Prvi  susreti hadžija-Arapuša 2012

 

Već  od ranih jutarnjih sati u bosanskokrupsko selo Arapuša u nedjelju,trećeg dana Kurban-bajrama su počeli su pristizati brojni gosti i poštovaoci imena i djela Reisa Džemaludina Čauševića na „Prve susrete hadžija –Arapuša 2012“.

„Hadžijski susreti“ zamišljeni sa ciljem da ove godine okupe hadžije sa područja bosanskokrupske i susjednih općina,a već naredne hadžije iz cijele BiH,da se svi oni okupe u rodnom mjestu uvaženog Reisa .Susreti su započeli su klanjanjem podne-namaza u arapuškoj džamiji ,koja nosi ime Reisovo.Podne-namazu i prigodnoj hudbi, prisustvovali su imami sa cijelog unsko-sanskog kantona, predvođeni bihaćkim muftijom Hasanom ef. Makićem,uz veliki broj vjernika, i u prepunoj džamiji.

Poslije podne- namaza,uz prisustvo oko hiljadu posjetilaca,na mjestu gdje je nekad bila rodna kuća rahmetli Reisa Džemaludina Čauševića i gdje su već urađeni  temelji ,postavljena je,  na svečan način, ploča, kojom se označio početak gradnje nove kuće u čast  Reisu.Uz prigodna učenja muftije efendije Makića i imama, upućene su molitve Allahu i njegovim sljedbenicima, da veliko djelo gradnje memorijalne kuće,kao budućeg muzeja koji će nositi ime Reisovo, proteče u zajedništvu i pokaže slogu svih dobrih ljudi, koji se pronalaze u Reisovom učenju i radu.

Na svečan način spomen ploču su otkrili općinski načelnik Armin Halitović i najstariji arapuški hadžija Đemal Čaušević,bliži rođak rahmetli Reisa.Hadžijski susreti su u tom trenutku pokazali su sa koliko se ljubavi i poštovanja želi njegovati veliko djelo Reisa Džemaludina Čauševića.

Programski,uz podršku općine Bosanska Krupa,“Prve susrete hadžija-Arapuša 2012“, osmislili su i organizirali članovi udruženja Reis Džemaludin Čaušević i njihov predsjednik, Nijaz Tatarević.Zahvaljujući se stanovnicima sela Arapuše na ogromnoj podršci, gospodin Tatarević je zahvalio općinskom načelniku,Muftijstvu bihaćkom i svima onima koji su, i koji će, pomoći da završi projekat obnove rodne kuće naistaknutijeg javnog,vjerskog i kulturnog radnika općine Bosanska Krupa i danas.

U sklopu „Prvih hadžijskih susreta“ održan je i okrugli sto na temu „Životno i intelektualno djelo Reisa Džemaludina Čauševića“,uz učešće  šest naučnih radnika koji su ,svako odabirući po jedan segment rada uvaženog Reisa,posjetiocima u prepunom holu područne osnovne škole „Arapuša“ predstavili veliko djelo njihovog Arapušanina ,koji je u historiji označen kao najznačajniji bošnjački intelektualac  dvadesetog vijeka.

Uvodnu riječ je imao član udruženja,doktor Emin Mesić i govorio je o životnom putu i djelu uvaženog

rahmetli Reisa.

 Na Okruglom stolu posjetiocima u osnovnoj školi Arapuša govorili su doktori nauka:Mirzet

Veladžić,Fuad Sedić,Dženana Gaćo,Enes Kujundžić i magistar Fikret Midžić.

U izdanju udruženja „Reis Dežmaludin Čaušević“ promovirana je i knjiga profesora doktora Enesa

Kujundžića pod nazivom „Hiža mudrosti-bošnjački kulturni uspomenar“,svojevrstan kulturološki

leksikon zanimljivih pojmova,tekstova,običaja,događaja,ličnosti  iz  bošnjačkog društveniog i

kulturnog života.

Knjiga „Hiža mudrosti-Bošnjački narodni uspomenar“ namijenjena je onima koji u svom čitalačkom obzorju nastoje sačuvati lijepo sjećanje na prošlost i imati pozitivan i aktivan odnos prema nadolazećem vremenu,koje je svjedoci smo svakodnevno,ima puno izazova.Autor knjige ju je posvetio uspomeni na časno djelo Reisa Džemaludina Čauševića.

„Prvim Hadžijskim susretima“ prisustvovalo je oko šezdeset hadžija sa područja bosanskokrupske

općine i Unsko-sanskog kantona.

 Slijedeći susreti  zakazani su veća za godinu dana.Do tada su članovi udruženja,općina  Bosanska Krupa,uz prijatelje ovog projekta planirali završiti radove na izgradnji rodne kuće Reisa Džemaludina Čauševića u Arapuši.

 

Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 492 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda