Printaj ovu stranu

Manje oboljelih domaćih životanja,ali i zdravih na USK-a

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojila je u prošloj godini blizu 290 hiljada KM za zdravstvenu zaštitu životinja i u svrhu naknade štete za ubijene životinje. Pozitivna vijest je da je broj zaraženih životinja drastično smanjen.Prema riječima ministra privrede i šumarstva USK Sulejmana Kulenovića, ostalo je namjenskih sredstava od prošle godine i ona će biti prebačena za 2020. godinu.

"Bilo je dosta manje zaraznih bolesti u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu pa je samim tim bilo i manje eutanazija. Posebno je bilo manje slučajeva bruceloze koja je prethodnih godina bila ogroman problem. Tako je došlo do smanjenja utroška sredstava", rekao je Kulenović.

Ostalo je oko 61 000 KM i ta sredstva će biti utrošena u prevenciju i eventualno za eutanaziju oboljelih životinja. Ministar Kulenović rekao je kako je do smanjenja broja oboljelih životinja došlo zbog kontinuiranog rada veterinara na terenu, ali i da su vremenske prilike išle u korist.

Ministar Kulenović je kazao da se stanje u sektoru stočarstva i proizvodnje mlijeka pogoršava. Više od 1.000 malih proizvođača je ugasilo svoju proizvodnju u Cazinu koji važi za najvećeg prozivođača, ali je značajan i broj onih koji su ugasili proizvodnju mlijeka u Bužimu. Prema riječima ministra Kulenovića, u 2019. godini proizvedeno je milion i po litara mlijeka manje u odnosu na 2018. godinu, a broj grla je smanjen za oko 200.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Krajine iz godine u godinu upozoravaju kako je sve manje malih poljoprivrednih proizvođača koji se bave ratarstvom, proizvodnjom jagodičastog voća.

izvor: Vlada USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 790 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости