U Domu kulture Bosanska Krupa ovog petka od 10 sati održana je javna rasprava o Nacrtu Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2014 godinu. Općinsko vijeće je na svojoj petnaestoj sjednici održanoj  05.12.2013 godine razmatralo Nacrt programa zajedničke komunalne potrošnje  te  ga  u javnu raspravu poslalo u trajanju od 30 dana. Prema nacrtu koji se našao pred vijećnicima, a gradjani ga imaju  prilike pogledati i pregledati  na zvaničnoj web stranici Općine procjena je da će u 2014 godini za potrebe realizacije programa zajedničke komunalne potrošnje biti potrebno izdvojiti  skoro 600.000,00 KM.

Za čišćenje i pranje javnih površina  49.060,80 KM,za održavanje zelenih površina 41.074,12 KM, odvodnja oborinskih voda 2.500,00 KM, zbrinjavanje uginulih životinja 2.100,00 KM, za dekorisanje 10.000,00 KM, a najveće stavke su zimsko održavanje puteva 147.079,60 i održavanje i izgradnja javne rasvjete 250.000,00 KM što je sa PDV-om ukupno 587.122,99 KM.

Medjutim teško je reći šta je bio veći problem u pomenutoj raspravi- ili to što je kao i obično posjećenost i ove javne rasprave bila izuzetno loša ili to što se o nacrtu nije temeljito raspravljalo, već samo o pojedinim segentima i to onim segmentima koji su uglavom zbog nerješavnja problema iz godine u godinu tema  broj jedan na ovakvim  raspravama.

Nedostatak dijaloga Općine i MZ-a uopće i ovaj put je kulminirao u segmentu zimskog održavanja nekategorisanih i lokalnih puteva. Na polovini smo decembra mjeseca ,a kako se dalo zaključiti iz obrazlaganja predsjednika Savjeta mjesne zajednice Veiki Dubovik Hašima Grošića nejasno je na koji način će se čistiti ovaj dio puta općine, jer bi prema ranijem dogovoru Općine i predsjednika Savjeta mjesnih zajednica ,  prema potrebi,  trebalo biti dodijeljeno gorivo kojim će mještni  svojom mehanizacijom održavati prohodnost puteva. Gorivo bi kako su gdinu.  Grošiću  rekli u općini trebao dobiti dva dana pred snijeg!?

Kao što smo već  pomenuli izostalo je prisustvo gradjana, predsjednika mjesnih zajednica i većeg broja vijećnika tako da ne čudi što rasprava nije bila kvalitetnija i sadržajnija. Komisija za Statut i propise koja je organizovala ovu javnu raspravu će prema daljnjoj procedu sačiniti  izvještaj i ponuditi ga vijećnicima na razmatranje. Nacrt Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2014 godinu je još uvijek u javnoj raspravi i ukoliko imate prijedloga i sugestija još uvijek se možete obratiti Komisiji te u pismenoj formi obrazložiti svoje zabilješke,a nacrt programa možete pogledati na zvaničnoj web stranici općine Bos.Krupa.

Renata Sedić 

Nezaposleni za životnu sredinu

 

(Četiri solarna kolektora i  dvadest nezaposlenih educiranih za njihovu izradu u Bosanskoj Krupi)

Projekat Jačanje lokalne demokratije (LOD), koji je finansiran iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije, kreiran je da ojača uključivanje, sudjelovanje i transparentnost u općinskom finansiranju, da naglasi važnost uloge civilnog društva u lokalnim zajednicama i da stvori dugotrajna partnerstva između lokalnih vlasti i nevladinih organizacija.

Na podrčju općine Bosanska Krupa  trenutno se realiziraju se četiri projekta iz UNDP-ovog programa LOD III.Završetak jednog od njih, za rezultat je imao četiri  solarna panela postavljena na krov JU „Dječije obdanište i djački dom“ i uspjeh dvadeset  nezaposlenih mladih lica koji  su, teoretski i praktično, prošli obuku kako mogu  napraviti i postaviti solarne panele koji će služiti za zagrijavanje vode.

...................................

Ove sedmice  završen je jedan od projekata pod nazivom „Nezaposleni za životnu sredinu“  koji  je provodila  Ekološka koalicija unskog sliva - EKUS, u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“ kojeg u cjelini finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoc (IPA) u iznosu od 2 miliona eura, u ovom i još tri projekta i  u  saradnji sa općinom Bosanska Krupa.

Završetak projekta označile su postavljene četiri solarne ploče na krovu JU“Dječije obdanište i djački dom“ u Bosanskoj Krupi kojim će se zagrijavati voda.

Pored toga, dvadeset nezaposlenih lica sa evidencije bosanskokrupskog Biroa za zapošljavanje  su ,teoretski i praktično, naučili izradi i postavljanju solarnih panela.

Projekat su osmislili članovi ekološke koalicije EKUS,tačnije kancelarije u Prijedoru.Realizirajući  ovaj projekt  na području općine Bosanska Krupa  izazavali su veliko interesovanje  stanovništva za izradu,postavljanje i korištenje solarnih panela,kako iz ekoloških, tako i ekonomskih razloga.

Dragan Zrnić,voditelj  ovog EKUS-ovog projekta:

Kao voditelj prijedorske kancelarije EKUS-a,odnosno mreže nevladinih organizacija unskog sliva,čije je sjedište u Bihaću,mogu označiti završetak projekta „Nezaposleni za životnu sredinu“ u Bosanskoj Krupi.Zahvaljujem se UNDP-u na mogućnostima da učestvujemo u LOD-ovim projektima i da koristimo sredstva EU  iz instrumenata predpristupne pomoći (IPA),ali  i općini Bosanska Krupa gdje smo realizirali ovaj projekat.

U okviru ovoga projekta mi smo dvadeset mladih lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih na bosanskokrupskom Birou za zapošljavanje, naučili,kroz  teoretski i praktični rad, kako  mogu napraviti solarne kolektore za zagrijavanje tople vode.Tih dvadeset mladića prošli su četiri teoretska treninga,medju kojima i trening za izdradu poslovnog plana, koji će im koristiti, ako odluče stečeno znanje pretvoriti u sopstveni radni angažman.

Poslije teoretskog dijela formirali smo grupe koje su,uz pomoć stručnjaka EKUS-a, napravili  četiri solarna kolektora, koje smo ,u dogovoru sa lokalnom upravom, postavili na krov „Dječijeg obdaništa i djački dom“ u Bosanskoj Krupi.

Ovi solarni kolektori će doprinjeti energetskoj efikasnosti i uštedama električne energije ili nekog drugog energenta koji se koristi u procesu zagrijavanja vode.

Napomenuo bi da je gotovo sigurno da će se te uštede i ostvariti, jer Bosanska Krajina,osobito ovaj dio, ima dovoljno sunčanih sati u toku godine koji garantiraju isplativost ovakvih ulaganja.“

Najzadovoljiniji   darom iz ovog  projekta,sa četiri „sunčana“ kolektora na ravnom krovu,  bili su u JU „Dječije obdanište i djački dom“ iz Bosanske Krupe.Direktorica Almira Šertović izjavila je tom prilikom, da je srećna što je Ustanova koju vodi dobila solarne kolektore i da će, uz pomoć prirode i Sunca, sada imati dovoljno tople vode ,ali  sa manjim računima za režije na kraju mjeseca.Uz  to, izrazila je posebno zadovoljstvo  što su projektom LOD III dobili već mnogo toga,a u ovom segmntu i priliku da počnu koristiti obnovljive vrste energije i na taj način dobili još jednu mogućnost  da čuvaju prirodu za budućnost najmladjih.

Kroz projekat „Nezaposleni za životnu sredinu“  kojeg je na području provodi Ekološka koalicija unskog sliva - EKUS, u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“, najviše koristi će imati dvadeset mladih momaka koji su se poučili izradi i postavljanju solarnih panela.

Voditelj Zrnić je za njih dao najbolju preporuku:

Mi se nadamo da EKUS neće više morati dolaziti u Bosansku Krupu da pravi solarne kolektore, jer Bosanska Krupa ima već 20 mladih koji to znaju“.

Pored ovog,kroz UNDP-ov projekat „Jačanje lokalne demokratije /demokracije „-LOD III, u toku su aktivnosti iz još tri projekta.Putem „Plod Centra Bihać“ realizira se projekat „I mi smo tu“, takodje u JU „Dječije obdanište i djački dom“,a kroz autorski projekat  Lokalne akcione grupe“Una-Sana“ formira se Dnevni centar  za osobe sa posebnim potrebama u bosanskokrupskom Udruženju roditelja i djece sa posebnim potrebama „Ada“.Projektom „Žena sa Une“ iz Bihaća radi se i na osnaživanju žena u društveno-ekonomskom životu bosanskokrupske općine.

Dževada Štancl

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 363 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda