Unapređenje Poslovne zone Pilana

U okviru projekta „Unapređenje Poslovne zone Pilana“ u svrhu jačanja konkurentnosti poduzeća obučeno i certificirano 30 zavarivača

Slika 7

 

U okviru projekta „Unapređenje Poslovne zone Pilana“ kojeg finansiraju Švicarska vlada, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Općina Bosanska Krupa, obučeno je i certificirano 30 zavarivača iz Bosanske Krupe. Shodno projektu Općina je zajedno sa poduzećima definirala potrebe poduzeća unutar poslovne zone, te organizirala i osigurala obuku za jačanje poduzeća. Kroz cijeli projekt unapređena je postojeća saradnja sa privatnim sektorom, kao i mehanizmi komunikacije.

 

Obuku je u periodu od 17. do 21. oktobra u firmama Bosankar i Acma izvršila certifikacijska kuća TUVADRIA d.o.o. Sarajevo u saradnji sa Službom za certificiranje sistema i osoblja TÜV Thüringen Njemačka. Obuka je rađena sa zavarivačima koji imaju iskustvo u radu, ali ne poznaju sve vještine ovog zanata i specifične zahtjeve koje postavlja standard. Osnove sadržaja bile su program poznatih škola zavarivanja na Balkanu i smjernice date od strane instruktora u skladu sa standardiziranim zahtjevima.

 

Dvadeset pet radnika firme Bosankar i pet radnika firme Acma iz Poslovne zone „Pilana“ kroz obuku je radilo na pripremi materijala, pravilnom odabiru pomoćnog materijla, pravilnom omjeru jačine struje, napona, brzine dodavanja žice, vještini prilikom povlačenja vara i protoku zaštitnog gasa. Nakon toga izvršeno je atestiranje. Na pripremljenim pločama, kandidati su uz prisustvo inspektora izvarili uzorke shodno položaju na kom su polagali atest.

Uzorci su dostavljeni akreditiranom institutu na ispitivanje. Po dolasku rezultata, inspektor je

izradio akreditirane certifikate za sve polaznike TÜV-a Thüringen e. V.

 

Inače, u okviru pomenutog projekta izgradila se glavna saobraćajnica dužine 300 m unutar Poslovne zone „Pilana“ koja direktno povezuje prilaze prema postojećim i budućim investitorima. Ovim je ulagačima olakšana pristupna komunikacija, ali su stvorene i pretpostavke za proširenje postojećih i gradnju novih proizvodnih kapaciteta.

 

PLOD Centar Bihać i Općina Bosanska Krupa su u okviru projekta sklopili sporazume o saradnji sa preduzećima iz Poslovne zone “Pilana”, nakon čega je provedena analiza potreba prema kojoj su skrojeni servisi i tehnička podrška preduzećima. Tokom projekta održano je više poslovnih događaja, edukacija radne snage i tečajeva u svrhu jačanja konkurentnosti preduzeća.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 542 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 499 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda