ATRIUM -   Arhitektura totalitarnih režima u urbanom menadžmentu je ambiciozan projekat koji ima za cilj da postavi u veći fokus ključni element evropske historije, baštine i pamćenja dvadesetog vijeka. Projekat se sastoji od 18 partnera iz područja jugoistočne Evrope, od univerzitetskih departmana i nacionalnih ministarstava do državnih organizacija i gradskih uprava i općina  koji unose različite vještine i iskustva u projekat. Partneri dolaze iz 11 različitih zemalja medju kojima je i Bosna i Hercegovina koje dijle želju da se usredsrede na graditeljsko nasleđe različitih totalitarnih režima koje su iskusile u dvadesetom vijeku sa kulturnog i istorijskog gledišta. Široka priroda partnerstva je primjer zajedničkog priznavanja važnosti graditeljske baštine dvadesetog vijeka i njenog složenog, kontradiktornog i ponekad neugodnog odnosa prema određenim razdobljima evropske istorije. Jedan od gradova partnera u ovom projektu je i Bosanska Krupa.

_____________________

Polazište projekta je arhitektura. Sve zemlje uključene u projekt sadrže primjere velike graditeljske baštine - zgrade, urbane oblasti i sl. - nastale u razdoblju političkih režima koji su bili u različitim stepenima "totalitarni", iako se taj termin donekle i ne koristi. Projekt ovde prepoznaje zajedničku kulturnu baštinu, i to predstavlja priliku da se fokusira i daje vrednost primjerima arhitekture koji imaju zajedničku teorijsku i kulturnu pozadinu do te mjere da su vrlo traženi u krugu stručnjaka u arhitekturi na svjetskom nivou.

Arhitektonsko i urbanističko nasleđe je često lokalno vrednovano, po svom istorijskom,  kao i urbanom značaju. Cilj ovog projekta je da ta iskustva međusobno poveže kako bi se ušlo u trag zajedničkim osobinama osnovnih neophodnih različitosti, ali i fokusiranje na njihov zajednički ukupni istorijski kontekst. Kulturna ruta koja će se pojaviti predstavljat će  pravac za istraživanje i priznavanje statusa“ Europskog puta kulture“ ali i stvaranje  raznolikog turističkog proizvoda kulturalnog turizma u Bosni i Hercegovini.Promociju ove kultutne rute ubuduće će vršiti Promotivno društvo sastavljeno od partnera  iz svij jedanaest zemalja a medju njima i Bosanske Krupe koja je jedan od partnera iz Bosne i Hercegovine.Ugovor o partnerstvu sa Sinišom MItrovićem tehničkim savjetnikom projekta  je potpisao općinski načelnik Armin Halitović.

Implementacija projekta trajat će do jula 2014.godine .Ukupna vrijednost je blizu dva miliona maraka  od kojih Europska unija finansira sa 85% dok je ostatak novca nadjen iz drugih izvora.Implementator projekta je Organizacija za razvoj turizma regije „Rotor“ iz Doboja.

 

Ademir Mesić

 

 

 

Prije nekoliko dana, Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik, pri realizaciji programa "Omladinske banke BiH" potpisale su Memorandum o razumijevanju. Tim činom osnovan je fond “Omladinske banke Bosanska Krupa” za projekte neformalnih grupa mladih koji osiguravaju Fondacija Mozaik od USAID-a i naravno općinski organ uprave.

 

Inače, “Omladinskim bankama” upravljaju odbori sastavljeni od deset članova u dobi od 15 do 30 godina, izabrani na javnom pozivu i educirani da vode program malih grantova koji direktno podržavaju jačanje povjerenja i saradnju mladih, te njihove projekte, većinom u ruralnim oblastima.

 

Program Omladinske banke BiH jedan je od najzanimljivijih programa za mlade u našoj zemlji koji je prema procjenama, u svom četverogodišnjem provođenju, mobilizirao više od šest hiljada volontera, u preko stotinu hiljada realiziranih radnih sati, a od kojih je koristi imalo preko dvijestotinesedamnaest hiljada građana.

 

Program „Omladinske banke" ima za cilj povećati sudjelovanje mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te osigurati pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa.

 

Za potrebe direktnih troškova aktivnosti “Omladinske banke” u toku dvije godine Fondacija će obezbijediti iznos do 14.500 KM. Zajednički fond za projekte neformalnih grupa u iznosu do 26.750 KM obezbijedit će Mozaik (do 12.500) iz vlastitih izvora i od donatora USAID-a i Općina (do 15.000 KM). Zahvaljujući specifičnom pristupu programa banke, ukupna vrijednost projekata neformalnih grupa mladih u općini u dvije godine iznositi će najmanje 53.500 KM.

 

Od početka 2008. do kraja 2011. godine Fondacija „Mozaik" osnovala je 17 omladinskih banaka koje su podržale ukupno 416 projekata mladih vrijednih 1.609.308 KM.

 

Program „Omladinske banke" u martu 2012. godine, uz podršku Američke razvojne agencije (USAID), proširio se na još deset općina, dok će u 2013. godini na još pet među kojima je i Bosanska Krupa.

 

Program „Omladinske banke" je pokrenut u februaru 2008. godine u saradnji sa "Community Foundation for Northern Ireland" (CFNI). Stvara mogućnosti za omladinske grupe da u skladu sa potrebama u općinama rade na konkretnim projektima (kulturnim, sportskim i drugim), učestvuju kao aktivni građani u svojim zajednicama, stiču znanja i razvijaju vještine profesionalnog upravljanja i vođenja kroz razvoj svojih kapaciteta i praktično iskustvo u upravljanju programom malih grantova koji direktno podržavaju mlade u ruralnim sredinama.

 

U periodu 2012.-2014. godine., Omladinske banke podržat će oko 600-800 projekata mladih, uglavnom u ruralnim sredinama, u vrijednosti oko 2.500.000 KM, za koje će sredstva osigurati Fondacija Mozaik iz sredstava USAID-a i vlastitih izvora, partnerske Općine i neformalne grupe mladih u svojim zajednicama kroz mobilizaciju lokalnih resursa.

 

Poziv za članstvo u Omladinsku banku Bosanska Krupa i prijavni obrazac možete preuzeti na www.omladinskabanka.bai www.opcinabosanskakrupa.ba

 

Ispunjene prijave od sutra, 31.10.2012. god. šaljite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., najkasnije do 30.11.2012. god.

 

 

KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA KRUPA

30. 10. 2012. god.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 495 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda