50 godina Bijelog Dugmeta

“Doživjeti stotu” je plan, ali i Naziv koji slovi za Turneju koju planira ostvariti jedan od najvećih i najutjecajnih bendova bivše Jugoslavije. Za 50. rođendan Bijelo Dugme se ponovo okuplja i organizuje Turneju “od Vardara pa do Triglava”. Turneja počinje u Sarajevu 11.maja koncertom u Domu Mladih, odakle će se seliti po ostalim gradovima,Za sad je poznato da će 03.08.2024.godine biti pektakularan koncert u Trebinju na stadionu Police, u Banja Luci 05.07.2024. godine Tvrđava Kastel.

“Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje. Nažalost, nisu svi originalni članovi “Bijelog dugmeta” živi. Skupićemo se u starom sastavu što bolje možemo. Nema više nijednog živog klaviriste, i Laza Ristovski i Vlado Pravdić su umrli, tako da će Ogi Radivojević svirati klavijature. On je moj dugogodišnji saradnik i odličan muzikant, završio je i klavir i dirigovanje. Zoran Redžić je tu iz originalne postave i Điđi Jankelić, koji je svirao isto u “Bijelom dugmetu”, izjavio je Brega.”

Koncert u Domu mladih je simbolične vrijednosti, te znam da mnogi neće moći prisustvovati tom koncetru.Svi znaju da je Dom mladih relativno mali prostor za bend kao što je “Bijelo Dugme”.Prostor prima svega 1500 ljudi koliko će i biti karata u prodaji, ali naravno da planiramo neki veći koncert za Sarajevsku raju, izjavio je Brega.

Nakon Bosne i Hercegovine “Dugmemanija” se seli u Hrvatsku. Turneja koja u Hrvatskoj kreće s jedinstvene koncertne pozornice Cave Romane, nastavit će se u Osijeku, Zadru, Splitu, Rijeci i Varaždinu te drugim hrvatskim gradovima, o čemu će uskoro biti objavljeno više informacija. Bijelo dugme namjerava veliki rođendan obilježiti s čak 50 nastupa na 50 različitih lokacija.

55870cookie-check50 godina Bijelog Dugmeta

SVA PRAVA ZADŽANA