Članak je filtriran: Avgust 2021

utorak, 31 Avgust 2021 13:08

PROCES VAKCINACIJE U BOSANSKOJ KRUPI

Tokom ljeta u zemljama Zapadnog Balkana (pa i usvijetu generalno) epidemija koronavirusa je stagnirala. Premda je tokom jeseni i zime bila teško pogođena koronavirusom, sa stopom smrtnosti među najvećim u svijetu u odnosu na broj stanovnika, ovog ljeta, među zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina prijavljivala je najmanji broj zaraženih.

Međutim, stručnjaci su već tad upozoravali da bi nas, ukoliko se ne uspije vakcinisati visokih 70% stanovnika i ukoliko ljudi ne budu nosili maske u zatvorenom, već tokom rane jeseni mogao zahvatiti snažan četvrti talas, uzrokovan novim delta sojem koronavirusa. Ovakav razvoj situacije, kako za Radio Bosanska Krupa naglašava Mujo Kekić, direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa, vrlo je moguć obzirom na trenutni trend ubrzanog rasta oboljelih.

„Nažalost, prije dvije sedmice nismo imali nijednog oboljelog. Onda se pojavio jedan pozitivan pacijent, pa dva, pa tri... tako da se svaki dan povećava broj naših sugrađana koji su pozitivni na koronavirus. Očekivati je da će to biti još više, da će biti pojačano. Zato još jednom molim naše stanovnike da se vakcinišu kako bi spriječili trend rasta broja oboljelih“

Sve je veći broj zaraženih u Bosni i Hercegovini i zemljama regije. Međutim, uporedo sa sve lošijom epidemiološkom slikom na prostoru naše države, aktivan je i trend svojevrsnog straha i odbijanja vakcinacije kao, po mišljenju struke, jedinog načina sprečavanja širenja virusa. Ipak, čini se da je postupno, i na tom planu, primjetan napredak. U cilju osvješćivanja stanovništva i njihova animiranja da se vakcinišu, Dom Zdravlja Bosanska Krupa poduzeo je sve moguće mjere – od medija, poziva, terenskog rada, prekovremenih sati pa do apeliranja na vjerske službenike i ugledne građane da, u okviru svojih zajednica, animiraju stanovništvo i ukažu na značaj vakcinacije. Kako potvrđuje Mujo Kekić, zaključno sa 30. augustom 2021. godine, u Bosanskoj Krupi ukupno je vakcinisano 2.670 naših sugrađana od kojih je njih 2.183 dobilo dvije doze neke od Covid-19 vakcina. Zadovoljni su, kažu, trenutnim tempom i intenzitetom odaziva građana istovremeno poručujući i apelirajući stanovništvu da istim tempom i nastave.

„Mi vakcinišemo svaki dan, kako u prostorijama za vakcinaciju tako i na terenu – Bosanska Otoka, Jezerski i diljem općine kako bismo vakcinisali i naše slabo pokretne sugrađane. Imamo dva tima koji svakodnevno rade. U nedjelju smo imali revakcinaciju kad smo revakcinisali 190 naših sugrađana. Trenutno raspolažemo sa 1.400 doza AstraZeneca i 300 doza Sinopharma. Dobijemo jako male doze, 20-30, Pfizer-a koje, po uputama, moramo da damo onkološkim pacijentima, pacijentima na inzulinu i pacijentima sa kardiovaskularnim bolestima. Moram da kažem da je svaka vakcina dobra, da ne trebaju izbjegavati vakcine. To je jedina i prava informacija kada je u pitanju vakcinacija i vakcine koje mi dobivamo.“

Naglašavajući da razloga za strah nema, iz Doma zdravlja Bosanska Kupa apeluju još jednom na naše sugrađane da se vakcinišu. Pritom napominju da oni koji, zbog obaveza, nisu u mogućnosti da u toku radnog vremena dođu da se vakcinišu, samo trebaju kontaktirati Dom zdravlja Bosanska Krupa i dogovoriti termin vakcinacije.

Azra I.

Objavljeno u KORONAVIRUS
utorak, 31 Avgust 2021 07:44

SERVISNE INFORMACIJE za dan 31.08.2021.

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda kao ni krivičnih djela.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervenciju i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 34 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas nema planski prekid u isporuci vode.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 12 C , vlažnost zraka 96 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 16 cm, u Bosanskoj Otoci 66 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Udruženje Generacije, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, organizira seminar za javne institucije, ustanove i organizacije s područja naše općine, pod nazivom ‘’Obrazovanjem do unapređenja zaštite prava djece koja su u riziku od nasilja’’.

’Program predsta vlja aktivnosti koje su usmjerene na osvještavanje, sticanje znanja i razvijanje vještina koje mogu preduprijediti, prepoznati i suzbiti pojave kao što su pedofilija, zlostavljanje, prosjačenje kao i osnaživanje relevantnih pojedinaca za zaštitu prava djeteta. Program je utemeljen na širokom opusu pedagoško/ psihološke literature koja polazi od postavki da poznavanje teorije o pojavama nasilja nad djecom, oblicima nasilja, karakteristikama odgovornog roditeljstva, ličnoj i profesionalnoj odgovornosti za zaštitu slabijih i ugroženih, lično osnaživanje i razvoj, komunikacijske i liderske vještine, stvaraju pretpostavke za odgovorno i aktivno djelovanje pojedinca, u ovom slučaju u sferi zaštite prava djece’’ – ističu iz udruženja Generacije, a sam seminar je dizajniran kao radionički i interaktivni, s voditeljima koje predstavljaju relevantni stručnjaci s dugogodišnjim profesionalnim iskustvima.

Seminar će se održati u kompleksu Zlatne niti, 2.i 3.septembra 2021.godine.

 

E.V

1. septembra navršava se 29. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. Tim povodom 1. septembra će biti upriličen obilazak spomen-obilježja i šehitluka, kako na prostoru Bosanske Krupe, tako i okolnih općina i gradova u kojima su ukopani bosanskokrupski borci, kao i druženje boraca 511. slavne bbr. uz prigodan kulturno-zabavni program i obraćanje zvanica, te prijenos utakmice Francuska – Bosna i Hercegovina.

 Pozivaju se pripadnici 511. slavne, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih i srednjih škola, članovi sportskih kolektiva i drugih udruženja, svi građani Bosanske Krupe, da učešćem u programskim sadržajima, odaju dužno poštovanje brigadi i oslobodiocima Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

  29. godišnjica formiranja 511. slavne bbr. obilježit će se prema slijedećem protokolu:

 1. septembar 2021. godine (srijeda)

10:00 – 13:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i mezarluka na prostoru Bosanske Krupe, Cazina, Bužima i Bihaća

17:00 sati – Obilazak Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi

17:30 sati – Izložba ratne opreme i eksponata odbrambeno-oslobodilačkog rata (šetalište Kej)

18:00 sati – Druženje boraca 511. slavne bbr. uz kulturno-zabavni program i obraćanje zvanica (Male ade)

20:45 sati – Prijenos utakmice Francuska – Bosna i Hercegovina (Male ade)

 Podsjećamo,111. bosanskokrupska pješadijska brigada formirana je 1. septembra 1992. godine naređenjem Štaba vrhovne komande Oružnih snaga Republike BiH od 29. jula 1992. godine i naređenjem Komande Unsko-sanske operativne grupe od 20. augusta 1992. godine. Naređenjem Komande 5. korpusa Armije RBiH od 7.4.1993. godine 111. bosanskokrupska pješadijska brigada transformiše se u 511. brdsku brigadu. Na prijedlog Štaba vrhovne komande Armije RBiH a odlukom Predsjedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine 511. bbr. dodijeljen je počasni naziv „slavna“ kao priznanje za hrabrost i požrtvovanost. Na svom ratnom putu 511. slavna bbr prošla je sva ratišta u zoni odgovornosti 5. korpusa i prema srpskom agresoru i prema paravojnim formacijama tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna od kojih se izdvajaju: diverzantske akcije u gradu Bosanska Krupa, Stražbenica, Crkvina, Banjani, Grabež, Muratovo brdo, Skokovi, Pećigrad, Šumatac, Velika Kladuša, Hasin vrh, Grmuško-srbljanski plato, Radić, Vranjska, Debeljača, Skočaj, mostobrani Kobiljnjak i Ćojluk, Liskovac, Čajići, Pećka brda, Glodna, Ivanjska, Dvor na Uni.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

 

Objavljeno u VIJESTI
ponedjeljak, 30 Avgust 2021 08:11

Pobjeda NK „Sloga“

U okviru 3.kola 2.lige Federacije BiH – Zapad ekipa „Sloge“ savladala je ekipu „Krajine“ iz Cazina sa 2:1. Strijelci za vrijednu pobjedu bili su Filip Vejnović i Ismar Ičanović.

Ova pobjeda će svakako „Slogašima“ značiti puno u nastavku sezone i donijeti samopouzdanje i atmosferu za dobre rezultate.

Emir Sedić

Objavljeno u SPORT

Nogometašice Ženskog nogometnog kluba „Željezničar 2011“ iz Bosanske Krupe odlično su otvorile sezonu u takmičarskoj 2021/22 u Prvoj ligi Federacije BiH.

Djevojke u plavom sa obala Une i Krušnice protutnjale su kroz Čitluk i slavile su nad domaćinom ŽNK „Brotnjo“ sa 4:1. Golove za ŽNK „Željezničar 2011“ dale su Suljić Azra dva puta i Sekačić Silvija dva puta.

Ako je suditi po igri i rezultatu iz prvog kola može se očekivati dobar rezultat i uspješna jesen ŽNK „Željezničar 2011“.

Emir Sedić

Objavljeno u SPORT

U okviru „Septembarskih dana slobode“ Savez za sport i rekreaciju invalida 511 Bosanska Krupa organizovao je tradicionalni međunarodni turnir u boćanju „Mirsad Crnkić“, kojim se čuva sjećanje na lik i djelo legendarnog komandanta 511.slavne bbr Mirsada Crnkića.

Ove godine na turniru je učestvovalo 11 ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Bili su boćari iz Rovinja, Pazina, Siska, Bužima, Ključa, Breze, Visokog, Sanskog Mosta, Velike Kladuše i Bosanske Krupe.

Nakon dva dana takmičenja na boćalištu SSRI 511, prvo mjesto zauzela je ekipa iz Pazina, drugi su bili boćari iz Rovinja, treće mjeso je pripalo ekipi privatnika Bosanska Krupa dok su četvrto mjesto zauzeli domaćini SSRI 511 Bosanska Krupa.

Emir Sedić

Mirsad Crnkic 2021 1

Mirsad Crnkic 2021 2

Objavljeno u SPORT

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da u proteklom periodu je zabilježeno slijedeće:

Dana, 27.08. u 10.40 sati u mjestu Baštra desilo se krivično djelo od strane 1 lica, nasilje u porodici, lice lišeno slobode, izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

Dana, 27.08. u 10.10 sati, na putu M14 Crno Jezero desila se SN sa materijalnom štetom, istu izazvala udarna rupa na putu, prijava na pravno lice.

Dana, 28.08. u 15.40 sati, B.Otoka, desilo se krivično djelo šumska krađa od strane jednog lica, lice lišeno slobode, izvještaj Kantonalnom tužilaštvu.

Dana, 29.08.u 02.15 sati, B.Krupa ul. Prvomajska, narušavanje javnog reda i mira od strane 2 lica, 1 lice naročito drsko ponašanje, 2 lice fizički napad na drugo lice, lica lišena slobode i zadržana, prekršajni nalog na oba lica.

Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu izvršila pregledala 92 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 16 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.

Danas 30.08. ima planirani prekid u isporuci vode u periodu od:

-08.00-12.00 sati Ul. Prvomajska naselje Dolovi, i

-08.00-15.00 sati naselje Drenova glavica, radovi namreži.

 

Elektro-distribucija - izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopćava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično suhim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 9 C , vlažnost zraka 95% , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 17 cm, u Bosanskoj Otoci 68 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovana su 322 nova slučaja zaraze koronavirusom. Jeda osoba je preminula.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.219 uzoraka, od kojih su 242 pozitivna na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, izvršeno je testiranje 237 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 77 osoba.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 3 nova slučaja zaraze virusom korona. Preminula je jedna osoba.

(N1)

Objavljeno u KORONAVIRUS

Mala sala Doma kulture i sinoć je bila pozornica lijepe riječi, emocija, savjeta i dobrih primjera, gdje su Krupljanke, kroz riječi i upute Alme Taletović, pronašle svoje kutove osnaživanja i zdravog bivanja, ljubavi, želja, mogućnosti i vrijednosti.

Ova promocija je u organizaciji udruženja 'Ujedinjene žene' i JU 'Centar za kulturu obrazovanje i informisanje', a Alma Taletović, profesorica, spisateljica, influencerica, motivacijska govornica, certificirani NLP Practitioner i life coach, autorica je četiri knjige. Kako sama navodi, prethodne knjige su bile više motivacijski priručnici kroz duhovni rast i razvoj, dok četvrta knjiga „Lirik“, koju je sinoć imala priliku da promovira bosansko-krupskoj publici, jeste zbirka emocija, vrijednosti ali i vodič za žene da postanu snažnije i samosvjesnije sebe.

Almine promocije su uvijek emotivne. Ona kazuje iz duše, govori o iskustvima i primjerima i na kraju savjetuje. Njen rad na socijalnim mrežama, tačnije na Facebooku prati preko 60 hiljada zena, a Alma kazuje da ih osluškuje, prati i prisluškuje njihove probleme, komunicira i piše za svoju publiku, ali osluškujući i sebe. Jer navodi, ne možemo usrećiti nikoga oko sebe, ako mi nismo sretni.

Promocija u Bosanskoj Krupi je tek jedna u nizu Almine turneje, u kojoj je 'Lirik' započeo svoj put u čitalačke ruke. A za 'Ujedinjene žene' ovo je još jedna aktivnost, koju one, po svojoj misiji i viziji, ispunjavaju – osnažiti ženu!

Almine knjige su upravo to. Emocija, snaga, savjet i podrška, ali najviše razumijevanje žene, kao individue i kao stuba jedne kuće, jednog svijeta, jedne porodice! Jer kako Alma kaže ‘ko može bolje razumjeti ženu od žene!’


Elma V.

Stranica 1 od 13

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1097 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa