U ponedjeljak je  uz skromnu svečanost puštena u promet  rekonstruisana dionica puta za naselje Ćojluk za koju su mještani ovog naselja izdvojili 17 000 maraka a općina Bosanska Krupa iz svojih izvora preostalih 30.000.Već prilikom puštanja dionice u promet primjetila su se oštećenja  na  novopostavljenoj asfaltnoj traci  koja  golim okom vidljivo nije bila deblja od 3 centrimetra a osim već nastalih oštećenja  primjetni su bili nepravilno uradjeli prelazi i spojevi izmedju starog i novog asfalta.Radove na sanaciji ove ulice dobila je firma „BC Gradnja“ a ova firma kao podizvodjača za asfaltiranje pomenutog puta angažovala podizvodjača,firmu „Selimović „ iz Cazina.

Odmah po obilasku dionice puta za  Ćojluk općinski načelnim Armin Halitović,uvidjevši da radovi nisu kvalitetno uradjeni,stopirao je isplatu preostalih sredstava u visini od 24.000 konvertibilnih maraka i od izvodjača radova tražio da se uočeni nedostaci odmah otklone. Naknadnom provjerom utvrdjeno je da je podizvodjač  na dionici od 120 metara umjesto projektom predvidjenih 7 centimetara stavio sloj asfalta koji je bio izmedju tri i četiri centimetra. Radnici koje smo zatekli prilikom popravljanja onog što nije bilo dobro uradjeno su svoj propust pravdali činjenicom da su tu dionicu puta asfaltirali u kasnim večernjim satima i da je do toga došlo zbog smanjene vidljivosti ali i tehničke greške na finišeru koji nije bio pravilno podešen. Bilo kako bilo nakon intervencije nadzornog organa i Općine Bosanska Krupa izvršena je popravka svih uočenih nedostataka a dionica od 120 metara na kojoj je bio stavljen tanji asfalt ponovo je presvučena još jednim slojem asfalta debljine 5 centimetara. Iz općine Bosanska Krupa smo saznali da se još uvijek razmišljaju  da li će se poduzimati drugi  koraci kako se slične stvari ne bi dešavale i na drugim saobraćajnicama.

Ademir Mesić

Uposjeti Bosanskokrupskoj općini danas je boravila delegacija Vlade Unsko sanskog kantona predvodjena premijerom Hamdijom Lipovačom.Razgovaralo se o do sada uradjennim projektima finansiranim od sredstava koje je u Bosansku Krupu usmjerila Vlada Unsko sanskog kantona i o planovima za finansiranje pojedinih projekata sa kantonalnog nivoa u 2014.godini.

Delegaciju Vlade Unsko sanskog kantona u kojoj su pored premijera Lipovače bili i ministar obrazovanja,nauke ,kulture i sporta Dario Jurić , ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva i ujedno ministar privrede Amir Džajić  i direktor kantonalne direkcije za ceste Alagić.Značajna ulaganja u posljednje dvije godine  preko agencije za ceste Vlada je imala u putni pravac Bosanska Krupa Arapuša.

Amel  Alagić,direktor direkcije za ceste US kantona je rekao da je u protekle dvije gradjevinske sezone u ovu saobraćajnicu uloženo oko 380 000 maraka a da je u planu da se u slijedećoj godini uloži oko 250 000 maraka što će biti dovoljno za 700 metara nove trase i asfaltne podloge na putu za Arapušu

Pored putne komunikacije za Arapušu Vlada Unsko sanskog kantona je izdvojila i odredjena sredstva za zgradu Gimnazije u Bosanskoj Krupi.Prema riječima Darija  Jurića,ministra obrazovanja,nauke kulture i sporta u ovaj velelepni objekat općina Bosanska Krupa do sada je sama ulagala i tražila investitore i vrijeme je da Vlada Unsko sanskog kantona sada značajnije pomogne njen završetak.U tom pravcu idu i ove godine izdvojenih 145.000 maraka koje bi uskoro trebale biti operativne i omogućit će nastavak radova na ovom objektu i tokom zime.

Vlada je u protekloj godini odvojila značajna sredstva za putne komunikacije a jedan od tih rekonstruisanih puteva u ulici Radnička obišla je i delegacija Vlade .Na licu mjesta su se uvjerili u do sada uradjeno i saslušali mišljenje mještana i njihove zahtjeve za dalje rješavanje njihovih problema,prije svega prilaznog puta za teretna vozila za zgradu Kozara.

Amir Džajić,ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva  iz čijeg su resora izdvojena sredstva za nekoliko saobraćajnica  kaže da je zadovoljan uradjenim ali da se moglo i više i najavljuje da će uskoro početi realizacija projekata Žitarnice,ul Patriotske lige,puta za Drenovu Glavicu teputeva na Velikom i Malom Badiću

Svoje zadovoljstvo vidjenim nije krio premijer Unsko sanskog kantona Hamdija Lipovača koji je i ovu priliku iskoristio da zamjeri svim onima koji kažu da ova vlada nije ništa uradili i da  se nedomaćinski ponaša.Sve zlurade komentare takve vrste označio kao nedobronamjerne i rekao da je ovakav način kada se dodje,vidi i snimi ono što je uradjeno najbolji način da se  demantuju svi dušebrižnici koji ne vide ili neće da vide svojim očima.Premijer Lipovača je izrazio razočaranje činjenicom da sa federalnog nivoa u opoćinu Bosanska Krupa ove godine uopšte nije bilo investicija  te da će nastojati da se to u budućnosti popravi.Na kraju visokoj kantonalnoj delegaciji zahvalio se  općinski načelnik koji je istako da je Vlada USK pomagala općini Bosanska Krupa ali i da je ta pomoć mogla biti izdašnija a posebno se osvrnuo i na slab priliv sredstava sa federalnog nivoa.rekao je da je općina Bosanska Krupa u zgradu Gimnazije obezbjedila 700.000 maraka i da na tome neće stati ali da je za njen završetak pored izdvojenih 145.000 maraka potreban najmanje još jedan milion  i očekivanja su da će se Vlada Unsko sanskog kantona i Vlada Federacije BiH potruditi da obezbjede barenm veći dio te sume. Delegacija Vlade kantona potom je obišla i nisz drugih objekata koji su do sada fimnansirani iz kantonalnog budžeta ili je plan da se u narednom periodu iz ovog budžeta pomogne njihova realizacija.

 

Ademir Mesić

U organizaciji JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje“ Bosanska Krupa, a pod pokroviteljstvom Općine i načelnika Armina Halitovića, i medijsko pokroviteljstvo Radija Bosanska Krupa Veče sevdaha u Bosanskoj Krupi održat će se u četvrtak, 26. decembra, ali i po prvi put i u Bosanskoj Otoci.

 

Veče koje se nestrpljenjem očekuje, veče kada je zdanje Doma kulture uistinu ispunjeno do posljednjeg mjesta, kada je najradosniji i najraspjevaniji javni prostor, kada sve odiše kulturom i tradicijom svih Bosanaca i Hercegovaca, zasigurno je „Veče sevdaha“.

 

Učešće će uzeti 15 izvođača koji će interpretirati najljepše pjesme naroda ovih prostora. I ove godine će se pojaviti mnogo novih lica. Naravno, onih koji će nastaviti tradiciju održavanja ovakvih manifestacija, onih rijetkih koji i u mladim danima svoga života na jedinstven način doživljavaju priče zvane „Moj dilbere“, „Čudna jada od Mostara grada“, „Zvijezda tjera mjeseca“, „Snijeg pade na behar, na voće“, „Ja zagrizoh šareniku jabuku“ i mnoge druge.

 

I ove godine sve izvodjače će pratiti grupa  Linija života,  a njima će pomoći i  orkestar KUD „Grmeč“

 

Za rasvjetu i tehničku podršku zadužena je koncertna agencija STAGE ART, a cijeli događaj će se snimati kako bi baš svaki detalj ostao zabilježen i služio dugom sjećanju.

 

Program „Veče sevdaha“ počinje u četvrtak 26.decembra od 19,00 sati. u Bosanskoj Krupi i 29.decembra od 18 sati u u Bosanskoj Otoci. 

Svečano otvaranje „Gradske galerije“ u Bosanskoj Krupi 23. decembra 2013. godine

 

Krajem ove godine, tačnije 23. decembra, upriličit će se svečano otvaranje JU „Gradska galerija“ u Bosanskoj Krupi. Novoadaptirani prostor u Domu kulture, sa opusom od oko 550 umjetničkih dijela u svim tehnikama, konačno će biti zvanično otvoren i predat na korištenje. Otvaranju će osim načelnika Armina Halitovića i drugih zaslužnih ljudi, prisustvovati neki od najznačajnijih bosanskokrupskih umjetnika poput Admira Mujkića i  Faruka Šehića.

 

Galerija Bosanska Krupa ranije je djelovala u okviru JU „Centar za kulturu obrazovanje i informisanje“ gdje je od 1999. godine imala i svoj izložbeni prostor. Bavila se izložbenom djelatnošću, postavkama  samostalnih i  kolektivnih izložbi, ali je uspostavljala i saradnju sa drugim galerijama, Arhivom i Muzejem USK.

Od jula 2011. godine na osnovu odluke Općinskog vijeća, a na prijedlog načelnika Armina Halitovića, Gradska galerija počinje da djeluje kao zasebna ustanova. Danas posjeduje fundus (opus) od oko 500 dijela u raznim tehnikama nastalih na likovnim kolonijama "Krušnica", koji je propisno konzerviran i zaštićen, kao i grafičku radionicu sa vlastitom presom iz 1970. godine, jedinstvenu na prostoru USK.

Zahvaljujući pokojnom Krupljaninu Bošku Karanoviću Gradska galerija posjeduje i legat grafika pod nazivom “Zavičajna zbirka” od 110 eksponata koji je u martu 2011. godine proglašen nacionalnim pokretnim dobrom - spomenikom BiH.

Svake godine u Bosanskoj Krupi se održava i međunarodna likovna kolonija „Krušnica“ sa tradicijom od četrdeset tri godine. Organizacija jedne od najstarijih kolonija ovakvog tipa na prostoru bivše države, posljednih godina, dakle od nastanka, pripada Gradskoj galeriji. U okviru ove ustanove djeluje i Udruženje likovnih umjetnika, kako amatera, tako i akademskih umjetnika.

Sve je to uvjetovalo odvajanje ove ustanove i osposobljavanje prostorija u kojima će raditi, najviše na čuvanju i njegovanju neprocjenjive umjetničke vrijednosti koju posjeduje, ali i na daljnjem unapređenju kulturnog dobra Bosanske Krupe.

Prostorije Gradske galerije uređene su uz podršku Općine Bosanska Krupa, sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK uz doprinos Udruženja likovnih umjetnika “Krušnica” i bosanskokrupskih donatora. Uz prigodan program i druženje, bit će otvorene 23. decembra u večernjim satima.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

10. 12. 2013. godine

 

U Bosanskoj Krupi se, u organizaciji Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje, te koncertne agencije STAGE ART, a pod pokroviteljstvom načelnika Armina Halitovića, opet organizuje doček Nove godine na otvorenom. Kao i prethodnih godina, Krupljane i sve goste na šetalištu u ulici Patriotske lige zabavljat će poznati muzičari. Nastupit će bendovi "Javni nered", "WSB" i "The Evolution", te kraljica bh. rock scene Irina Kapetanović.Mediski pokrovitelji projekta su radio Bosanska Krupa i portali Krupljani.Ba.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 394 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda