Printaj ovu stranu

Višemilionske štete nakon izgorjele peletare firme Smrča

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Višemilionske štete nakon izgorjele peletare firme Smrča

Jedna od najuspješnijih bosanskokrupskih privrednih subjekata, firma Smrča, u toku noći pretrpjela je višemilijunske gubitke u požaru, gdje je uništen čitav proizvodni pogon peletare, o čijim uzrocima još ne možemo govoriti. Ono što je sigurno jest da je cijelom proizvodnom pogonu 'Smrča' doo pričinjena totalna šteta i apsolutni gubitak, gdje je izgorila čitava hala, mašine za rad i proizvodnju, a tako i popratne mašine, kamion, viljuškari te prevozno vozilo.

Kako je naveo rukovodilac profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa, Elvir Mulalić, požar je ugašen i stabiliziran u ranim jutarnjim satima, uz veliki napor i trud vatrogasaca, koji su se borili s vatrenom stihijom više od 90 minuta.

''Štete su enormne, velike. Firma će osjećati posljedice, međutim ono što smo mi mogli uraditi jeste ugasiti požar i raščistiti što se može, kako bi došlo do stabilizacije požara. Povrijeđenih nije bilo. U narednom periodu slijedi istraga organa MUP-a, a vlasnicima totalna sanacija odnosno rekonstrukcija hale, povratak u prvobitno stanje'' – kazao je Elvir Mulalić, rukovodilac PVJ Bosanska Krupa.

Koliki je zaista gubitak i šta se zapravo desilo, vještak pri MUP-u USK će ocijeniti u svom izvještaju, a gubitak koji su ova firma i njeni zaposlenici izgubili preko noći teško će se nadoknaditi.

''Sinoć sam imao tu nesreću da mi se desi taj požar da mi izgori čitava proizvodnja. Šteta je totalna'' – kazao je vidno potresen Zahid Mujić, vlasnik firme Smrča.

Iako u šoku, Zahid Mujić, smogao je snage i kazao nam da je čitav život radio i ulagao u ovu firmu te da je od samih početaka, od 1988. godine, teškim radom i ulaganjima, uspio ovu firmu održati, u vremenima kakva su sada.

''To je mukotrpan posao, bez para, bez većih investicija, s familijom, svojim radom uspjeli smo to napraviti i pokrenuti'' - kaže gospodin Mujić.

Da bi ova firma mogla dalje funkcionirati potrebna je sirovina, odnosno tehničko drvo, da bi radili pogoni koji su ostali ispravni. 'Smrča' doo ima dugu tradiciju rada u drvnoj industriji u Bosanskoj Krupi, a prepoznatljiva je van granica našeg kantona i BiH. Ova firma je jedina u Bosanskoj Krupi koja proizvodi finalni proizvod u drvnoj industriji te zapošljava preko 40 radnika.

Elma V.

Smrca pozar 21.12 1

Smrca pozar 21.12 2

Smrca pozar 21.12 3

Smrca pozar 21.12 5

Smrca pozar 21.12 6

Smrca pozar 21.12 7

Smrca pozar 21.12 8

Smrca pozar 21.12 9

Smrca pozar 21.12 10

Smrca pozar 21.12 11

Smrca pozar 21.12 12

Smrca pozar 21.12 13

Smrca pozar 21.12 14

Smrca pozar 21.12 15

Smrca pozar 21.12 16

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 749 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости