U ŠPD “Unsko-sanske šume” osmislili program za praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata

Inžinjeri Šumskog privrednog društva „Unsko-sanske šume” Haris Koljić i Jasmin Mešić razvili su program koji omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Čine ga sedam aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, a to omogućava radnicima da mogu donositi odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj. Izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje korištenje naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka, , a upravljačkim strukturama preduzeća kontrolu radnih odnosa na brz, kvalitetan i efikasan način donošenjem poslovnih odluka na bazi stvarnih informacija.

Sistem čini sedam aplikacija kojima se kompletan proces proizvodnje vodi u digitalnom obliku. Zahvaljujući tome imamo mogućnost bržeg protoka informacija iz različitih nivoa organizacije preduzeća”, kaže Haris Koljić, projektant u ŠPD „Unsko-sanske šume”.

Ono što ovaj sistem izdvaja od klasičnog načina rada jeste što prikupljene podatke standardizira po vrsti i obimu, vrši njihovu grafičku predstavu u formi tematskih mapa na različitim podlogama, te eliminiše mogućnost za stvaranje logičkih i računskih grešaka.Prema mišljenju stručnjaka drugih kompanija koje se bave istim ili sličnim poslovima, ovakav sistem je najbolji u regionu, ističu u „Unsko-sanskim šumama”.

“Dvije su glavne prednosti ovog sistema. Najvažnija je da resurs koristimo racionalno, a drugi se odnosi na štetočine koje su prisutne unutar šume”, kaže Koljić.

Slijedeći korak u implementaciji ovog sistema je njegovo licenciranje, a budući koraci će biti usmjereni ka apliciranju na fondove EU.

 

ŠPD “Unsko-sanske šume“

Zadnji put promjenjen četvrtak, 25 Januar 2018 08:45
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 515 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 696 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa