Bez mnogo pompe i svečanog presjecanja vrpci i samo uz predaju upotrebnih dozvola izdatih od strane općine Bosanska Krupa u rad je pušten a nova hala preduzeća Krupa – kabine iz Bosanske Krupe . U novom prostoru čija je izgradnja trajala godinu dana posao je našlo novih 88 radnika a kada se do nove godine zaokruži kompletan prvi dio projekta i izgradi još jedna manja hala taj broj će se zaokružiti na stotinu.

Ovom skromnom činu koji je organizovan bez prekidanja proizvodnog procesa prisustvovao je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa najbližim suradnicima Prije obilaska nove hale i novouposlenih radnika o samom projektu proširenja proizvodnje koji je upravo završen i o budućim planovima većinskog vlasnika iz Italije govorili su direktor doo “Krupa kabine“ Sead Mujakić i Zamjenik direktora i predstavnik većinskog vlasnika Fadil Šero koji je posebno istakao kooperativnost lokalne zajednice i izuzetno povoljne uslove za ulaganja koja su općinu Bosanska Krupa svrstale medju najpoželjnije za strani kapital u Federaciji BiH

Direktor „Krupa kabine“ doo Sead Mujakić, je rekao da je izuzetno sretan da je firma na čijem je čelu uspjela uraditi sve što je planirano u zadanom vremenu i omogućila da se nivo proizvodnje podigne na viši nivo a najmanje za sada 88 porodica dobije priliku za kvalitetniji život.Istakao je da je ovo samo prva faza širokog projekta koji vodi ka finalizaciji proizvodnje u ovoj fabrici.

Fabrika“Krupa-kabine“ iz Bosanske Krupe je dio grupacije SIAK iz Italije čija je osnovna djelatnost proizvodnja poljoprivrednih i radnih mašida i sve kabine koje su potrebne za njihovu osnovnu proizvodnju proizvode se do faze lakiranja u Bosanskoj Krupi.Vlasnica ove grupacije marija Maria Vittoria Villa je samo u novi objekat uložila oko 5 miliona konvertibilnih maraka te udvostručila radno koristan prostor . Ovakve napore prepoznalo je i općinsko vijeće i gospodji Maria Vittoria Villi dodjelilo i titulu počasnog gradjanina Bosanske Krupe. Izuzetno zadovoljan ovakvim razvojem dogadjaja i pogotovo najavom druge faze proširenja ove firme u kojoj će se ići na finalizaciju proizvodnje bio je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

On se zahvalio prije svega italijanskim investitorima a potom i menadžmentu ove firme što su prepoznali Bosansku Krupu kao mjesto pogodno za ulaganje stranog kapitala.Posebno je istakao da su gotovo sve radove radile domaće firme i da je većina od 5 milionamaraka uloženih u ovaj objekat ostala u Bosanskoj Krupi.

Sada preduzeće „Krupa kabine“ zapošljava ukupno 225 radnika i radi u dvije smjene a često zbog potrebe posla radnici rade i prekovremeno što im se i uredno plati. Prosječna plaća radnika u proizvodnji je u visini federalnog prosjeka a radnici redovno dobijaju bonuse za vjerske praznike te regres za godišnji odmor. Očekivana dobit u 2013.godini i pored svih ulaganja prema projekcijama biće veća za oko 12% u odnosu na 2012.godinu dok se u 2014.godini kao rezultat novih ulaganja očekuje povećanje dobiti i za više od 80%. Možda najbitnije od svega da ova pozitivna priča nema još svoj kraj jer radovi na proširenju i izgradnji novog objekta su već započeli a nova velika ulaganja se očekuju već slijedećeg proljeća što bi sadašnji broj radnika moglo u uduplati.

Ademir Mesić

Više slika možete vidjeti na facebook stranici JP Radio Bosanska Krupa

 

Popis stanovništva ,domaćinstava i stanova u Općini Bosanska Krupa protiče bez ikakvih problema i u prva tri dana uradjeni su svi planirani zadaci. U prvim danima odustala su samo dva popisivača i odmah su zamjenjena sa rezervne liste popisivača a prvog dana problem je predstavljao prevoz do podgrmečkih sela do kojih nema redovnih autobusnih linija ali je u suradnji sa općinskim načelnikom i taj problem riješen dok je za popisivače koji iz Bosanske Krupe putuju u Jezerski i Mahmić selo općina Bosanska Krupa je obezbjedila gorivo za privatne automobile,ovo je za Radio Bosanska Krupa izjavila Ranela Hadžić,predsjednica Općinske popisne komisije.

Što se tiče smještaja popisnog materijala Općina Bosanska Krupa na vrijeme je obezbjedila uslovnu prostoriju za alarmnim uredjajem i dvadesetčetvoročasovnim video nadzorom te sa fizičkim obezbjedjenjem pa se popisni marteijal skladišti poptuno bezbjedno i u skladu sa upustvima Agencije za statistiku.Sav popisni materijal u Općini Bosanska Krupa biće do 21. Oktobra kada će ga preuzeti za to zaduženi službenici Agencije za statistiku .Svi popisivači su potpisali izjave gdje pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljuju da će štititi tajnost podataka a ovih dana će potpisati i ugovore kojim se reguliše plaćanje njihovog rada.

Broj popisanih domaćinstava u protekla tri dana je iznad prosjeka u odnosu na popise u regionu i očekivanja su da će planiranih 15 dana biti dovoljno da se popišu svi stanovnici,domaćinstva i stanovi na području bosanskokrupske općine.

Prema izjavama popisivača stanovnici općine Bosanska Krupa su izuzetno susretljivi, prilično dobro informirani i na 97 pitanja odgovaraju relativno brzo pa tako i boravak popisivača u svakom domaćinstvu traje i kraće od predvidjenog vremena. Tek nekoliko pojedinaca je odbijalo da dopusti da budu popisani ali poslije razgovora nadležnih instruktora i članova Općinske popisne komisije sa njima i predičavanja zakonske obaveze i mogućih novčanih sankcija većina njih je ipak pristala da se popiše.

Prema posljednjim informacvijama i posljednji dan popisa počeo je bez većih problema a nadati se je da će tako biti i do samog kraja popisa.

Ademir Mesić

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 586 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda