Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 42

Federalni poticaji za poljoprivredne obrtnike

Šesnaest registrovanih poljoprivrednih proizvodjača iz Bos.Krupe koji su ispunili kriterije utvrđene federalnim Javnim pozivom za realizaciju Programa sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi 2015 potpisalo je ugovore sa Zavodom za zapošljavanje USK . Tih šesnaest poljoprivrednika od 35 ,koliko ih je apliciralo u Bos.Krupi , potpisivanjem ugovora su postali poljoprivredni obrtnici koji će u naredne tri godine imati finansijsku podršku kako bi četvrtu godinu samostalno plaćali za sebe doprinose za zdravstvo i PIO. Koje su koristi poljoprivrednog obrtnika direktor Zavoda za zapošljavanje USK Rifet Dolić kaže :

Poljoprivredna proizvodnja u prvom redu se počinje uvoditi u sistem ,jer bez sistemske proizvodnje nema ni konkretnih planova ,nema ni konkretnih poticaja ,nema ni razvojnih programa isl.Poljoprivrednici sada ulaze u sistem radnog odnosa i sutra kada dodju u odredjene godine mogu očekivati i svoju penziju.Sa druge strane država, kako vrijeme bude odmicalo neće prihvatati politiku kojom ona nešto daje,a da od toga nema koristi.Medjutim ono što je jako bitno je da će i sistem poticaja sve više biti okrenut onima koji su registrovani poljoprivredni proizvodjači.Zapravo doći će vrijeme kada oni koji nisu registrovani uopće neće imati mogućnost da dodju do poticaja“.

Očekivanja su da će u Federaciji BiH samo putem ovog programa u 2016 godini biti oko hiljadu novih poljoprivrednih obrta. To su poljoprivrednici koji će biti osposobljeni za vodjenje agrobiznisa na svojim poljoprivrednim gazdinstvima . Jedan od njih je i Anes Burzić koji se bavi uzgojem malina koji kaže da straha nije imao kada je odlučio da se registruje kao poljoprivredni obrtnik. Prednost vidi u koristi u sistemu otkupljivača, jer će i svi otkupljivači morati biti registrovani. Ući u sistem, gledano iz ugla poljoprivrednika nije lako u prvom redu iz straha, straha od papira,države,obaveza. U Zavodu za zapošljavanje USK kažu da su svjesni da straha ima, ali da razloga za strah nemaju. Ako želimo ući jednog dana u Evropsku uniju onda spremni moramo biti, a prvi korak ka tome jeste uozbiljiti poljoprivrednu proizvodnju.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje za ovaj program osiguralo je tri miliona KM. Javni poziv je raspisan početkom novembra prošle godine na kojem je 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, ispunilo utvrđene kriterije, u Bosanskoj Krupi njih 16.

Renata Sedić

Zadnji put promjenjen petak, 19 Februar 2016 18:57
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 650 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa