Mauris tincidunt euismod

Završene su 40.tradicionalne majske igre Jezerski 2017


1.MNK KIMI BIHAĆ
2.MNK MEHIĆ PLOČA
3.EDO MONT


Najbolji golman Haris Račić MNK KIMI B.
Najbolji igrač Dženan Mehić MNK MEHIĆ P.

 

Emir Sedić

 

Danas se širom svijeta obilježava Međunarodni praznik rada. Ovaj praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika izašlo na ulice Čikaga zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme.Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma. Radnici su zahtjeve izrazili u paroli tri osmice – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane.Sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni su na smrt.

Širom Bosne i Hercegovine 1. maj tradicionalno se obilježava praznično, okupljanjima na lokalnim izletištima.U Federaciji nema najavljenih organiziranih protestnih okupljanja, iako smo svjedoci čestih protesta zbog nepoštivanja radničkih prava.

U Banjoj Luci je organizovano okupljanje radnika , članova Saveza sindikata Republike Srpske (RS).Predsjednica Sindikata Ranka Mišić istakla je da su odlučili da Međunarodni praznik rada obilježe na taj način “jer oni koji slave 1. maj nisu uradili ništa da radnici mogu da slave svoj dan”.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održava danas proširenu sjednicu, kojoj će prisustvovati članovi organa i tijela Saveza samostalnih sindikata BiH i granskih sindikata, kao i zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata.Radnice preduzeća Borac iz pogona u Banovićima i Zenici koje od Vlade Federacije traže da riješi njihov status, odnosno da im se omogući uvezivanje staža da bi mogle otići u penziju, i danas su pred zgradom Vlade. Na prvomajskom protestu u Beogradu sindikati, naučnici, studenti   zajedno.

Prvi maj- Još jedno podsjećanje na borbu za radnička prava Bosna i Hercegovina je dočekala , prema podacima sindikata, sa 46 % nezaposlenog stanovništva. Od toga 56 % mladih. Ni podaci koji tretiraju zaposlene nisu ništa utješniji : oko 19 4000 ili 26,3 posto radnika u Bosni i Hercegovini je na minimalcu, što znači da nisu u stanju svoju porodicu držati iznad apsolutne linije siromaštva.

Menadžer Centara civilnih inicijativa Adis Arapović navodi da su protesti 2014. godine, u najmanju ruku, pokazali da se ljudi mogu okupiti na ulici i demonstrirati nezadovoljstvo zbog stanja u vlastitoj državi. "Dugo godina su nas ubjeđivali da to nije moguće, da će to sve biti instrumentalizirano, politizirano itd. Čak i ako se to desilo na kraju protesta 2014. Dešavanje naroda se ne može predvidjeti lako, a još teže s time upravljati", kazao je Arapović za portal klix.ba.

RadioBK

Za šesnaest Jaseničana koji su ubijeni u toku srpske agresije na Bos.Krupu i Bosnu i Hercegovinu mještani Muslimanske Jasenice su izgradili i juče otvorili spomen obilježje.

Spomen obiljezje Jasenica

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 470 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda