Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović i predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisali su memorandum o pristupanju Bosanske Krupe Europskom pokretu u Bosni i Hercegovini, nevladinoj organizaciji čiji je cilj djelovanja stvaranje europskog lobija i klime za pomoć lokalnim zajednicama i priključenje BiH Europskoj uniji.

Prema riječima Predraga Praštala ,potpisnika memoranduma, proces europskih integracija na ovaj način će se pokušati približiti svim građanima Bosanske Krupe jer je inače intencija ovog pokreta da se europski uslovi najbolj stvaraju na nižim nivoima organizovanja. Pokret je nastao 1948.godine a u BiH djeluje od 2006 godine i do sada je pored Bosanske Krupe u njega učlanjeno još 39 općina iz oba entiteta.

- Cilj nam je uključiti i male sredine kao što je  Bosanska Krupa  kako bi europske teme bile dostupne i njima, a ne samo stanovnicima većih gradova i centara - pojasnio je Praštalo.

Na potpisivanje memoranduma kojim je Bosanska Krupa , kao 40 općina u Bosni i Hercegovini, pristupiila Europskom pokretu, bio je i Edhem Pašić, podpredsjednik pokreta  i Ekrem Šabić, Krupljanin koji već dugi niz godina živi u Europi i razvija uspješan biznis koji će uskoro prenijeti i u Bosansku Krupu.

Edhem Pašić,karijerni diplomata sa zavidnim stažom u DKP mreži bivše države ali i BiH je izrazio zadovoljstvo vidjenim u Bosanskoj Krupi i načinima na koji općinski načelnik i administracija nastoje ovu općinu približiti Europi.Istakao je prednosti bosanskokrupske općine i obzananio ideju da u Bosanskoj Krupi ubrzo zaživi jedan veliki centar za medjureligijski dijalog  jer je ovaj grad jedinstven po svoja tri vjerska objekta koja se praktično nalaze jedan do drugog.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović je izrazio scvoje zadovoljstvo činjenicom da Bosanska Krupa ulazi u red perspektivnih lokalnih zajedenica sa europskom budućnošću .Od pokreta očekuje da ispuni svoju osnovnu misiju a to je dovodjenje stranih diplomata i ulagača u ovu općinu koja će sigurno znati iskoristiti svoju šansu i  nastaviti putem kopjim već ide nekoliko godina a kojem je glavni cilj povećanje broja zaposlenih i samim tim povećanje kvaliteta života stanovnika i  bolji uslovi za dalje uredjenje  i izgradnju infrastrukturnih objekata.

Ovom prilikom naćelnik Halitović se zahvalio i sugradjaninu Ekremu Šabicu koji je već dugo vremena cjenjeni poduzetnik u europskim okvirima i koji je našao svoj interes da već na proljeće dio svog biznisa locira i u Poslovnoj zoni Pilana.

Prvi konkretan potez Europskog pokreta u BiH desio se i prije samog potpisivanja memoranduma jučerašnjim susretom Ambasadora Republike Turske i načelnika bosanskokrupske općine koji je ostvaren uz poredovanje Europskog pokreta u Bih  a uskoro se očekuju dolasci i drugih ambasadora europskih zemalja u Bosansku Krupu.

Ademir Mesić

Načelnik Halitović razgovarao sa Ambasadorom Republike Turske Ahmetom Yildizom

U organizaciji Europskog pokreta za Bosnu i Hercegovinu  ,načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović sinoć se sastao sa  njegovom ekselencijom  Ahmetom  Yildizom, Ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini i njegovim najbližim suradnicima . U delegaciji ambasade Turske bio je koordinator Turske agencije za koordinaciju i međunarodnu saradnju dr. Zulkuf Oruc, savjetnici ambasadora za vjerska i socijalna pitanja i trgovinu Hasan Atli i Bilgehan Caner, te druga sekretarka ambasade Sule Gultek. Sastanak je održan u kancelariji Regionalnog ureda Europskog pokreta u BiH za Unsko-sanski kanton.

Načelnik Halitović ovom prilikom zahvalio se Ambasadoru  Ahmetu Yildizu za izdvojeno vrijeme kako bi mogao čuti nešto o Bosanskoj Krupi i prioritetima koje ima općinska administracija u narednom periodu. On je posebno istakao činjenicu da je u Bosansku Krupu zahvaljujući stvaranju povoljnog ambijenta za ulaganja u posljednje dvije godine uloženo više od 25 miliona maraka  u industrijske objekte  unutar poslovne zone Pilana ali i  u druge objekte koji se ne nalaze u ovoj zoni. Načelnik Halitović je objasnio ambasadoru Republike Turske  način na koji je otkupljeno  zemljište u poslovnoj zoni Pilana  te rekao da je veliki interes i za preostale parcele unutar zone te da će već  sa početkom  gradjevisnke sezone  početi izgradnja i novih objekata  za koje su već potpisani ugovori  i obezbjedjena nova ulaganja. On je  govorio i o prirodnim ljepotama Bosanske Krupe i  mogućnostima u turističkoj privredi  te razvoju poljoprivrede kao jedne od strateških grana u ovoj općini i pozvao ga da posjeti općinu Bosanska Krupa i sam se uvjeri u sve što je kazano.

Ambasador Yildiz  je bez diplomatskog okolišanja rekao da je čuo mnogo pozitivnog o ovoj općini i  da ga je načelnik Halitović još više  zainteresovao za općinu Bosanska Krupa i  njene mogućnosti  koje se poklapaju i sa strateškim opredjeljenjima Republike Turske u Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da u vremenu recesije i opšte krize općina Bosanska Krupa ima nove proizvodne kapacitete i da se broj radnika povećao u odnosu na onaj koji je bio na kraju 2012.godine. Poručio je da će već na proljeće ponovo doći na Unsko sanski kanton i posebno u Bosansku Krupu ali ovaj put sa  konkretnim prijedlozima  i privrednicima koji su spremni uložiti svoj novac  u nove industrijske objekte. Obećao je i da će nastojati u najskorije vrijeme izabrati općinu iz Republike Turske koja bi se bratimila sa općinom Bosanska Krupa i na taj način veze izmedju Turske i Bosanske Krupe učiniti još čvršćim i neraskidivim.

Na kraju sastanka načelnik Halitović se zahvalio i  predsjedniku Europskog pokreta u BiH gospodinu Predragu Praštalu što je upriličio ovaj susret  i rekao da je  ovo prvi korak u pratnerskim odnosima izmedju Europskog pokreta u BiH i općine Bosanska Krupa u ime koje će  u petak i zvanično potpisati memorandum za pristupanje ovom pokretu .

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 387 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda