Pčelari „Lipe“ na tuzlanski sajam idu po zlatne medalje za svoj med

U organizaciji Saveza pčelara i Pčelarskog društva „Nektar“ na platou Trga slobode u Tuzli održat će se 14. Međunarodni sajam pčelarstva pod nazivom „Medena Tuzla 2019“.

U organizaciji Saveza pčelara i Pčelarskog društva „Nektar“ na platou Trga slobode u Tuzli održat će se 14. Međunarodni sajam pčelarstva pod nazivom „Medena Tuzla 2019“.

Sajam pčelarstva u Tuzli već je postao tradicionalan i ove godine će trajati dva dana, a posjetitelji će imati priliku po sajamskim cijenama kupiti  razne  pčelinje proizvode, preparate na bazi pčelinjih proizvoda, ljekovitog bilja, kao i literaturu na temu pčelarstvu.

Sajam počinje u petak,a na njemu i ove godine učestvuje veliki broj proizvođača meda s Unsko-sanskog kantona.

Na Sajmu je ocijenjeno i biće predstavljeno nekoliko stotina uzoraka meda koji su pristigli sa tri kontinenta. iz Evrope, SAD-a i Australije, a koji su bili na analizi na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

Sinoć,uoći početka Sajma su objavljeni rezultati analiza na 5. Međunarodnom ocjenjivanju kvaliteta meda u okviru ovog poznatog tuzlanskog sajma,pa tako članovi porodice Harbaš Mehmedalije iz Bosanske Krupe ,osim na Sajam, idu i po zlatnu medalju za svoj livadski med koji je dobio visoku ocjenu od 30.25.

Zlato je zaslužio i Ramić Remzija iz Bosanske Krupe koji je za svoj livadski med dobio ocjenu 29.70.

Po dva zlata za svoj med u Tuzlu ide i Duraković Safet iz Bosanske Krupe ,takođe član udruženja „Lipa“ iz Bosanske Krupe ,koji je zlato zaslužio za svoj livadski med s ocjenom 29,30,te zlato za „Med u saću“,provjeren senzorskom analizom.

Pčelarstvo „Sajo“ ,odnosno Safet Duraković je uz to dobio i bronzanu medalju za svoj lipov med koji je ocijenjen sa 26,30.

Još jedna bronza dolazi u Bosansku Krupu i to u "Pčelarstvo" Ramić Remzije.Njegov lipov med ima ocjenu s tuzlanskog sajma od 26.60.

Sajam meda „Medena“ u Tuli izvanredna prilika da svi koji cijene med osjete prelijep okus i miris posebnog meda od raznovrsnog cvijeta i bilja i sa područja Unsko-sanskog kantona.

Drugog dana sajma profesor Alijagic Sulejman,također član udruženja „Lipa“ iz Bosanske Krupe će imati čast da u okviru edukacijskog programa sajma „Medena -2019“,održi predavanje s temom Izazovi u prakticnom pcelarstvu“.

Najbolji ovogodišnji med izvan Bosne i Hercegovine dolazi iz Slovačke,a najbolji med u našoj državi koji je predat na ocjenjivanje u Tuzli, je med iz Jablanice.

Sve vrste meda s područja bosanskokrupske općine imaće uskoro još jedno ocjenjivanje.Sve do četvrtog oktobra traju prijave za ocjenjivanje meda pčelara ,a najbolji će biti nagrađen u okviru Petog sajma meda u Cazinu,odnosno, u sklopu njega kroz drugo međunarodno ocjenjivanje meda u Cazinu koje se organizuje u saradnji sa Savezom pčelara Unsko-sanskog kantona, Veterinarskim zavodom Bihać i sa certificiranim stručnjacima za senzorsko ocjenjivanje meda iz Saveza pčelara Republike Slovenije.Peti sajam meda u Cazinu zakazan je za drugi novembar ove godine.

Dževada Štancl

 

 

 

Zadnji put promjenjen četvrtak, 19 Septembar 2019 08:11
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 358 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 737 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa