Izvještaj za period od 18.10.2012.godod 07,00h, do 19.10.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 Policijska stanica   Bos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

 U 08,30 sati, ul.511.Sbbr, SN-sudar teretnog i put.mot.vozila. Nastala materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.   

  Vatrogasna jedinica  Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru u proteklom periodu na području općine Bos.Krupa. Obavljane su samo redovne aktivnosti.    

Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  2 7 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.  

 JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 07-11,00 sati, prekid isporuke vode u ul.Podgrmečka, sanacija kvara na vodovodnoj mreži.   

 

   Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.        

 

    Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja, te se saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim ili mjestimično vlažnim kolovozima. Jaka magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost od 100-150m. Upozorenje na osipe i odrone kamena u manjem broju na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Danas od 08-16,00 sati, mag.put M-14, ul.Radnička, radovi na sanaciji kolovoza, saobraćaj jednom kolovoznom trakom naizmjenično. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

 

    Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 4,0 C, vlažnost zraka 95,0 %, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 52,3 cm (NV) – u blagom je opadanju.

 

                                                                                                                                                           O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                                                                                      c i v i l n e   z a š t i t e

 

Javna ustanova „Dječije obdanište i dom učenika“ Bosanska Krupa je organizovalo edukativnu radionicu za djecu uzrasta pet i šest godina. To su djeca koja nisu imala priliku da budu uključena u vrtić kao prvu stepenicu institucionalnog odgoja i obrazovanja. Tako su djeca imala priliku da sat vremena provedu sa svojim vršnjacima i druže se kroz zajedničku igru i pjevanje. Direktorica „Dječijeg obdaništa i doma učenika“ Bosanska Krupa, Adna Bešić:

„Ovo je radionica za djecu koja nisu išla u vrtić. Naša želja je da podstaknemo interes djece za druženje. Odgajateljice starije odgojne grupe pokušavaju djeci približiti život djece u vrtiću, kroz razne edukativne igre, priče i druženje sa vrtićkom djecom. Nadamo se da ćemo ovakav tip igraonice organizovati još koji put do kraja školske 2012/2013. godine.“

Razlog održavanja ove radionice jeste upravo taj što se svake godine prijavi veći broj djece, nego što vrtić može da primi. Uključivanjem i angažovanjem ministarstva i općine, izvršio bi se sveobuhvat djece, što bi olakšalo, prvenstveno roditeljima, a s druge strane djeca bi se prije polaska u školu uspješno socijalizovala. U vrtiću je trenutno smješteno 72 djece, a u svome programu, vrtić uspješno realizuje i inkluziju, odnosno individualni pristup za djecu koja imaju tu potrebu.

Radionica koja je organizovana u četvrtak , trajala je sat vremena, a uposlenici ove javne ustanove će nastojati da ih i ubuduće organizuju.

 

Enisa Bajrić

 

Turska uprava za medjunarodni razvoj i suradnju je državna agencija Republike Turske (TIKA)  je  već dugo prisutna u centralnim dijelovima Bosne i Hercegovine a od slijedeće godine njihove aktivnosti biće proširene i na područje Unsko sanskog kantona.Ovo se moglo saznati iz razgovora koji su vodjeni u Kabinetu načelnika općine Bosanska Krupa Armina Halitovića a kojem su pored načelnikovih najbližih suradnika prisustvovao i Zulkfum  Oruč direktor  TIKA-e. Konkretan razlog posjete direktora TIKA-e je prije pet mjeseci pokrenuta inicijativa od strane načelnika općine za ulaganje ove turske agencije u školu na Tromedji . Pošto su tada planirani radovi već završeni sredstvima općine Bosanska Krupa i samih gradjana ,načelnik općine Bosanska Krupa  Armin Halitović je predložio a predstavnik   Turske uprave  za medjunarodni razvoj i suradnju je prihvatio da se urade dva projekta u kojem bi u jednom bili sadržani preostali gradjevinski radovi dok bi drugi obuhvatao  nabavku namještaja i učila za ovu školu koja bi tako bila jedna od najbolje opremljenih škola na području opći ne.  Delegacija iz Turske zajedno sa općinskim načelnikom obišla je ovu školu i zaključili da se prioritetno završi unutrašnjost  škole gdje je potrebno osposobiti još dvije učionice  i nekoliko pomoćnih prostora a u drugoj fazi bi se na osnovu iskazanih potreba vršilo opremanje objekta učilima i nedostajućim  namještajem  .Tokom boravka direktora TIKA-e  razgovaralo i o svim drugim projektima koje bi TIKA mogla finansirati i načinima na koji se do sredstava TIKA-e najlakše možedoći. Jedan od najboljih načina je bratimljenje sa nekom od  turskih općina .Općina Bosanska Krupa je već u nekoliko navrata imala takve namjere a obećanje direktora TIKA-e je da će u najskorije vrijeme lobirati za bratimljenje jedne općine iz Istambula sa Bosanskom  Krupum što bi prema njegovim riječima moglo rezultirati značajnijom suradnjom jer sve turske općine imaju budžertska sredstva za suradnju sa inostranstvoma a Bosna i Hercegovina im je medju prioritetima.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 396 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda