U surovoj tržišnoj utakmici najteže prolaze obrtnici

U prošloj godini na USK prijavljeno 180, a odjavljeno 250 obrta

Može li se generalno reć da je privreda BiH u kolapsu?! Većina ekonomskih analitičara su se već umorili pričajući, uključujući alarme za uzbunu, ali baš nekog konkretnog odjeka i nema.Tu i tamo javi se pokoji pozitivan indeks kao taj da je Bosna i Hercegovina u januaru ove godine ostvarila izvoza za 8,4 % više nego u januaru 2012, ali je i uvoz porastao za 2,3 %. Izvoz računamo u milionima,a uvoz je odavno prešao milijardu maraka. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 59,4 posto. Šta je sa zemljama sa kojima putem CEFTA-e ostvarujemo robnu razmjenu.Posljednji podaci govore o napretku od skoro 4 % .Izvezli smo robe u vrijednosti od 150 miliona, ali je problem što smo iz istih zemalja uvezli robe u vrijednosti od 211 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 70,8 %. U zemlje EU izvezli smo robe u vrijednosti od 383 miliona KM, dok je uvoz iznosio 484 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 79,3 %. I još jedan podatak u Hrvatsku smo izvezli robe u vrijednosti 54.664.000,00 KM, a uvezli nevjerovatnih 107.815.000,00 KM dakle skoro dupla vrijednost.

Naši privrednici bore se sa nemani koja ima bezbroj glava, ali i moć regeneracije.Privrednik danas pokušava osigurati domaće tržište boreći se sa uvozničkim lobijima koji su našim zakonima dobro zaštićene zvjerke i bez ikakve kontrole, bore se u maratonskoj utrci sa preponama osigurati ino-tržište, a uz sve to vlasnici preduzeća ne mogu izdržati namete kojima se treba financirati preglomazni državni aparat. I u sijasetu prepreka ko bi ih krivio što tu kreću sa raznim mahinacijama. Najprije se ne prijavljuju radnici, rade na crno. Slijedi neplaćanje osiguranja i radnog staža. Nakon nekog vremena počinju kasniti plate, blokiranje računa i na žalost na kraju – „ključ u bravu“.Ovaj trend posebno se osjetio tokom posljednjih godina, zapravo, snažno od 2009. godine i od tada raste iz godine u godinu praktično svakodnevno.

Tako je samo na području Federacije BiH prošle godine zatvoreno više od sedam hiljada privrednih društava i obrtničkih radnji.Od ovog broja, 303 su kompanije, čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1394 poslovne jedinice. Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u BiH, njih čak 5406, jesu obrtnici.To je opet imalo za posljedicu otpuštanje radnika. Samo lani je bez posla svaki dan ostajalo 159 radnika. Tako se 58.207 radnika priključilo pravoj vojsci nezaposlenih koja se gotovo izjednačila s brojem zaposlenih.

Različiti su razlozi zbog kojih se ostajalo bez posla. Tako je, zbog stečaja, likvidacije ili privatizacije posao izgubilo 1266 osoba, 16.672 radnika bila su tehnološki višak, a posao je zbog prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme u Federaciji BiH izgubilo čak 25.250 građana.U Republici Srpskoj 15.019 ljudi, odnosno 56 radnika dnevno ostajalo je na ulici.Gubljenje posla nastavljeno je i tokom ove godine, i to još većim tempom. Svaki dan ključ u bravu u prosjeku stavi 26 vlasnika malih preduzeća.Nažalost, očekuje se da će do kraja godine bit odjavljeno približno 10 000 malih preduzeća, što je za 30 % više nego prošle godine, pretpostavke su Porezne uprave Federacije BiH. Nasuprot tome, broj novoosnovanih preduzeća u BiH u posljednje tri godine je prepolovljen.

Podaci iz Službe za privredu općine Bos.Krupa ,doduše nepotpuni pogotovo kada je u pitanju broj pravnih lica u obrtu govore da u općini Bosanska Krupa zaključno sa 2012 godinom smo imali 265 obrta (dakle pravnih i fizickih lica),što je smanjenje i ima tendenciju pada. U 2011 imali smo registrovanih ukupno 278 obrta.U 2010 godini još smo imali pozitivan indeks jer je te godine odjavljeno 20,ali su istovremeno registrovana 23 obrta,no kako je vrijeme odmicalo dolazilo je do pada u broju prijavljenih i porasta u broju odjavljenih obrta.

Tako je u 2012 godini prijavljeno 9 obrta,a odjavljen 21.Ništa bolja situacija nije ni ako se pogleda statistika na nivou Kantona. U prošloj godini kako nam je kazao predsjednik Obrtničke komore USK Šemsudin Bajrić registrovano je 180 obrta,a odjavljeno 250. Teško stanje odražava se na sve pa tako i na obrtničku djelatnost iako je ovo garana koja je dosta fleksibilna i lakše prilagodljiva tržištu. Ali nepovoljan poslovni ambijent, nadležni čiji se pokušaji završavaju na detektovanju problema i ispraznoj priči -bez konkretnih poteza i veće angažovanosti samo su neki od problema zbog kojih se obrtnička djelatnost guši.

Renata Sedić

Ocijeni
(1 Glasaj)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 721 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa