Printaj ovu stranu

Grade se još četiri stambena objekta za raseljena lica iz Bosanske Krupe

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Grade se još četiri stambena objekta za raseljena lica iz Bosanske Krupe

U Sarajevu je danas potpisan sporazum o saradnji za izgradnju četiri stambena objekta za raseljena lica sa teritorije općine Bosanska Krupa koji su trenutno sa adresom boravka u Srbiji, a u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja.

Riječ je o projektu u koji je Općina ušla još 2014.godine iza kojeg stoji državno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, nositelj provedbe implementacije je federalno ministarstvo raseljenih i izbjeglih, dok su partneri općine u kojima se projekti realiziraju medju kojima i Bosanska Krupa.

Prije nepune četiri godine odnosno 2017.godine općina Bosanska Krupa je kroz podprojekt prošla sa listom od dvanaest korisnika sa kojima je Općina ugovore o izgradnji i sanaciji potpisala 2018.godine. Obaveza Općine kao partnera po potpisanom sporazumu prema riječima općinskog načelnika Armina Halitovića koji je u Sarajevu danas i potpisao sporazum je da osigura neophodne saglasnosti i dozvole, priključke za struju,vodu, kanalizaciju kao i obezbjedjenje pristupnog puta gdje je to potrebno.

Ovo je peti podprogram (BiH5) koji podrazumijeva obnovu/izgradnju 50 porodičnih kuća za lokalnu integraciju i 500 porodičnih kuća za povratak izbjeglica i interno raseljenih lica u BiH.

Državni projekt stambenog zbrinjavanja obuhvatit će oko 5.400 porodica ili oko 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba u 60 općina u BIH. Vrijednost projekta je 101 milion eura a najveći dio finansira se iz multidonatorskog Fonda regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Glavni donator programa je Evropska unija, a značajno je i učešće vlada SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja. Podrška BIH iznosi oko 15 miliona eura.

Renata S.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 08 Februar 2021 13:44
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 174 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости