U kabinetu načelnika općine Bosanska Krupa Armina Halitovića potpisan je  ugovor o izvodjenju radova na vodovodu Vrletnica. Područje Vrletnice je jedno od rijetkih koje do sada nije bilo obuhvaćeno snabdjevanjem vodom sa centralnog vodocrpilišta Ada u Bosanskoj Krupi i dovodjenje pitke i kontrolisane vode do svake kuće na Vrletnici je naglašen kao jedan od prioriteta .Vrletnica je  tradicionalno stočarski i poljoprivredni kraj pa će dovodjenje vode imati i značajan ekonomski efekat .

Mada je Vrletnica oduvjek imala problem sa vodoopskrbom prvi radovi na rješavanju ovog problema započeli prije dvije godina kada su su urađene dvije faze. Sanirana je postojeća buster pumpna stanica „Hasanagića Selo“  i izgrađen rezervoar na trasi „Točak“, nabavljen materijal za potpunu rekonstrukciju pumpne  stanice sa ugradnjom jačih pumpnih agregata i materijal za potisni cjevovod od pumpne stanice „Hasanagića Selo“  i  rezervoara „Točak“, te za gravitacioni cjevovod za dio naselja koji će se vodom snabdijevati iz pomenutog rezervoara. Sredstva za ove radove u iznosu od 100 hiljada za prvu fazu, koja je podrazumijevala izgradnju rezervoara „Točak“, i drugu fazu za nabavku vodomaterijala u u dva navrata osigurana su iz općinskog budžeta. Vrijednost ugovora za izvodjenje planiranih radova u ovoj fazi je 25 000 konvertibilnih maraka a očekivanja su da će se svi radovi na vodovodu Vrletnica završiti do kraja jula 2013.godine.

 

Ademir Mesić

 

 

Krajem prošlog mjeseca u Sarajevu je održana dvodnevna,završna  manifestacija  Šesnaestih dana europskog naslijeđa i u okviru nje, proglašenje najboljih u nagradnom konkursu ove manifestacije, „Mladi i naslijeđe“.Nagrađeni u ovom konkursu bili su i predstavnici dvije bosanskokrupske škole:Prve i Druge osnovne.

Grad domaćin kulturne manifestacije Šesnaestih  Dana europskog naslijeđa bilo je  Sarajevo.„Stvaralačka kultura i vrijeme: zaštita pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine“bila je okvirna tema ovogodišnje manifestacije...............................................................................................

U nagradnom konkursu „Mladi i naslijeđe“  u okviru ove manifestacije učestvovalo je pedeset osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH. Pristiglo je preko tristotinesedamdeset učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video- radova, te veliki broj fotografija i maketa iz svih deset kantona, na temu: “Šta čuvaju naši muzeji“.

Među pristiglih tristotinesedamdeset radova bili su i radovi Prve i „Druge osnovne škole“ u Bosanskoj Krupi.

Prvo mjesto za likovni rad u tehnici ulje-tempera,pod nazivom „Bosansko posuđe“pripalo je Prvoj osnovnoj školi i učenici osmog razreda Vildani Hodžić.

Vildana Hodžić je nagradu primila za rad dok je bila učenica Prve osnovne škole.Sada je već u Općoj gimnaziji.Svaki dan u školu putuje iz sela Zalin.Ovo je joj je prva nagrada,a boravak u Sarajevu ostaće joj za nezaborav.Uz vrijednu nagradu,upoznala je mnogo novih vršnjaka i oduševila se Sarajevom,njegovim kulturno-historijskim spomenicima.

Prva osnovna škola iz Bosanske Krupe je već ranije učestvovala ,i to šest  puta, na ovoj manifestaciji .Pet godina su u Bosansku Krupu,u Prvu osnovnu školu , donijeli  nagrade.Učenici su se mijenjali,ali ih je kroz ovaj nagradni konkurs uvijek vodila nastavnica Edina Musić.

„Ovo nije prvi već šesti put da učestvujmo na ovoj manifestaciji i kod djece se posebna pažnja poklanja ovoj manifestaciji,uprkos što teme zaista znaju biti zahtjevne.Kao pedagog ja sam srećna što sam uspjela kod nagrađenih učenika i njihovih drugova u svijest ugraditi potrebu čuvanja kulturno-historijskog blaga BiH.Oni su istinski čuvari tradicije.Zato je u školu i došlo već pet nagrada:tri iz dokumentarističkog segmenta i dvije iz likovnih radova.U svakom slučaju,čekamo novi konkurs i bićemo takmičari.“

 

Jedan od najzanimljivijih radova pristiglih na ovogodišnji konkurs „Mladi i naslijeđe“ bio je rad iz bosanskokrupske Druge osnovne škole.Almina Halilović sa svojim profesoom Edvinom Alijanovićem, u okviru historijskih uradaka, je napravila zanimljivu prezentaciju narodnih rukotvorina,odnosno ručnih radova, karakterističnih za podneblje našeg kraja,ali  i za podneblje cijele BIH.

 Almina Halilović,učenica Druge osnovne škole je prikupila radove za koje kaže da nestaju,a predstavljaju pravo blago našeg naroda.Smatra da je probudila svoje drugarice, da i same sagledaju, ljepotu i vrijednost ručnih radova.I ona je oduševljena organizacijom ove manifestacije i završnim danima u Sarajevu.Neshvatljivo joj je, da svo blago u Zemaljskom muzeju, sada ostaje iza zatvorenih vrata.Oduševila je Despića kuća,muzej na Baš-čaršiji i posebno Sinagoga ,kao i sve prezentacije kulturno-historijske vrijednosti muzeja i građevina.

Svi radovi koji su prikupljeni u Drugoj osnovnoj školi opremljeni su i izloženi javnosti u Sarajevu.Osvojili su treće mjesto, ali i posebno priznanje ovogodišnjeg nagradnog programa „Mladi i naslijeđe“.Nedostajalo je,  da su sami učenici izradili prikazane postavke i zasigurno bi ovi radovi ponijeli titulu najboljeg rada pristiglog na sve dosadašnje konkurse u okviru manifestacije „Mladi i naslijeđe“ ,a u okviru Dana europskog naslijeđa.

Edvin Alijanović,profesor Druge osnovne istakao je da je ovo drugo učešće Druge osnovne škole na ovoj europskoj manifestaciji i u okviru nje, na  nagradnom konkursu „Mladi i naslijeđe“.U dva učešća osvojili su dva treća mjesta.Jednom za fotografski pregled historije grada Bosanske Krupe,a ove godine, za historijsku postavku ručnih radova nastalih u zavičajnom okruženju.Profesoru Edvinu su još uvijek svježa sjećanja na prošlogodišnju završnu manifestaciju Dana europskog naslijeđa u Tešnju koja su dopunila ovogodišnja.Zato je, rad učenika svoje škole i programski,cijelu ovu manifestaciju, nazvao najboljim i najprestižnijim promotorom kulturno-historijskog naslijeđa naše države,kao dijela europskog kulturnog blaga.Sa jasnom prukom da je uključivanje što više mladih u njegovu zaštitu i održavanje obaveza svih .Iz Druge osnovne škole upućena je javna zahvala općinskom načelniku Arminu Halitoviću koji je finasijski pomogao opremanje nagrađene postavke u ovogodišnjem konkursu“Mladi i naslijeđe“.

Svi nagrađeni učenici i predstavnici škola posjetili gotove sve muzeje u Sarajevu,oduševili se postavkama,kao i druženjem sa domaćinima iz Prve sarajevske gimnazije.Bili su  jednih od posljednjih posjetilaca, sada već zatvorenog Zemaljskog muzeja u Sarajevu.Sa mnogo više elana,sa više radova spremaju se učenici Prve i Druge osnovne škole  za učešće na slijedećem konkursu i naravno nadaju se novim nagradama.

Dževada Štancl

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 411 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda