Manji broj proizvođača malina,nezadovoljstvo otkupnom cijenom,visoki troškovi berbe i nedostatak berača

četvrtak, 25 Juni 2020 11:16

Na području Unsko sanskog kantona započela je berba malina, a prema riječima neposrednih uzgajivača, zbog nepovoljnih vremenskih prilika očekuje se nešto manji urod iako su veličina i kvalitet plodova na zadovoljavajući.

„Prognoze su kako će proizvodnja malina ove godine biti stabilizovana. U proteklom periodu ogromne površine bile su zasađene malinama i ta hiperprodukcija je na kraju dovela do velikih problema u otkupu, jer je došlo do drastičnog smanjenja potražnje na evropskom tržištu. Mislim da ćemo ove godine imati nešto bolju situaciju“,izjavio je “ Mirsad Kličić, inženjer prehrambene tehnologije.Prema njegovim riječima, ovogodišnja zagarantovana cijena malina od strane otkupljivača iznosi 2,5 maraka po kilogramu s tim da bi se mogla i povećati ovisno o kretanju na tržištu.

„Cijena mora ići gore jer je kompletna proizvodnja maline u BiH u padu, a znatno manji rod je i u Čileu i Poljskoj, zemljama koje su najveći svjetski proizvođači, tako da će potražnja sigurno biti povećana. Cijena od tri marke jednima bi pomogla da opstanu, drugima da nešto malo zarade, a ukoliko bi prebacila taj iznos, mogli bismo imati razloga za zadovoljstvo”,usaglasili su se malinari iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta,koji očekuju prinos maline u ovoj godini od 1,5 tona po dunumu.

U Udruženju proizvođača jagodičastog voća USK kao i ranijih godina ponavljaju kako će situacija oko uzgoja malina u velikoj mjeri ovisiti i od isplate poticaja.U Ministarstvu poljoprivrede USK su već kazali kako će visina poticaja za malinare biti određena tek nakon što se uradi rebelans kantonalnog budžeta čije je punjenje, zbog pandemije korona virusa, mnogo slabije nego što je planirano.Inače, u proteklih nekoliko godina,proizvodnja maline na području USK, prema procjenama stručnih službi u lokalnim zajednicama ,smanjena je za oko 60 posto, a veliki broj proizvođača potpuno je ugasio ovu vrstu proizvodnje.

„Niska otkupna cijena i nemogućnost plasmana na tržište gase proizvodnju maline koja je do prije samo nekoliko godina bila „crveno zlato“. Kada se tome dodaju drugi problemi, kao što je povećanje troškova proizvodnje i nedostatak radne snage, može se zaključiti kako je ova vrsta proizvodnje postala nerentabilna“, kaže predsjednik pomenutog saveza, Emir Mahmutović.U međuvremenu veliki broj malinara preorjentisao se na proizvodnju nekih drugih kultura kao što su aronija, borovnica ili lješnjak ili su potpuno digli ruke od poljoprivredne proizvodnje.

Ponuđena cijena ne omogućava pozitivno poslovanje za proizvođače, ali u ovoj proizvodnji, kako ističu stručnjaci i zbog čega su malinari nezadovoljni,nije samo proizvodna cijenaproblem.Svi su saglasni da su troškovi proizvodnje maline jako visoki. Najveći trošak je sama berba, odnosno plaćanje berača, koje iznosi od 0,90 do 1 konvertibilnu marku po satu. Međutim, kad na to dodate troškove zaštite, troškove prehrane, a da ne govorimo o podizanju zasada i drugim fiksnim troškovima, dolazimo do cijene koja bi morala biti minimalno 3 konvertibilne marke. Sve ispod te cijene rentabilnost proizvodnje dovodi do upitnosti, s obzirom na to da je cijena proizvodnje 2 ili 2,1 konvertibilnu marku.Jedan od velikih problema je i sama berba jer zainteresiranih berača je sve manje zbog odlaska stanovništva iz zemlje. Sve je manje ljudi koji žele da se bave poljoprivredom i ne vide svoju budućnost u BiH.Iako BiH ima izuzetne potencijale za proizvodnju maline, nema dovoljnu podršku u toj proizvodnji.Prosječna dnevnica berača prije dvije godine bila je 30 konvertibilnih , a sada je već 40, s tim da ima berača koji traže i 50 konvertibilnih maraka-ističu veliki proizvođači.

Opći zaključak bi bio da oni koji su se zadržali u ovom poslu iz sezone u sezonu se bore da opstanu, a tako će, po svemu sudeći, biti i ovog ljeta.

Dževada Štancl

Malina

Zadnji put promjenjen četvrtak, 25 Juni 2020 11:22
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 97 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 607 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa