U ŠPD “Unsko-sanske šume” osmislili program za praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata

Inžinjeri Šumskog privrednog društva „Unsko-sanske šume” Haris Koljić i Jasmin Mešić razvili su program koji omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Čine ga sedam aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, a to omogućava radnicima da mogu donositi odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj. Izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje korištenje naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka, , a upravljačkim strukturama preduzeća kontrolu radnih odnosa na brz, kvalitetan i efikasan način donošenjem poslovnih odluka na bazi stvarnih informacija.

Sistem čini sedam aplikacija kojima se kompletan proces proizvodnje vodi u digitalnom obliku. Zahvaljujući tome imamo mogućnost bržeg protoka informacija iz različitih nivoa organizacije preduzeća”, kaže Haris Koljić, projektant u ŠPD „Unsko-sanske šume”.

Ono što ovaj sistem izdvaja od klasičnog načina rada jeste što prikupljene podatke standardizira po vrsti i obimu, vrši njihovu grafičku predstavu u formi tematskih mapa na različitim podlogama, te eliminiše mogućnost za stvaranje logičkih i računskih grešaka.Prema mišljenju stručnjaka drugih kompanija koje se bave istim ili sličnim poslovima, ovakav sistem je najbolji u regionu, ističu u „Unsko-sanskim šumama”.

“Dvije su glavne prednosti ovog sistema. Najvažnija je da resurs koristimo racionalno, a drugi se odnosi na štetočine koje su prisutne unutar šume”, kaže Koljić.

Slijedeći korak u implementaciji ovog sistema je njegovo licenciranje, a budući koraci će biti usmjereni ka apliciranju na fondove EU.

 

ŠPD “Unsko-sanske šume“

Zadnji put promjenjen četvrtak, 25 Januar 2018 08:45
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 324 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 298 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda