Proizvodjači mlijeka sa USK već sedam mjeseci nisu primili niti jedan fening poticaja i subvencija.Riječ je o dijelu duga iz 2012 te za 2013 godinu. Iako stižu obećanja da će isplata poticaja sa kantonalnog nivoa krenuti u idućoj sedmici,a za dvadesetak dana sa federalnog ipak poljoprivredni proizvodjači su sve nervozniji jer proljetna sjetva je u toku , a kesa prazna. Da bi podmirili troškove proljetne sjetve poljoprivrednici su prisiljeni prodavati telad i rasplodne junice čime dolazi do urušavanja stočnog fonda USK što nikako nije u interesu ovog kantona koji sam doprinosi 40 % ukupne proizvodnje mlijeka u FBIH, od koje živi 60% stanovništva Unsko-sanskog kantona.

Zbog svega rečenog na, u ponedjeljak održanoj, sjednici Upravnog odbora Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK donešeni su zaključci u kojima se pored ostalog traži hitna isplata dugovanja,kao i održavanje sjednice Skupštine USK sa samo jednom tačkom dnevnog reda- stanje u poljoprivredi na USK.

Dugovanja prema poljoprivrednim proizvodjačima mlijeka su ogromna.Predsjednik Upravnog odbora Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK kaže da Vlada FBIH poljoprivrednicima ovog entiteta duguje 14.000.000 KM za animalnu proizvodnju i 2.100.000 KM za biljnu proizvodnju.

Borba poljoprivrednih proizvodjača mlijeka je konstanta,a bore se na više fronti.Od borbe za bolju otkupnu cijenu mlijeka koja je nešto popravljena ulaskom konkurencije na naše tržište,preko borbe sa raznim lobijima koji uzimaju ogromne marže na proizvodne impute (stočne hrane,sjemena,gnojiva isl) do borbe sa vlastima za isplatu poticaja koji su nedovoljni i neredovni.U smislu ovog posljednjeg Savez općinskih udruženja poljoprivrednika USK najavio je proteste poljoprivrednih proizvodjača FBIH ukoliko Vlada USK ili Vlada FBIH u roku od sedam dana ne isplati dugovanja na ime poticaja.

Obećanja su stigla na vrijeme,a kada bi još poticaji stizali na vrijeme kao i Vladina obećanja...

Renata Sedić

Ocijeni
(2 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 429 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda