Krajem mjeseca otvaranje tržnih centara u FBiH

utorak, 26 Maj 2020 12:24

Od kretanja virusa zavisi i donošenje novih preporuka i mjera

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je povoljna što će doprinijeti novom ublažavanju mjera. Kako je potvrdio Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH, ove sedmice bi trebala početi treća faza, koja podrazumijeva i otvaranje tržnih centara

Inače, u protekla 24 sata u FBiH su zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Testirano je ukupno 339 uzoraka, a pozitivni slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Od proglašenja pandemije koronavirusa u ovom bh. entitetu je 34.941 uzorak testiran, a 1.025 osoba je zaraženo. 

- U FBiH se ukupno oporavilo 914 pacijenata, što znači da trenutno imamo aktivna 73 slučaja. Ukupan broj potvrđenih smrtnih ishoda je 38 - rekao je Peršić.

On je rekao i kako prijetnje od ovog virusa i dalje postoje. 

- Mali broj ljudi je bio u kontaktu s ovim virusom, znači da je i dalje veliki broj građana u riziku za ovu infekciju, što znači da ćemo mi novih slučajeva na Covid-19 imati u narednom periodu, aisto tako realno je očekivati da će biti drugi val epidemije, zato insistiramo na pridržavanja mjera zaštite - rekao je Peršić. 

Dodao je i da od kretanja virusa zavisi i donošenje novih preporuka i mjera.

Zlatan Peršić

 

Otvaranje tržnih centara

Stav Federalnog štaba civilne zaštite je da ublažavanje mjera ide u tri faze, podsjetio je Peršić, naglasivši da krajem ovog mjeseca predstoji treća faza.

- Ona obuhvata i tržne centre. Konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite i ove sedmice očekujemo sjednicu i prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH će biti da se u ovoj novoj fazi dozvoli rad u tržnim centrima uz provođenje epidemioloških mjera - rekao je Peršić. 

Klima uređaji rizični

Peršić je potvrdio i kako određeni stručni radovi pokazuju da upotreba klima uređaja može pogodovati širenju respiratornih infekcija pa tako i koronavirusa. 

- U smislu da pojačan protok zraka u prostoriji, može doprinijeti širenju kapljica unutar tog prostora. Naravno, rizik je veći što je taj prostor, u kojem se koristi klima uređaj manji i što je u njemu više ljudi, manja distanca i naravno taj rizik podrazumijeva da ne neko od tih osoba zaražen - rekao je on. 

 

Izvor: AVAZ

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 131 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 502 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa