Mauris tincidunt euismod

Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove općine Bosanska Krupa uputila je obavijest gradjanima da zbog kvalitetnog održavanja prohodnosti ulica, trotoara, trgova, mostova i drugih saobraćajnih javnih površina obrate pažnju gdje parkiraju svoja vozila. Gradjani se upozoravaju da su dužni ukloniti svoja parkirana  vozila sa navedenih površina kako radovi zimske službe na održavanju prohodnosti ne bi bili onemogućeni.

Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove općine Bosanska Krupa

U nastojanju da riješimo probleme tržišta za proizvođače krastavca kornišona kojih na području Bosanske Krupe ima mnogo stupio sam u kontakt sa potencijalnim otkupljivačima i shodno tome obavještavam proizvođače i one koji to žele postati da će i u 2018. godini proizvode ove povrtne kulture u Bosanskoj Krupi otkupljivati zadruga „Agrodar“ iz Cazina. Svi proizvođači imat će garantiran plasman svih proizvedenih količina i cijenu uvećanu u odnosu na prošlu godinu kada je ova zadruga od svojih kooperanata otkupila oko 2700 tona krastavaca.

Da bi proizvođač ostvario kooperantski odnos mora posjedovati zemljište i volju za radom, a sav repromaterijal će biti obezbijeđen od strane otkupljivača. Proizvođači iz Bosanske Krupe ove godine će imati i značajan grant u repromaterijalu obezbijeđen kroz međunarodne fondove. Detaljnije informacije mogu se dobiti u općinskoj Službi za obrt, poljoprivredu i poduzetništvo i u zadruzi „Agrodar“ iz Cazina pozivom na brojeve: 061 165 813, 061 163 740, 061 157 627, 061 157 945. 

                                                               OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                   Armin Halitović

Kako su meteo servisi ovih dana najavljivali snijeg je počeo da pada ,a time i da se stvaraju sniježni nanosi zbog čega su od sinoć dežurne službe putne operative kontinuirano na nogama.Čiste se sve magistralne,regionalne i lokalne ceste prema planu i programu zimskog održavanja puteva.Kako smo jutros dobili informacije otežano je odvijanje saobraćaja na svim putnim pravcima zbog suženih kolovoza, ugaženog snijega, pojava lavina te smanjene vidljivosti izazvane snijegom i niskom naoblakom. Jutros su ekipe upućene u Dubovik, dok se od sinoć od tri sata vršilo čišćenje pravca Ostružnica- Johovica- Badić, a zbog novog snijega ralice će na ovaj dio ponovno.Snijega na magistralnim i regionalnim cestama ima 1-2 cm, a na lokalnim i više.Na području grada Bos.Krupa visina sniježnog pokrivača je 30-40 cm, u višim predjelima preko 50 cm, dok je u reonu Risove grede i preko jednog metra.

Redovno se čiste i održavaju putni pravci :

Bos.Krupa-Jasenica-Lušci Palanka-Sanski Most

Bosanska Krupa-Bosanska Otoka-Baštra-Čava-Brigovi-Bužim

Bosanska Krupa-Ljusina-Križ-Jezerski-Mahmić selo

Bosanska Krupa-Cazin Srbljani-Bihać

Bosanska Krupa - zima 4

 Vozači  oprez!

Pozivaju se vozači da voze maksimalno oprezno, prilagode brzinu uslovima na putu. Posebno zbog suženih kolovoza obratite pažnju na pješake, one najmladje koji idu u školu.Izbjegavajte preticanja,poštujte saobraćajne propise u zimskim uvjetima vožnje te na put ne krećite bez zimske opreme.Posebna pažnja na dionicama koje prolaze kroz usjeke zbog velike mogućnosti lavina snijega , a onda i odrona na kolovoz. Posebna pažnja na dionicu magistralne ceste M14 Bos.Krupa-Bihać,kanjon rijeke Une.

Ukoliko možete smanjite upotrebu automobila

Bez velike potrebe pozivamo vozače da ne kreću na put.Posebno se vozači pozivaju da na najmanju moguću mjeru smanje upotrebu vozila u gradskom centru, jer  zbog snijega nema parking mjesta.

voznja-zima-696x456

 Za sada nema obustave nastave

Za sada iz Ministarstva obrazovanja USK nema uputa o prekidu nastave u školama iako u razgovoru sa pojedinim direktorima obrazovnih ustanova nastava se otežano odvija u područnim školama u višim područjima gdje je snijeg očekivano veći, a  putni pravci do sela i zaseoka se ne mogu stići adekvatno očistiti.

Odvoz otpada ide, ali u manjem obimu.

Iako sa intenzivnijim padavinama nastupaju problemi  odvoza otpada jutros doznajemo da kamioni JKP“10 juli“ pokrivaju gotovo 90 % područja sa kojeg se inače odvozi otpad. U onim dijelovima gdje postoji mogućnost prevrtanja kamiona ili je uzak put otpad se neće voziti dok god su padavine intenzivirane.

6

Saobraćaj za kamione obustavljen na GP Izačić

Iz BIHAMK-a obavještavaju da se zbog niskih temperatura stvara poledica  u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Ekipe putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci prohodni. Magla mjestimično smanjuje vidljivost na području Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe i Velike Kladuše. Na dionicama u južnim krajevima naše zemlje, kolovoz je pretežno mokar. Vozači se  upozoravaju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Najsnježnija sedmica ove zime

Prema prognostičarskim modelima FHMZ BIH radi se o najsnježnijoj sedmici ove zime. Glavnina snijega očekuje se od srijede do petka. Snijeg će tada padati gotovo neprestano, s tek mjestimičnim prekidima. U petak će se djelimice razvedriti što će dovesti do osjetnog pada temperature, koja će pasti i ispod -10 °C  u jutarnjim satima, a dnevne će se zadržati između -3 i 0 °C. Snijeg će se stoga na tlu zadržati barem početkom sljedećeg sedmice. Pred nama je tako prava zimska sedmica, kako po količini snijega koja će pasti tako i po temperaturama. Razlog ovakvih padavina koje popravljaju prosjek zime jeste prodor artičke hladne fronte na ovaj dio Balkana koja sobom nosi snijeg i zahladjenje.

RadioBK

 

Snijeg putevi

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 609 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda