Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Konferencija BiNOva
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Konferencija BiNOva

Održana Konferencija „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa“

Završna konferencija projekta „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa“ održana je 12. februara u Centru za podršku poduzetništvu - Poslovna zona „Pilana“ .

 

Budući da je trenutno najaktualnija tema odlazak mladih te nezaposlenost na našem kantonu, projekti ove vrste su uvijek pozitivna i poželjna aktivnost. Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, izrazio je zahvalnost za projekat i kazao da ovakve ktivnost trebaju dati određene smjernice u kom pogledu i smjeru trenutna VladaUSK želi i planira da radi.

''Mi smo i kroz ekspoze i u programu rada ove vlada uvrstili i Zakon o ulaganju te Zakon o javnom i privatnom partnerstvu, da idemo u pravcu uravnoteženja općina shodno njihovim privrednim i društvenim potrebama i treba da nas vode reforme i u obrazovanju i u administraciji, a jedan ovakav centar pokazuje kako riješiti tu prepreku kako doći do kvalitetne radne snage'' - istakao je Ružnić.

Projekt se realizira u sklopu projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" kojeg financira Europska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).O čemu se zapravo radi, kazala nam je Amra Selešković, državna koordinatorica za ''Lokalna partnerstva za zapošljavanje".

''EU je uložila četiri miliona eura u BiH i to prema metodologiji koju je razvila Međunarodna organizacija rada. Meni je drago da kažem da smo u BiH uspjeli da se prekvalifikuje preko 2000 nezaposlenih osoba i da zaposle do 500. Lokalno partnerstvo Bosanska Krupa je jedno od ovih što sam spomenula i sa zadovoljstvom kažem da su uspjeli da partnerstvo formiraju i izgrade i na bazi toga dođu do impresivnih rezultata i zbog čega smo ovdje svi da obilježimo i damo podsticaj za neke nove projekte '' - kazala je Selešković.

Cilj konferencije je prezentirati rezultate rada lokalnog partnerstva za razvoj općine Bosanska Krupa nastalog kroz projekte, tj. rezultate projekta, te predstaviti nastavak aktivnosti nakon završetka za razvoj radne snage i unapređenja lokalne privrede.O razvoju privrede u Bosanskoj Krupi već nekoliko godina unazad posebno je govorio načelnik Armin Halitović, koji se osvrnuo na manjak kadra u metalopreradi, 'slušajući' potrebe lokalnih privrednika za kadrom u ovoj oblasti. 

''Kad govorimo o ovoj konferenciji moram spomenuti da se već nekoliko godina vodi priča o privredi u Bosanskoj Krupi s akcentom na metalopreradu. Mi smo u zadnje dvije godine došli u situaciju da nam

fali kadra zavarivača i zato smo s PLOD Centrom ušli u ovaj projekat jer smo slušali signale naših privrednika. Imamo 52 obučena i 42 certificirana zavarivača i nadamo se da će uskoro moći dobiti posao.

I tako ćemo pomoći lokalnim privrednicima u prevazilazenju problema manjka kadra. Mi ćemo i dalje nastaviti s ovim projektom'' - ističe Halitović. 

Projekat je implementirala Općine Bosanska Krupa u saradnji s partnerima: PLOD Centar Bihać, JU Mješovita srednja škola „Safet Krupić“, JU Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona i poduzećima: Novi Most, ACMA, Krupa Kabine, BOSANKAR i ZAH.

Hikmet Todorovac, profesor u Mješovitoj srednjoj školi zaključio je da ovaj projekat zaista doprinosi većoj kvaliteti edukacije zavarivača,animaciji mladih ljudi i većoj mogućnosti zapošljavanja u lokalnim firmama.

''Škola je imala cilj da prekvalifikuje jedan dio polaznika i da prati praktičnu nastavu kad su u pitanju nase kompanije. U ovom elementu praćenja došli smo do krajnjeg cilja a to je završetak projekta i vjerujem da smo došli do jednog velikog uspjeha kako kod nas tako i u cijelom kantonu'' – kazao je profesor Todorovac.

 

 Elma V.

{gallery}Konferencija BiNOva:::0:0{/gallery}

 

Zadnji put promjenjen srijeda, 13 Februar 2019 09:41
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 471 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 716 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa