Šipkovo ulje-proizvod s opremom u „TIM-MED“ Bosanska Krupa

Organsko ulje od sjemenki šipka na tržištu BiH – banka vitamina u jednom proizvodu za zdravlje naših kupaca,projekt i proizvod je koji je u četvrtak, u svom radnom i prodajnom prostoru u Bosanskoj Krupi predstavila Fatima –Timka Gerzić. Njen projekt je finansirala SIDA-Švedska agencija za međunarodni razvoj i Ambasada Švedske u Sarajevu.Autorstvo stručne prezentacije proizvodnje organskog ulja kroz postupak savremenog tehnološkog postupka cijeđenja,pakovanja i brendiranja na tržištu, imao je prof.dr sc Biotehničkog fakulteta Halid Makić. Kroz ovaj zahtjevni projekt koji je prošao strogu selekciju,Obrtnička radnja TIM-MED je svoj prozvodni proces obogatila presom za hladno prešanje i ultrazvučnim ekstraktorom,a sama implementacija projekta značila je upošljavanje dva stalno uposlena i četiri sezonska radnika.

Obrtnička radnja „TIM-MED“ nije od jučer,ima svoje kupce širom naše zemlje,ima svoje mjesto na gotovo svim značajnijim sajmovima u zemlji i inostranstvu,pionir je certificiranja vlastitih proizvoda na našem području ,od proizvodnje različitih vrsta meda i mednih proizvoda ,uvođenja autohtonih biljaka u svijet kombinacija s medom,do sada zaista impozantnog broja proizvoda visokog kvaliteta koje je praksa potvrdila kao izvanredna podrška medicinskom liječenju velikog broja pa i najtežih bolesti. Brojne međunarodne organizacije kroz svoje projekte podržavale su sveukupni rad ove obrtničke radnje koja je ostvarila, svojom inicijativom i partnerstvo sa domaćim organizacijama,institucijama i asocijacijama.

U četvrtak je održana prezentacija ovog projekta kojeg je Obrtnička radnja „TIM-MED“ iz Bosanske Krupe kandidirala i poslije selekcije predloženih projekata bila odabrana za finasiranje kroz programa Challenge to Change (C2C).

Na prezentaciji je vlasnica Obrta ,Fatima-Timka Gerzić je istakla da je ovaj projekt kandidirala s ciljem da unaprijedi konkurentnost i održivost obrta kojim rukovodi putem diverzifikacije proizvodnog programa na inovativne i organski uzgojene proizvode.Odabrala je šipurak-plod divlje ruže iz čijih je sjemenki željela proizvesti organsko ulje od sjemenki šipka,afirmirajući istovremeno sakupljanje ovog veoma vrijednog šumskog proizvoda i njegovo cijeđenje kroz savremeni tehnološki postupak,sve do zaokružene cjeline jednog dobro spakovanog,organskog i brendiranog proizvoda za zahtjevno tržište.

Kako je naglasila,radila je to kroz veoma ograničene količine šipka koji iza sebe baš nije imao rodnu godinu na našem području ,trudeći se da racionalno ubire i prerađuje, kako bi on bio stalni resurs u našoj prirodnoj okolini.Naglasila je vrijednosti ulja od šipka, ne samo kao kozmetičkog resursa, već kao proizvoda visoke nutritivne vrijednosti.

Profesor dr sc Halid Makić,konsultant u implementaciji projekta je istaknuo nekoliko aktivnosti koje su obilježile provođenje ovog projekta u život.Počeo je od identifikacije i karakterizacije biljnih vrsta,odnosno od botaničke identifikacije te karakterizacije ekstrahiranih produkata,odnosno biološko aktivnih tvari iz šipkovog ulja. Slijedila je potom standardizacija biljnih preparata kroz dosljednost proizvoda od kojih je najvažnija stavka-pouzdana zdravstvena korist šipka koja je sadržana u jačanju terapeutske efikasnosti proizvoda ,istovremeno izdvajajući one spojeve koji nemaju terapeutsko djelovanje. Baza je ,kako je kazao profesor dr. Sc. Halid Makić, na domaćem bilju,odnosno na zabilježenih oko 700 vrsta ljekovitih biljnih vrsta na našem području i naravno na opremi koja je stečena ovim projektom u cilju što bolje ekstrakcije,odnosno sa ultrazvučnim ekstraktorom sa digitalnom kontrolnom jedinicom za temperaturu i vrijeme obrade.Ultrazvučnom ekstrakcijom,uz standardizaciju botaničkog proizvoda s etabliranim aktivnim komponentama,dobivaju se jasno definirani ekstrakti koji mogu poslužiti za razvoj novih i modifikaciju postojećih proizvoda-riječi su prof.dr sc Makića.

Poslije razvoja novih proizvoda ,u obrtničkoj radnji "TIM-MED" u Bosanskoj Krupi planiraju registrirati ih kao pomoćna ljekovita sredstva ili kao dodatke prehrani koji će se naći na policama apoteka i specijaliziranih prodavnica.Naglasak stavljaju na prešu za hladno-prešano cijeđenje,poslije kojeg se iz sjemenki mogu dobiti izuzetno kvalitetni polu-proizvodi koji će se koristiti u pripremi ljekovitih sredstava ili kao dodatak prehrani.

Zanimljivo je da ovaj proces nije ograničen samo na plod šipka,već se ekstrakcija ulja može raditi iz drugih biljaka.

U svakom slučaju još jedan veliki uspjeh za inovaciju u proizvodnji obrtničke radnje „TIM-MED“ kojom rukovodi Fatima-Timka Gerzić,koja je,napomenimo, i predsjednica Asocijacije organskih proizvođača Unsko-sanskog kantona,dobitnica brojnih nagrada i priznanja na velikom broju sajmova i ocjenjivanja organskih proizvoda,članica Udruženja žena poduzetnica BiH, koju je to udruženje ,prošle godine,predložilo u uži izbor za titulu Žene-poduzetnice u obrtu BiH za 2019. godinu.

U ovoj godini ,po njenim riječima,nastaviće svoj zanimljiv rad na ekstrakciji ulja,stvaranju novih proizvoda sve do polica apoteke na kojoj se već nalaze brojni,provjereni preparati njenog obrta ,kao podrška u liječenju raznih oboljenja,ali i ljepoti i potrebnoj prirodnoj hrani ljudskog tijela.Prvi partner u tome će joj,kako kaže, biti struka i nauka pa tako planira ozvaničiti takvu suradnju u ovoj godini,te dalje raditi na ličnoj edukaciji.Očekuje i nove javne pozive kroz koji će pokušati pronaći sredstva za nova ulaganja jer ideja ima mnogo,a opet ,kako s ponosom ističe ,najviše će brinuti da njeni stalni kupci u zemlji i inozemstvu budu zadovoljni njenim proizvodima,te da će uz to nastaviti i jedan od najzahtjevnijih poslova,a to je stalno prezentiranje proizvoda na sajmovima u BiH.

Dževada Štancl

TIM MED 1TIM MED 2

TIM MED 3TIM MED 5

TIM MED 4

TIM MED 7

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 304 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 569 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa