Mladi prijavite se na biro !

Na kraju smo školske 2012/2013 godine. Većina djece i mladih vjerovatno je već odabrala šta će dalje upisati. No uvijek ima i jedan dio neodlučnih. Zbog toga i Službe za zapošljavanje u svojim programskim zadacima provodi aktivnosti kojima pomaže kod izbora najbolje moguće odluke oko budućeg zanimanja s obzirom na sposobnosti, interese i vrijednosti koje ispoljavaju mlade osobe. Prilikom izbora zanimanja neophodno je za mladog čovjeka da se informiše o opisu poslova koja se vežu uz odabrano zanimanje, uvjetima rada u kojima se ti poslovi izvode kao i radnim okolnostima. Pojednostavljeno rečeno treba procijeniti vlastite sposobnosti.U tome vam uveliko mogu pomoći i stručna lica Ureda za zapošljavanje u matičnim općinama koje dobro poznaju tržište rada i njegove potrebe.

Druga stvar koja je bitna da se ovom prilikom istakne jeste informacija mladima da ukoliko su završili svoje srednje obrazovanje i možda nisu sigurni da li će proći na ispitu za željeni fakultet, nisu sigurni da li uopće žele nastaviti školovanje obavezno se u roku od 90 dana od dana maturiranja odnosno diplomiranja trebaju prijaviti u Uredu za zapošljavanje prvenstveno zbog zdravstvenog osiguranja. Djeca koja, iz bilo kojeg razloga, prekinu školovanje u primjerice šestom ili sedmom razredu, sa navršenih 15 godina imaju pravo na zdravstveno osiguranje. U općini Bosanska Krupa Ured za zapošljavanje je taj koji ukazuje na potrebu javljanja na biro rada. Da bi se prijavili i na birou bili evidentirani kao nezaposlena lica trebaju imati radnu knjižicu koju zajedno sa diplomom nose u Općinu gdje se knjižica popunjava, ličnu kartu i potvrdu o mjestu prebivališta tj CIPS. Sa ovim dokumentima se dolazi u Ured za zapošljavanje gdje će biti uredno prijavljeni.Najveći problem, ističe šefica Ureda za zapošljavanje Bosanska Krupa Raza Skenderović su osobe koje nepolože prvi upisni rok na fakultet,čekaju drugi, a u medjuvremenu istekne 90 dana za prijavu na biro. Nakon isteka tog roka osobe se mogu prijaviti, ali nemaju pravo na zdravstveno osiguranje.

Tržište rada, o kojem se danas može samo „stidljivo“ progovarati, jer ga gotovo i nema ima potrebu za ljekarima, farmaceutima, elektroinžinjerima. S druge strane Uredi za zapošljavanje krcati su diplomiranim pravnicima, diplomiranim ekonomistima, ekonomskim, medicinskim i šumarskim tehničarima, mašin-bravarima, lugarima i dobrim dijelom gimnazijacima što je posljedica neuskladjenosti tržišta rada i politike odnosno strategije u obrazovanju. Tržište rada se ne prati, a dugoročno nema ni jasne vizije tj. ciljeva u kom pravcu ćemo se kretati kako bi znali kakav profil ljudi ćemo školovati. Često je praksa da se osobe prekvalificiraju i rade sasvim druge vrste poslova, ako se uopće nlaze medju „sretnicima“ da mogu doći do kakvog takvog posla. Slovenija ima potrebu za zavarivačima i vozačima, ali se naši ljudi, kako kaže gdja. Skenderović, ne javljaju na takve pozive iz „nama nepoznatog razloga“.

Inače posljednji podaci Ureda za zapošljavanje unose „dašak“ vedrine u sumorne brojke nezaposlenih u općini Bosanska Krupa.Naime, u posljednje vrijeme registrovan je blag poras zapošljavanja.Tako su u mjesecu maju zaposlene 94 osobe, uglavnom riječ je o metalnoj industriji. Riječ je o firmama koje su stabilne, koje imaju stabilan razvoj i uredno poslovanje.Zaključno sa 31.05.2013 godine na evidenciji Ureda za zapošljavanje Bosanska Krupa bilo je 4798 nezaposlenih što je u odnosu na podatke od januara mjeseca smanjenje nezaposlenih za 170 osoba. Procjene za Bosansku Krupu govore da od 32 100 stanovnika Općine radno sposobnog stanovništva je 21 823.

Renata Sedić

Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 664 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa