Prijem za Nedžada Salkovića u povodu članstva u Evropsku akademiju nauka

ponedjeljak, 23 Januar 2017 14:16

TUZLA, 23. januara (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović upriličio je prijem za estradnog umjetnika Nedžada Salkovića u povodu nedavnog članstva u Evropsku akademiju nauka. Dugogodišnje uspješno estradno djelo kandidovalo ga je za tu titulu.

Članstvo sa zvanjem akademika u odjelu umjetnosti Evropske akademije nauka dodijeljeno je Salkoviću koji važi za lidera sevdalinke na jugoslavenskom i bosanskohercegovačkom području.

Šest decenija uspješnog umjetničkog rada ovog vrsnog interpretatora sevdalinke Evropska akademija nauka znala je prepoznati  te ovim imenovanjem potvrdila njegove mnogostruke darovitosti, znanja i glasovne sposobnosti.

- Pratili su moj rad i mene kao čovjeka, kao ličnost, oni su poželjeli da postanem njihov član, član Evropske akademije nauka, u zvanju akademika. Bio  sam izuzetno iznenađen. U karijeri sam dobio puno društevnih i umjetničkih priznanja, a ovo je kruna na moj dosadašnji rad - kazao je Salković.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatan Muratović ističe da je čast i zadovoljstvo imati jednog takvog vrsnog umjetnika i izvođača sevdalinki, koji je kroz svoj dugogodišnji uspješan umjetnički rad promovirao pjesmu sevdalinku na našim prostorima.

- Evropska akademija nauka prepoznala je značaj koji je ovaj umjetnik ostvario kroz svoj život, generalno i kroz rad i kroz profesionalni angažman kada se govori o afirmiranju sevdalinke. Smatram da nam je toga potrebno, da toga imamo sve manje u ovim turbulentnim vremenima. Ovo je moj skroman doprinos, doprinos Ministarstva da jednim prijemom potvrdimo veličinu ovog umjetnika - rekao je ministar Muratović.

Nedžad Salković dobitnik je više od 30 festivalskih nagrada. Nosilac je niza srebrnih, platinastih i dijamantnih ploča.

 

(FENA)  F.F.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 23 Januar 2017 14:22
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 337 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 310 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda