Mauris tincidunt euismod

Završena je  šesta po redu sjednica Općinskog vijeća  Bosanska Krupa na kojoj se raspravljao o deset tačaka.Iako je predloženi dnevni red predvidjao 11 tačaka,ipak predlagač je sa dnevnog reda povukao Prijedlog odluke o razrješenju općinskog pravobranioca.

VI sjednica OV

 

cure

Uz sve napore lokalne uprave i ekološki osvještenih građana Bosanske Krupe, da što ljepše urede grad, za svoj a posebno za ugođaj turista koji će uskoro početi, kao i svake godine u vrijeme proljeća i ljeta, u velikom broju pohoditi i uživati u ljepotama općine, ipak postoje i oni koji na takav trud odgovaraju postupcima koji ih svrstavaju u najveće neprijatelje grada i prirode kojom je obdarena Bosanska Krupa.

 

Vandalsko ponašanje pojedinaca kojima očito već dugo vremena niko ne ulazi u kraj posljednjih dana posebno je razljutilo mnoge građane Bosanske Krupe. Nakon kanti za smeće, klupa za odmor, panoa, na red za uništavanje došlo je čak i dječije igralište u Malim adama.

 

Svi koji su svjedočili devastiranom igralištu pitaju se čime su mališani zaslužili ovakvo ponašanje i hoće li počinioci barem ovaj put odgovarati za svoje postupke. Povodom ovog nečasnog čina oglasio se i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

- I tužan sam i ljut u isto vrijeme. Ne opravdavam ovakvo ponašanje ni u kom smislu, ali ovo ipak s obzirom da se tiče djece traži mnogo ozbiljnije shvatanje kao i represivnije mjere sprečavanja i pronalaska krivaca. Naravno da je šteta i zbog uloženog novca, ali vjerujte da mene više zabrinjava činjenica da u našem okruženju postoje ljudi koji su spremni uništiti nešto što djecu čini sretnom – kaže načelnik Halitović.

 

Uništeno dječije igralište obišao je općinski komunalni redar, sačinio zapisnik te o istom obavijestio inspektora koji će od nadležnih organa tražiti pronalaženje i sankcionisanje ovog nehumanog čina.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vrijeme koje teče nemilo je i u segmentu čitanja,lijepog izražavanja,književnosti i pisanja uopće,iako je ,za dobra vremena, to bio najbolji i jedini put do stvaranja pismenog i obrazovanog čovjeka.

Smanjeno interesovanje za lijepu riječ i književnost je u savremenom dobu dobilo je još jednu otežavajužu okolnost kroz razvoj nezamjenjive inforamacione tehnologije i društvenih mreža,gdje, vrlo često, se čitaju informacije „o djelu“,a ne samo djelo koje treba da obrazuje ,uči i poduči čitatelja i povede ga ,u isto tako nezamjenjivi svijet čitanja.

Razlog smanjenog čitanja opredjelilo je je članove Udruženja za razvoj i izgradnju lokalnih kapaciteta BK 2001,da u suradnji sa JU Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa,simbolično, na treći mart, kada je osnovan Književni klub u Bosanskoj Krupi,započnu sa projektom „Knjigaton“.

Kordinatorica Elma Velić Bešić je u najavi ovog projekta kazala:

„Knjigaton je simbolično ime za druženje koje će okupiti djecu i odrasle, jedan dan, u maratoskom čitanju i pričanju o književnosti, o knjigama i čitanju, o piscima, te o maštovitom svijetu u koji nas knjige vode. U Knjigatonu, imate pravo čitati svoja i djela poznatih pisaca, pričati i pitati, razmatrati i diskutovati, ali prije svega prepoznati i upoznati ljubav prema čitanju i knjigama, jer Knjigaton je dan za sve nas. Knjigaton – knjigom protiv neznanja, želimo vratiti knjige u ruke i maštu čitalaca, a na police spremati neka druga izdanja, neke nove pisce, i čitati ih, stvarati i uživati u njima.“

Danas ,trećeg marta radionice „Knjigatona“ če započeti u JU „Dječje obdanište i dom učenika“,a potom i u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi,a radionice će držati magistrica književnosti Azra Bećirević.

Večeras,od 19 sati , u prostorijama Teledoma biće priređena  „Knjigaton diskusija“,  kako su kazali organizatori,razgovor sa povodom, za sve zainteresirane građane Bosanske Krupe, koji će moći pročitati i  razgovarati o pisanoj riječi, knjigama i piscima, a tom prilikom moći će pročitati i svoje radove, ukoliko pišu i stvaraju.

Od danas i Književni klub Bosanska Krupa, će ponovo otpočeti sa formalnim radom i aktivnostima, sada u sklopu Udruženja za razvoj i izgradnju lokalnih kapaciteta BK2001.

Dževada Štancl

Neformalna grupa mladih iz četiri opštine/općine (Novi Grad, Bosanska Krupa, Prijedor i Sanski Most), realizuje projekat „Temelji mira“. U okviru realizacije ovog projekta, 4. i 5. marta/ožujka biće organizovana dvodnevna edukacija u kojoj će učešće uzeti mladi iz navedenih opština/općina.

Cilj projekta je uspostaviti funkcionalan tim 15 mladih mirovnih aktivista iz Novog Grada, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Prijedora, kojima će u toku dvodnevnih edukacija biti prenjeta napredna znanja od strane provjerenih predavača, a vezano za mirovni aktivizam i perspektive zajedničkog mirovnog djelovanja. Tim je za svoje potrebe osposobio adekvatan radni prostor, koji će biti korišten kao osnova za dalje mirovno djelovanje.

Učesnici u realizaciji aktivnosti će biti 15 mladih uzrasta od 17 do 30 godina.

Projekat ''Temelji mira'' je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 447 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda