Rijeka Una pri pojavi valova velikih voda plavi šire područje općine Bihaća. Poplavama su obuhvaćeni dolinski predjeli između Ripča i Pokoja, te dolina pritoke Klokot.

Neravnomjernost vodnog režima nizvodno od Bihaća, za posljedicu imaju česta plavljenja i na dijelu Une od općine Bosanska Krupa, nizvodno do Bosanske Otoke.

Zbog toga je Agencija za vodno područje rijeke Save, Sarajevo pokrenula aktivnosti na izradi hidrodinamičkih modela i mapa rizika na ovim poplavnim područjima.

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta“ iz Sarajeva je odabran kao najpovoljniji izvođač i početkom prošlog mjeseca je potpisan ugovor sa Agencijom, navode iz Instituta.

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta je dosad izradio mape opasnosti i mape rizika za vodotoke I kategorije u FBiH.

Također su učestvovali u pripremi BiH nacionalnog izvještaja o poplavnim rizicima u slivu rijeke Dunav, za potrebe izvještavanja prema Međunarodnoj komisiji za zaštitu Dunava (International Commission for the Protection of the Danube River-ICPDR).

BiH je na sastanku Radne grupe za poplave usmeno i pohvaljena za svoj angažman i poštivanje dogovorenih rokova za pripremu i slanje izvještaja.

Izrada hidrodinamičkog modela i mapa rizika za područja Bihaća, Bosanske Krupe i Bosanske Otoke, predstavlja samo još jednu referencu u nizu za našu kuću koja nastoji djelovati u skladu sa svojom vizijom, navode iz Instituta za hidrotehniku Sarajevo.

 

FENA

 

Firma Krupa-kabine iz Bosanske Krupe izvršila je tehnički prijem novoizgrađene hale za proizvodnju kabina za industrijske građevinske mašine i poljoprivredne mašine. Izvođač radova je firma Dizdarević-merc.

 

Radovi na proizvodnom pogonu, čija površina sa svim pratećim objektima iznosi 3800 m² počeli su u augustu prošle godine.

 

"Hala je napravljena od betonskih i čeličnih konstrukcija. Mi smo radili betonske temelje, betonsku ploču, a čeličnu konstrukciju je postavljala firma ITC Zenica. Radove na električnim instalacijama radio je ELPOS d.o.o. Bosanska Krupa", kaže Mumin Dizdarević, direktor firme Dizdarević-merc i dodaje da je za izgradnju ovog pogona iskorišteno oko 1500 kubika betona.

 

Lokacija nove hale firme Krupa-kabine je u industrijskoj zoni u Bosanskoj Krupi, a proizvodnja kabina u novoj fabrici je već počela.

 

Svoje zadovoljstvo zbog ovoga projekta izrazio je i Armin Halitović, prvi čovjek općine u kojoj se nalazi ova vrlo uspješna firma.

 

“Mi smo sve vrijeme pratili radove i s nestrpljenjem čekali da se završe. Bili podrška u smislu obezbjeđenja najprihvatljivijih uslova za rad i proširenje pogonskih kapaciteta. Umanjili smo naknade za građenje, takse, u najkraćem mogućem roku rješavamo zahtjeve, jednostavno rečeno činimo sve da privučemo i olakšamo investitorima. U današnjem vremenu ipak je najljepša vijest da se otvaraju radna mjesta koja svakako vode do povećanja standarda života i općeg zadovoljstva ljudi”, ističe načelnik Halitović.

 

Firma Dizdarević-merc je odmah nakon završenih radova na ovoj hali, počela sa radovima na novoj hali od 2000 kvadrata koja će biti odmah pored ove već izgrađene.

 

Firma Krupa-kabine je za izgradnju ove dvije hale izdvojila oko pet miliona KM.

 

Izgradnja novog pogona povećala je proizvodne kapacitete preduzeća Krupa-kabine, te je na taj način obezbijeđeno 100 novih radnih mjesta. Inače, ovo preduzeće se bavi proizvodnjom kabina za radne strojeve i drugih proizvoda neophodnih za poljoprivredu i građevinarstvo.

 

 

 

Četiri kola-četiri pobjede bosanskokrupskih nogometašica

Utakmica IV kola Prve federalne Lige za seniorke izmedju Ženskog nogometnog kluba „Željezničar 2011“iz Bosanske Krupe i ŽNK „Jelah“ iz Tešnja završena je visokom pobjedom domaćih nogometašica na stadionu SRC“Ade“ u Bosanskoj Krupi.

Toje četvrta pobjeda bosanskokrupskih nogometašica u njihovoj prvoj takmičarskoj sezoni.Izuzetno težak teren i vremenske neprilike uvjetovane velikom kišom nisu bile prepreka za djevojke koje su svoje slobodno vrijeme posvetile takmičenju u fudbalu.Po dva gola za ŽNK „Željezničar“ iz Bosanske Krupe dale su Alma Felić i Samira Goretić,a jedam Naida Šutković.

U dosadašnjem takmičenju najviše golova,čak devet zabilježila je Samira Goretić,a lijedi je Felićka sa sedam pogodaka.

Biti domaćin ili gostujuća ekipa ovim djevojkama ne predstavlja problem.U četiri susreta ovosezonskog takmičenja dali su čak 23 gola,a primile samo tri.

Na tabeli,poslije četiri kola ŽNK“Željezničar ima 12 bodova i žvrsto drži prvu poziciju.Na drugom mjestu su seniorke iz Mostara sa devet bodova koliko na trećem mjestu imaju nogometašice iz Živinica.

U slijedećem kolu bosankokrupske nogometašice su gostujuća ekipa i igraju sa ekipom „Orahovice 74.“, koja je trenutno na petom mjestu na tabeli sa zabilježenom samo jednom pobjedom i tri poraza.U klubu opravdano očekuju pobjedu kao novi adrenalin za derbi koji ih očekuje u šestog kola u kojem se ekipa „Željezničara“ sastaje sa drugoplasiranom ekipom iz Mostara.

Dževada Štancl

Šefik drugi,Azra četvrta u posljednjoj utrci „Škoda XC lige“

 

U organizaciji Biciklističkog kluba „Bihać 74.“ I Biciklističkog saveza BiH u nedjelju,29.septembra održana je posljednja,peta utrka „Škoda XC lige“na stazi u bihaćkom Zavalju,dužine u jednom krugu 4200 metara.

Bosanskokrupski biciklisti Kluba ekstremnih sprtova „Urban X“ postigli su zapažene rezultate.Kao najveći uspjeh u ovom klubu ističu činjenicu da su svi biciklisti na ovaoj utrci koju je pratilo izuzetno loše vrijeme i težak teren završili bez ozbiljnijih povreda.

Bosanskokrupski biklisti su postigli slijedeće rezultate:

Šefik Mahmić u kategoriji veterana na cilj je stigao drugi.Azra Halitović u kategoriji djevojaka je tokom trke čvrsto držala treće mjesto,ali je jedan pad uslovio da, na kraju utrke, bude četvrta.Kadeti su u svojoj kategoriji osvojili treće,četvrto i peto mjesto,odnosno tim redom na tabeli su se poredali Nedžad Mahmić,Adis Kanurić i Aziz Bužimkić.U kategoriji ELITE,uz veliki pljusak kiše koja je pratila ovu utrku,šestu poziciju zaslužio je Samir Kabiljagić.U HOBY programu biciklirao je Rezak Bišćević,ali zbog pada nije završio utku.

Posljednja utrka brdsko-biciklističke “Škoda XC lige” zbog odgađanja je ušla u jesen, pa je, osim po presudnim vožnjama u borbi za šampionat koje su se vodile u nekim kategorijama, ostala upamćena po kiši i nevjerovatnim uvjetima za vožnju. No, i pored toga, ocjene prisutnih su da je organizacija bila sjajna, utrka na nivou a Bišćani su pokazali šta znači želja za napretkom i podizanjem kvalitete jer su postavili mnogo težu stazu.

Osim po nevremenu, utrka u Bihaću je ostala upamćena i po nevjerovatnoj publici. Bili su tu i transparenti, i ljubičaste perike, i navijački rekviziti poput stare bačene felge i šticne koje lupajući proizvode nevjerovatan zvuk. Ipak, glavni je bio Muris sa motornom pilom, bez lanca naravno, koji je bodrio takmičare “dodavanjem gasa” na pili što je sličilo turiranju motora od 500 ccm.

Bosanskokrupski biciklisti su u nekim kategorijama takmičenja očekivali više,ali obzirom na vremenske uvjete zadovoljni su ukupno postignutim rezultatima koji su im dali solidnu osnovu za ispunjenje njihove želje da slijedeće godine u ovom takmičenju postignu bolje rezultate.

Dževada Štancl

 

Na dvadesetim Književnim susretima „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi najboljom pričom pristiglom na ovogodišnji konkurs koji se tradicionalno organizira,u konkurenciji tridesetak priča, najboljom je proglašena priča tuzlanske književnice Jagode Iličić,priča pod nazivom „Čarobni osmijeh“.

Žiri u sastavu: Muhidin Šarić (književnik),prof.dr. Rašida Kadrić te direktorica biblioteke u Bosanskoj Krupi Zumreta Porić,oko pobjednika nisu dvojili.

Jagoda Iličić je rodjena u Brezama kod Tuzle 1972. godine. Završila je studij razredne nastave na Filozofskom fakultetu u ovom gradu. Od početka pisanja važila je za jednu od najdarovitijih mladih knjičevnica u Bosni i Hercegovini. „Snovi sedefaste školjke“ prva je Jagodina knjiga koja je prevedena i na njemački jezik.Napisala je i zbirku priča i igrokaza za djecu „Nisam kriv što sam krokodil“, roman „Gutači vremena“ ,novelu „Nomadite
Zbirku priča i pjesama za djecu „Brkovi od kečapa 2011. godine, knjiga nominirana za regionalnu nagradu Mali princ koja se dodjeljuje najboljoj knjizi za djecu obavljenoj na području BiH, Srbije, Srne Gore i Hrvatske.
Autor je čitanke „Liliput“za prvi razred osnovne škole i koautor u drugim čitankama.

“Uspavanka za Knjigosaura”, autorice Jagode Iličić, najbolje je književno djelo za djecu na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, objavljeno u 2012. godini.Za to djelo dobila je prestižnu nagradu „Mali princ“.

Nemam riječi da izrazim svoju sreću sa ovom nagradom u Bosanskoj Krupi.Divan grad,divni ljudi i divni Susreti.Ove godine mi se sve posložilo.Punim dvadeset godina rada kao učiteljica i na ovim dvadesetim susretima „Stazama djetinjstva“ dobijem priznanje i nagradu za najbolju priču.Presrećna sam i nikada neću odbiti poziv za učešće na ovim književnim manifestacijama“-kazala nam je Jagoda i požurila u Jajce na književnu manifestaciju posvećenu velikom pjesniku Nikoli Šopu.Tamo je predstavljala svoju knjigu „Vanila ,med i suncokret“.

Na našoj stranici,ekskluzivno donosimo najbolju priču sa Dvadesetih književnih susreta „Stazama djetinjstva u Bosanskoj Krupi.

 

ČUVAR OSMIJEHA

Jedrenjak je zorom isplovio iz luke. Mornari su pjevali i zatezali jedra. Stanovnici grada veselo su domahivali s dokova. Proći će mjeseci do njihovog povratka. Kapetan se nadao da će ovoga puta pronaći najljepše bisere. Plovili su danima dok nisu stigli do koraljnog grebena. Sidro je bačeno i lovci na bisere spremali su se u potragu. Najmlađi među njima prvi je zaronio. Samo što je nestao u dubinama, nebo su prekrili crni oblaci i silni vjetrovi odjednom su zapuhali sa svih strana. Kapetan nikada nije doživio oluju koja je stigla brže i bez ikakvog upozorenja. Mornari su trčali palubom i zatezali užad. Podigli su se ogromni valovi a nad vodom se spustila siva magla.

Kako se zacrnilo iznad mora tako se i plavetnilo u dubinama izgubilo. Mladi lovac na bisere našao se izgubljen usred Koraljnog grada. Taman je pomislio kako mu nema spasa kada je rukom dotakao školjku sakrivenu u koraljnim cvjetovima. Školjka se napola rastvorila i na trenutak je svjetlost ogromnog bisera obasjala tamu. Sklopila se isto tako brzo, a more se zacrnjelo još više. Mornar je pomislio da sanja.

Neko nježno biće stvorilo se pred njim i pokazalo mu put. Izronio je taman na vrijeme, jer mu je daha bilo sasvim nestalo. Jedva se uspeo na jedrenjak. Oluja je bjesnila, valovi su bacali brod kao papirnu igračku. – Ovu oluju nećemo preživjeti! – govorili su mornari. – Ne slutite nesreću! – gromko je zapovijedao hrabri kapetan. Nisu znali koliko je dana i noći sve to trajalo. Kada se more napokon smirilo, umorni mornari zaspali su po palubi, iscrpljeni dugotrajnom borbom. Samo je jedan mornar bio sasvim budan. Čim su njegovi prijatelji utonuli u san on je zaronio u dubine.

Tragao je i tragao sve dok nije stigao do velike školjke. Sakrio se i čekao. Nije prošlo mnogo vremena a školjka se oprezno rastvorila i u njezinom srcu je zasjao biser. Mornar ga je ugrabio i izronio iz morskih dubina. Kada je na površini otvorio dlan, biser je zasjao kao neko maleno sunce. – Ovakav biser nisu ulovili nikada! – govorio je sam sebi. – Kada ga prodam zaradit ću cijelo bogatstvo. Možda ću kupiti vlastiti brod i na njemu biti kapetan. Brod se vratio u luku. Mornari su požurili svojim kućama. Mladi mornar šetao se gradom noseći biser na dlanu. Dogodilo se da je upravo tada istim putem šetala Tužna Kraljevna. Zvali su je tako jer se nikada nije osmjehivala. Zabrinuti kralj nudio je skupocjene darove za svaki njezin osmijeh pa su se stanovnici grada nadmetali u ludorijama kojima bi mogli razveseliti princezu. Uprkos svim njihovim šalama, plesu i pjesmi, kraljevna se nije osmjehivala i bila je sve tužnija iz dana u dan.

Zašto je to tako znale su samo vile koje su je čuvale dok je bila još djevojčica. Princeza se, jednom, igrala pored mora, bacala kamenčiće u vodu i osmjehivala galebovima. Dogodilo se da je s pučine odjednom naišao neki zločesti val i ukrao joj osmijeh pa ga odnio daleko, daleko preko pučine, sve do koraljnog grebena. Princezin je osmijeh sakrio u školjku misleći da ga tamo nikada neće pronaći. Osmijeh se vremenom pretvorio u biser. Dobre, morske vile saznale su sve od galebova koji su prenosili vijesti. Čuvale su školjku i biser sve dok ih nije pronašao hrabri, mladi mornar.

Mladić se zagledao u kraljevnu i ona je zastala u svojoj šetnji. Kao da su mu vile nešto šapnule, ispružio je dlan na kome je čuvao biser, naklonio se i rekao: – Vaša je ljepota dostojna ovog bisera! Kraljevna je prihvatila dar nepoznatog mladića i osmijehnula se kako već dugo nije. Nije je razveselio biser. Imala je ona punu riznicu dragulja i zlata. Osmijeh joj je izmamila mornareva dobrota. Ubrzo se vijest da se Kraljevna osmijehnula pročula cijelim gradom, stigla čak i u kraljevsku palaču a kralj je veselo pljesnuo rukama. Prošlo je od tada mnogo dana, mjeseci, godina, sve do jutra u kome je Kraljevna iz priče češljala kosu svoje kćerke. – Imala sam divno, srebrno ogledalce – govorila je kćeri. – I gdje je ono sada mama – pitala je malena? – Izgubila sam ga. – Jednom mi je tvoj otac darovao prekrasan biser – nastavila je kao da priča priču sama sebi, češljajući kćerkinu kosu. – Gdje je biser mama – pitala je djevojčica? – I njega sam izgubila. – Čini se da si ti stalno gubila svoje dragocjenosti – čudila se djevojčica! Jesi li još nešto izgubila? – Jednom sam čak izgubila i svoj osmijeh, ali mi ga je tvoj otac vratio. – Kako se može vratiti osmijeh? – Tako – nestašno je odgovorila mama kraljevna! – Tvoj je otac plovio morima u potrazi za biserima. Jednom je s kraja svijeta donio i moj osmijeh. – Baš je lijep tvoj osmijeh mama – zaključila je djevojčica. Nemoj ga izgubiti. – Hoćeš li mi pomoći da ga sačuvam – pitala je mama? – Kako? – Tako što ćeš biti dobra. – Može li i tata čuvati tvoj osmijeh ako se ja umorim – pitala je ozbiljno? - Tata već čuva mnogo dragocjenih stvari. -Čuva li još nešto tvoje mama, uporno je pitala djevojčica? -Čuva moje srce, ali, to je priča koju ću ti ispričati kada porasteš. Poljubila je malenu za laku noć, ugasila svjetlo i zatvorila vrata. Kroz otvoreni prozor tiho su doletjele vile i obasule dijete najljepšim snovima.

Jagoda Iličić

 

 

Završeno dvadeseto putovanje „Stazama djetinjstva“

Dvadeseti,jubilarni književni susreti „Stazama djetinjstva“ u Bosanskoj Krupi završeni suproteklog vikenda u Bosanskoj Krupi.Pod pokriveteljstno opčine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića i ove godine organizator trodnevnih književnih dogadjanja je bila Gradska bilioteka Bosanska Krupa uz suradnju i partnerstvo bosanskokrupskih javnih ustanova koje se bave organizacijom ili praćenjem kulturnih dešavanja.

U toku susreta je realizirano dosta sadržaja.Nagradu za najbolju ovogodišnju priču pristiglu na konkurs koji je raspisala Gradska biblioteka dobila je Jagoda Iličić,književnica iz Tuzle.Priliku da se druže sa piscima učesnicima ovogodišnjih susreta imali su učenici osnovnih škola u Jezerskom i Bosanskoj Otoci. Domačini ove dvije bosanskokrupske škole oduševljeni su boravkom pisaca u njihovim sredinama.Piscima ,učesnicima ovi susreti su bili i najdraži i zahvalili su učenicima i rukovodstvu ovih škola na gostorimstvu i prilici da predstave svoja djela iz svijeta bosanskohercegovačke dječije književnosti.

Upriličene su i dvije promocije novih književnih djela za djecu.Prvi dan susreta bila je to zbirka priča „Veliki odmor“koja je obuhvatila priče šest autora,od kojih su tri prisustvovala promociji u Bosanskoj Krupi.Radi se o novim pričama nastalim između prošlogodišnjih i ovogodišnjih susreta.

Drugi dan je priliku da dodje do čitaoca dobila i nova Zbirka priča u kojoj su štampane sve priče koje su pristigle na prošlogodišnji konkurs za izbor najbolje priče Književnih susreta „Stazama djetinjstva“Bosabnska Krupa.Izdavač ove i prijašnjih zbirki sa prićama pristiglim na konkurse je Gradska biblioteka iz Bosanske Krupe,a tehničko uredjenje i ilustracija u njoj je djelo lokalnih stručnjaka.Misera Suljić Sijarić je predstavila sve priče u ovoj zbirci,a ilustracije za njih uradila je Nejra Vukalić Čehajić.

Susreti su obogaćeni i sa dva stručna predavanja.Profesor dr. Enes Kujundžić je prosvjetnim i bibliotečkim radnicima,osobito voditeljima školskih biblioteka, održao predavanje na temu UNESCO/IFLA programa u izgradnji knjižnog fonda školskih biblioteka,a direktor Nacionalne univerziteske biblioteke dr.Ismet Ovčina je održao predavanje o menadžmentu u savremenom bibliotekarstvu.

Na dvadesetim jubilarnim književnim susretima „Stazama djetinjstva“ proglašen je i najčitaniji pisac u bosanskokrupskoj Gradskoj biblioteci za prošlu i ovu godinu.Za obe ove godine to priznanje je pripalo Faruku Šehiću,bosanskokrupskom i bosanskohercegovačkom književniku koji je upravo dan uoči početka ovogodišnjih susreta dobio i veliku europsku nagradu za „Knjigu o Uni“ kao najbolje europsko djelo nastalo na ovom prostoru u protekloj godini.Svi učesnici susreta su bili ushićeni što borave u gradu Faruka Šehića i čestitali mu na izvanrednom djelu koje je već uvršteno medju najbolja djela svjetske literature.

U Bosanskoj Krupi,na jubilarnim dvadesetim njiževnim susretima „Stazama djetinjstva“ bili su izmedju ostalih Ismet Bekrić,Enisa Osmančević-Ćurić,MuhidinŠarić,Jagoda Ililičić,Amir Talić,Husein Dervišević,Fahrudin Kučuk,Fuad Kovač,Bajruzin Hajro Planjac.

Kulturno-umjetnički prigram za ovogodišnje Književne susrete pripremili su učenici Srednje umjetničke škole u Bihaću,odnosno učenici Niže muzičke škole u Bosanskoj Krupi.Pored Centra za kulturu i informisanje,Radija Bosanska Krupa,doprinos uspješnosti organizacije ovogodišnjih Književnih susreta dali su i učenici i prosvjetnih radnika Prve i Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 564 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda