ovo je pokazatelj da radimo kontinuirano i da obezbjeđujemo sredstva. Bit ćemo na raspolaganju za sve što bude trebalo u smislu realizacije ovog projekta. Koristim priliku svakako da se u svoje ime i u ime svih stanovnika Jezerskog i Mahmić Sela zahvalim Vladi Japana što je prepoznala naše potrebe i izašla u susret“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Ugovor sa japanskom vladom biće potpisan  30. januara 2014. godine,a Općina Bosanska Krupa će odmah potom pokrenuti proceduru za odabir najpovoljnijeg  izvođača radova.

 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 476 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda