Održana radionica o zaštiti četinarskih šuma sa naglaskom na zaštitu od potkornjaka

U organizaciji ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, u srijedu 25.04.2018. godine u  Podružnici "Šumarija" Bosanski Petrovac  održana je radionica o temi „Zaštita četinarskih šuma sa naglaskom na zaštitu od potkornjaka“.   Ovom edukativnom skupu prisustvovalo je pedesetak zaposlenika ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, uglavnom rukovodioca sektora, pomoćnika upravnika, projektanata, poslovođa i tehnologa.  Prisutni su bili i predstavnici Kantonalnih i Federalnih uprava za šumarstvo i inspekcijske poslove. Edukacija je održana na terenu u nekoliko odjela Gospodarske jedinice „Grmeč-Bosanski Petrovac“ a predavanje je odžao profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Osman Mujezinović.  Svoja zapažanja iznijeli su i rukovodilac Sektora uzgoja i zaštite šuma i divljači Rasim Mehmedović, rukovodilac Sektora pripreme proizvodnje Hikmet Kurbegović i upravnik  Podružnica "Šumarija" Bosanski Petrovac Sabahudin Solaković, što je uveliko dorinijelo potpunijem shvatanju problematike zaštite šuma na ovom području. 

Predavači su istakli da su na području Unsko-sanskog kantona posebno ugrožene četinarske šume smrče usljed prenamnoženja potkornjaka. Smrčin potkornjak brzo se širi i uzrokuje velike štete na drveću. Sa jednog zaraženog stabla, u toku jedne godine, potkornjak se proširi na čak osamnaest stabala.  Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, profesor  Mujezinović smatra da je potrebno izvršiti veći obim sječe u oboljelim sastojinama. Na osnovu njegovog predavanja da se zaključiti da je višestruko  veća šteta ostaviti jedno neposječeno zaraženo stablo, nego posjeći nekoliko zdravih stabala, jer potkornjak se ne krije u osušenom stablu nego u zalenom za koje mi i ne znamo da je zapravo zaraženo. U razgovoru sa predstavnicima medija,  profesor Mujezinović  je naglasio da je u 2017. godini,  Šumarski fakultet u Sarajevu  sa Unsko-sanskim šuma, potpisao ugovor o projektu monitoringa zdravstvenog stanja šuma na području ŠPD-a, čime su Unsko-sanske šume pokazale da vode brigu o šumi i šumskom zemljištu.

„Konkretna aktivnost koja se izvodi danas je  monitoring zdravstvenog stanja četinarskih šuma koja se izvodi u  Podružnici "Šumarija" Bosanski Petrovac sa posebnim osvrtom na štete i mjere sanacije nastalim štetnim djelovanjem potkornjaka na stablima  smrče. Konkretne aktivnosti koje preduzeće provodi odnosi se na pravovremeno obilježavanje oštećenih stabala, njihovo iznošenje iz sastojine kao i druge mjere koje se provode u sklopu integralnih mjera zaštite šuma od potkornjaka. Ono što je uloga fakulteta , u svakom slučaju, je monitoring i savjetodavna uloga koja na određeni način mijenja nepostojeći monitoring zdravstvenog stanja šuma koji ne postoji na području Bosne i Hercegovine a koji preduzeće nastoji da uspostavi, odnosno, da funkcioniše na nivou samoga preduzeća. Ono što se još nameća kao imperativ  je da se ove aktivnosti koje treba poduzetu i u sklopu mjera intenzivne zaštite šuma  obave  pravovremeno,  što znači poduzimanje svih tih zaštitnih mjera na vrijeme i da se one urade u skladu sa principima dobrog poslovanja u preduzeću šumarstva“    naveo je profesor Mujezinović.  

Nakon predavanja prisutni su imali priliku da čuju kvalitetne odgovore o problemima  sa kojima se susreće terensko osoblje ŠPD-a kada je u pitanju zaštita šuma i preventivno djelovanje. Po završetku radionice, prof. Mujezinović održao je sastanak sa predstavnicima ŠPD-a kako bi dogovorili potrebne smjernice koje imaju za cilj kvalitetno i dugoročno rješenje problema zaštite šuma na području kojim gospodare Unsko-sanske šume.

 

Izvor: ŠPD "Unsko-sanske šume" 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 336 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 445 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda