Bosanskom Krupom sinoć je vladala mladost. Završetak srednjoškolskog školovanja zajedni čki su okupljanjem, šetnjom gradom i zabavom obilježili maturanti Srednje mješovite škole „Safet Krupić“ i Gimnazije u Bosanskoj Krupi. Stotinu osamdeset šest učenica i učenika je pokazalo da pripadaju generaciji mladih koja želi izbrisati dugogodišnje podjele na učenike strukovnih škola i učenike gimnazijalce. Tako su se istim osmjesima,veseljem,željama sinoć družili dugo u noć. Bili su u istim majice koje su na poklon dobili od općinskog načelnika Armina Halitovića,na čiji je prijedlog ,od prošle godine započelo zajedničko druženje maturanata iz obe škole. U petak slijedi maturska zabava učenika Mješovite srednje škole iz Bosanske Krupe dok maturanti Gimnazije kreću na desetodnevnu ekskurziju.Jedan kuriozitet općeg maturantskog veselja u Bosanskoj Krupi obilježio je je ovaj susret maturanata .Dvoje mladih-Amela Hodžić i Haris Bajrić su objavlii svoje zaruke i obećali se jedno drugom,uz ogromni aplauz svoji h drugova i profesora. Ova generacija maturanata bosanskokrupske općine je rođena u ratu i život započela u uvjetima koji nisu ništa obećavali pa je time,stasanje ove generacije i njihov završetak srednjoškolskog školovanja još značajniji . Raduje i činjenica da većina maturanata iz obe škole odlučna da želi nastaviti dalje školovanje i nastojati steći akademsko zvanje .
Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović zajedno sa svojim saradnicima, boravio je u službenoj posjeti u Mađarskoj.Tamo je vodio razgovore o otpočinjanju aktivnosti na izgradnji toplane u Bosanskoj Krupi.Potpisano je i pismo namjere sa potencijalnim investitorom a aktivnosti na realizaciji ovog projekta započet će u narednim danima Delegacija Općine Bosanska Krupa tokom svog boravka u Madjarskoj susrela se sa predstavnicima kompanije MVM OVIT i razgovarali o aktivnostima koje je potrebno provesti da bi se krenulo u izgradnju toplane na području općine Bosanska Krupa. Posjeta koja je dogovorena polovinom aprila na preliminarnom sastanku u Sarajevu iskorištena je za upoznavanje sa toplanom u gradu Komlu gdje su domaćini goste iz Bosanske Krupe upoznali sa čitavim projektom i načinom snabdjevanja sirovinama te ekološkim standardima po kojima se gradie ovakvi objekti. Nakon konstruktivnih razgovora potpisano je Pismo namjere između Općine Bosanska Krupa i firme MVM OVIT kojim su se stekli uslovi za početak priprema na realizaciji projekta. „Značaj projekta izgradnje toplane je višestruk. Prije svega, smanjit će se troškovi za grijanje u svim domaćinstvima, prestat će se sa siromašenjem šuma, doprinjet će se dakle očuvanju životne sredine, okoliša, smanjit će se emisija štetnih gasova. To su zapravo i razlozi zbog čega Evropska unija u potpunosti prihvata i odobrava realizaciju ovakvih projekata“, ističe načelnik Armin Halitović. Obaveza Općine Bosanska Krupa u narednom periodu jeste da uradi anketu među stanovnicima i privrednicima o zainteresiranosti priključka na toplovod,a potencijalni partneri će već za petaestak dana doći u Bosansku Krupu za izradu studije izvodljivosti, zatim da se uradi idejni i u konačnici glavni projekt . Ukoliko bude sve teklo prema zamišljenom planu, Krupljani i Otočani bi toplanu mogli imati već tokom 2014. godine. Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 392 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda