U organizaciji Gradske biblioteke u Bosanskoj Krupi i ove godine obilježiće se 17.maj-Dan rijeke Une. Tim povodom otvoren je konkurs za učenike i učenice osnovnih škola za najbolji literarni i likovni rad na temu: Rijeka Una. Radovi trebaju biti autorsko djelo,do sada neobjavljene poezije,ne duži od jedne stranice i na jednom od službenih jezika BiH -za literarna djela. Tehnika likovnih radova,na temu Rijeka Una je po slobodnom izboru autora,veličine ne manje od formata A4. Svaki učenik ili učenica može konkurisati samo sa jednim svojim radom ,koji mora biti potpisan šifrom. Uz rad se prilaže i zatvoreni koverat u kom se nalazi ime i prezime autora,godina rođenja,adresa,telefon,ime škole i razreda koji učenik ili učenica pohađa. Radovi se šalju na adresu: Javna ustanova Gradska biblioteka Bosanska Krupa,ulica Patriotske lige bb Bosanska Krupa,sa naznakom –Prijava na poziv. Radovi se mogu i lično predati u prostorijama Biblioteke,sve do 14. maja 2012.godine. Stručni žiri će odabrati radove u dvije kategorije,za školarce od prvog do petog i školarce od petog do osmog razreda i nagraditi po tri rada literarna i tri likovna rada. Nagrade najboljim obezbjedili su pokrovitelj manifestacije obilježavanja 17 maja-Dana rijeke Une,općinski načelnik Armin Halitović i Javno komunalno poduzeće „10 juli“ iz Bosanske Krupe.
Prvomajske praznike u Bosanskoj Krupi provelo je više od 60 gradjana iz Republike Slovenije.Oni su svojim dolaskom u Bosansku Krupu i boravkom u „Una-kampu“ otvorili ovogodišnju turističku sezonu. „Una –kamp“ nadomak Bosanske Krupe bio je odredište grupe od 30 vozila „kampera“ u kojima je doputovalo više od 60 Slovenki i Slovenaca kako bi uz teferič na Uni i obilazak bliže okoline prvomajske praznike proveli u Bosanskoj Krupi. Njihov petodnevni boravak se može označiti i kao početak turističke sezone u Bosanskoj Krupi koja svake godine od turizma očekuje sve više prihoda.Boravak grupe slovenski turista realizovan je ponajviše zahvaljujući Nati Hrabar,ko ja je rodjena u Bosanskoj Krupi a koja se sada aktivno bavi organiziranjem turističkih putovanja za vlasnike“kampera“ .Inače „kamperski“ turizam je sve češći oblik odlaska na godišnji odmor velikog broja kako mještana Slovenije tako i drugih zapadnoevropskih zemalja .“Kamperi“ su uglavnom srednjovječni ljudi sa dobrim primanjima i velikom željom za boravkom u prirodi i upoznavanjem znamenitosti širom Evrope .Kamperi iz Slovenije najradije putuju u Bosnu i Hercegovinu. Kompletan boravak i obilaske organizovalo je osoblje“UNA Kampa“koji na ovaj način već postaje prepoznatljiva turistička destinacija i van granica naše zemlje a koja je izgradnjom mosta u naselju Halkići postala još lakše dostupno odredište za ljubitelje kampovanja kako onih pod šatorima tako i sve popularnijih“kampera“ Tokom boravka turista iz Slovenije u Bosanskoj Krupi Una-kamp je obišao i općinski načelnik Armin Halitović koji je istakao da su ovakve privatne inicijative budućnost bosanskokrupskog turizma i obećao podršku općine u izgradnji infrastrukturnih objekata kako bi ovakve lokacije bile lakše dostupne za turiste. Ademir Mesić
U Bosanskoj Krupi održano je još jedno takmičenje u ribolovu.Ovaj put to je bio 2.memorijalni kup u Flay fischingu “Sead Džigumović Rambo“ koji se organizuje u čast tragično stradalog zaljubljenika u prirodu i ribočuvara Udruženja ribilovaca Krušnica. Sead Džigumović Rambo bio je istinski zaljubljenik u prirodu a posebna opsesija mu je bila rijeka Krušnica na kojoj je bio zaposlen kao ribočuvar.Mada je tokom agresije na našu zemlju prošao kroz sve najteže bitke koje je vodila 511.slavna sudbina je htjela da tragično strada 15 godina poslije okončanja rata.Zbog njegovog odnosa prema prirodi,ponosno rijekama Uni i Krušnici ali i posla kojim se bavio Udruženje ribolovaca Krušnica odlučilo je da kao sjećanje na njega svake godine organizuje memorijalni turnir u flay fishingu,spotu u kojem je i sam imao veliki uspjeha i bio prvak Bosne i Hercegovine. -Izjava Samir Beganović,predsjednik Udruženja ribolovaca“Krušnica“ Na ovom takmičenju u ekipnoj konkurenciji najbolje rezultate postigli su predstavnici domaćina, članovi Udruženja ribara Krušnica koji su nastupali pod imenom „Rambo“. Drugi po ulovu bili su članovi ekipe "Džeri" iz Ključa a treće mjesto pripalo je ekipi“Una“ iz Bihaća. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio Sead Alijagić iz Bihaća, drugi je Zlatko Kekić iz Velike Kladuše a treći Edib Džaferbegović iz Bosanskog Novog. Ovo takmičenje imalo je i medjunarodni karakter jer su učestvovale i ekipe iz Madjarske koje su došle isprobati vodu na stazi Krušnica na kojoj će se od 7 do 9 septembra održati jedno od najznačajnijih evropskih takmičenja“Jadransko –podunavskui kup“ na kojem učešće uzimaju takmičari iz 13 zemalja. Ademir Mesić
Č e s t i t k a Izuzetna čast mi je uputiti zaslužene čestitke našoj sugrađanki Medini Čolić na osvojenoj srebrenoj medalji za izum proizvodnje hidrogena iz biomase na I-SWEEEP olimpijadi u Hjustonu u Sjednjenim amričkim državama. Saznanje da je na I-SWEEEP olimpijadi učestvovalo preko 700 takmičara iz cijelog svijeta i da je naša sugrađanka sa svojom školskom prijateljicom Hujić Sejlom postigla tako veliki i zavidan uspjeh vrijedno je svake hvale i ponosa. Ovaj uspjeh naše Krupljanke treba biti podstrek i satisfakcija svima u daljem napredovanju i ostvarenju viših ciljeva. Želja nam je da mladi nastave bilježiti svoje uspjehe, usvajati i prenositi znanja, te na zavidan i dostojanstven način predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Oni jesu ponos i uspješni ambasadori ove zemlje, koji svojim predanim radom i zalaganjem daju ogroman doprinos promociji bosanskohercegovačkog znanja diljem svijeta. Sa zadovoljstvom mogu istaći da Općina Bosanska Krupa i dalje nastavlja projekt podrške talentovanim učenicima, i to kroz finansijsku podršku organizaciji takmičenja i učešću na domaćim, međunarodnim i svjetskim takmičenjima. OPĆINSKI NAČELNIK Armin Halitović, dipl.ecc.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 653 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda