Sports


 

Danas je od strane Savjetodavne službe Međunarodne finansijske korporacije iz Grupacije Svjetske banke, održana obuka za trinaest članove Radne grupe koja će u općini Bosanska Krupa provoditi Projekt poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti.

U prvoj polovini decembra 2011. godine, Općina je potpisala Sporazum o saradnji sa IFC kao znak zajedničke predanosti unaprijeđenju poslovnog okruženja i privlačenju investicija. Pojednostavljivanje administrativnih postupaka koje provodi Općina i unapređenje usluga, a samim tim smanjenje troškova i rizika poslovanja, bio je najveći motiv.

Nakon toga, uslijedila je prva faza realizacije. To je priprema inventara administrativnih postupaka. Svi članovi Radne grupe, inače šefovi službi ili voditelji postupaka, morali su dostaviti sve zahtjeve građana, kako bi se prije svega imala lista najčešćih i najkompleksnijih.

Početak realizacije projekta prilika je da se svi upoznaju sa načinom rada, uslovima i propisima. Naravno, kako bi se za godinu dana, koliko traje projekt, moglo uraditi sve zamišljeno.

Nakon pripreme inventara administrativnih postupaka što bi trebalo biti završeno do prve polovine februara, uslijedit će mobilisanje poslovnog i civilnog sektora, ekonomska analiza prije reforme, zatim analiza i priprema preporuka za unapređenje administrativnih postupaka, ekonomsku analizu poslije reforme i na koncu implementacija usvojenih preporuka za unapređenje administrativnih postupaka, uspostavljanje Registra i monitoring.

Cijeli proces tokom dvanaest mjeseci nadzirat će stručnjaci, kao što su recimo tehnički i ekonomski. Projekt je do sada implementacijom u nekoliko općina, prema riječima konsultanta Jasenka Nedinića, dao pozitivne i ohrabrujuće rezultate. Težnja je da se isto desi i u Bosanskoj Krupi.

Projekt poboljšanja poslovnog okruženja (ISCRA) u Bosanskoj Krupi i još pet općina u Bosni i Hercegovini provodi IFC. Projekt u Bosanskoj Krupi finansiraju Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA), IFC i Općina Bosanska Krupa.

Jedna od značajnih aktivnosti projekta jeste stvaranje Registra administrativnih postupaka i procedura, te određenih operacija unutar Registra. Također, ovaj projekt ima za cilj i lakše ostvarivanje građanskih prava. Želja je da se implementacijom ovog projekta smanji administrativno opterećenje na poslovanje i time privuku nove firme iz zemlje i inostranstva, te njihovim ulaganjima u Bosansku Krupu poboljša ekonomsko i socijalno stanje stanovništva.

 

KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA KRUPA

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 225 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda