Mauris tincidunt euismod

Šest stotina takmičara, iz muzičkih škola  sedamnaest zemalja, od drugog do desetog marta takmičiće se u Beogradu,u okviru međunarodnog natjecanja muzičkih škola,a takmičenje nosi ime po prestižnom slovenskom i srbijanskom skladatelju i dirigentu - „Davorin Jenko“.

I među tim najboljim takmičarima svojih zemalja i svojih škola, biće i naša Krupljanka Hana Bužimkić,učenica Niže muzičke škole iz Bihaća, u odjeljenju u Bosanskoj Krupi, u klasi profesora Sanela Kabiljagića.

Hana Bužimkić,vrijedna i uspješna učenica Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi ,pobjednica festivala „I djeca znaju pjevati“ u Sarajevu,pored svojih vokalnih sposobnosti,još prošle godine je, za svoj talent,trud i umijeće,dobila i prestižnu prvu nagradu na federalnom takmičenju učenika muzičkih škola koje je održano u Livnu.

Hana se sa ovog takmičenja sa svojim profesorom vratila sa nagradom koja ju je promovirala u „Prvu trubu Federacije“,što je bio i ostao veliki uspjeh za Unsko-sanski kanton,Bihać i njenu Bosansku Krupu.

„Kao Hanin nastavnik istakao bih njen trud i zalaganje koji su rezultirali prošlogodišnjom visokom nagradom na Federalnom takmičenju muzičkih škola u Livnu.Takođe bih naglasio kako ovakvi događaji imaju višestruku korist za promociju i dalje usavršavanje učenika muzičkih škola.Ponos je imati ovakvo nadareno dijete,ponos je biti njen nastavnik i znati da će se i u Beogradu,uz nju čitati ime Bosne i Hercegovine,Unsko-sanskog kantona i njene Bosanske Krupe“-kazao je Sanel Kabiljagić,Hanin profesor u muzičkoj školi.

Hana Bužimkić,uz besprijekorno ispunjavanje svojih školskih obaveza,ovih dana vrijedno vježba,radosna je što je dobila priliku da bude ovog velikog takmičenja i kao uvijek nada se dobrom i savršenom nastupu,nadajući se da će i stručni žiri od najboljih muzičkih pedagoga na međunarodnom takmičenju u Beogradu, biti zadovoljan njenim nastupom.Puna je želja,odgovornosti,ali i skromnosti.

Tačno u deset sati,petog marta Hana Bužimkić ima svoje minute,ima sebe i svoju trubu u Beogradu.Poželimo joj sreću,radujmo se njenom uspjehu i dajmo joj još dodatnu sngu da nam se naša bosanskokrupska federalna prvakinja u sviranju trube,i sa ovog natjecanja vrati sa još jednim uspjehom.

Sretno Hana !

 

Dževada Štancl

Oni su mali genijalci u ovom vremenu,preteškom za njihovu mladost,njihove želje,njihove sposobnosti,kreativnosti.Oni su momci djevojke koje nije obeshrabrilo sveopće stanje kritizerstva,neimaštine,nebrige i uspavanosti,mada i njima,kao i mnogima sve to predugo traje.

Oni su kao generacija osnovaca, znali i umijeli, kazati i uraditi,osmisliti,pomoći:znali su biti drugari.

Tako su hodili i svojom Općom gimnazijom u Bosanskoj Krupi.Puni ideja,ne onih što ostaju u duši ili na papiru,već onih što pršte da se ispune, brinuli su mnogo briga koje i nisu morali i tako izgradili svoj društveni angažman kroz mnoge aktuelne teme,nastojeći poučiti sebe i druge, da svijet kojim nisi zadovoljan treba mijenjati ne čekajući da ih neko drugi promijeni za tebe.

Poslije mnogo angažmana ,kroz brojne projekte u školi i lokajnoj zajednici,maturanti Opće gimnazije Bosanska Krupa su još prošle školske godine započeli pripreme za organizaciju maturske ekskurzije.Odabrali su, demokratski, zemlju u koju žele putovati i postavili sebi zadatak da na to putovanje krene  što veći broj njihovih školskih drugara.Dogovorili su štednju,ali i započeli prikupljanje novčanih sredstava za svoje školske kolege koji nisu mogli izdvojiti novac  u cjelini ili djelomično,za ovo ,zasigurno najdraže, cjeloživotno pamćeno ptovanje.Posjetili su privatne poduzetnike,ponudi im se da ih oni radno angažuju u njihovom slobodnom vremenu,ili da doniraju novac za njihove drugare,sami su spremali kolače,prodavali ih svojim sugrađanima.Bolje reći ,uvijek,uspješno prodali,a vrlo često cijenu,mnogo veću od njihove,formirali su kupci.

Onda su u prošloj školskoj godini došli na ideju da organiziraju Humanitarno gimanzijsko veče.Ideja je pretočena u savršenu večer u kojoj su dobili mnogo muzčkih prijatelja,ali i mnogo sugrađana donatora koji su kupovinom ulaznica donirali nova sredstva.Tako je bilo u prošloj školskoj godini.

Ove su ,uz sve obaveze krenuli još odlučnije.

Organizirali su Drugo gimnazijsko veče.Besprijekorno,profesionalno,tako da bi mnogi mogli pitati ih za savjet kako se to radi.Priredbu im i ove godine otvorili najmlađi iz bosanskokrupskog Dječjeg vrtića,a onda su Domom kulture zapjevali :Hana Bužimkić,Emir Hasić,Mirela Brkić,Ahmed Bužimkić,Haris Smlatić,Samir Hadžić,Dijana Kurtović,zaigrali KUD“Grmeč“ i KUD „Stari grad“ iz Bosanske Krupe.

Na Humanitarnoj gimnazijskoj večeri maturanti su zahvalili općinskom načelniku na generalnom pokroviteljstvu,na podršci lokalne zajednice,na domaćinstvu Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje i njihovoj tehničkoj pomoći,medijskom pokroviteljstvu Radio Bosanska Krupa i portala Krupljani.ba.Zahvalili su se svima onima koji su ispunili veliku salu Doma kulture i zasigurno uživali u cjelovečernjem programu. Zahvalili su se svima koji su dali svoj doprinos njihovoj misiji-da pomognu svojim drugarima i obogate svoje matursko putovanje.

Na ovoj večeri zahvalili se poduzetniku Muminu Dizdareviću, koji je,na samom početku zabavne večeri, i ove,kao i svake godine, obećao platiti ekskurziju za jednog maturanta ili maturantkinju.I svim onim koji su njihovu ideju podržali na bilo koji način.

Nisu zaboravili Drugu osnovnu školu koja im je bila njihova škola umjesto njihove vlastite.

Nisu zaboravili ponovo podsjetiti nadležne da generacijama koje dolaze napokon otvore vrata njihove škole pored Idrinovca,kad već oni nisu imali tu prilku.

Na večeri se prisutnima u Sali,u ime razrednika Ervina Ezića i Avde Mesića,obratio profesor Mesić.On je istakao mnogostruku vrijednost ovakvog angažmana gimnazijalaca.Sve prisutne je u ime Opće gimnazije pozdravila direktorica Semira Sedić.Predstavljeni su i članovi Organizacionog odbora maturanata,a o cjelokupnom njihovom planu i angažmanu govorio je maturant Silvio Štancl.

Posebnost večeri je bio i trenutak kada su buketom cvijeća,zagrljajima maturanti čestitali šezdeseti rođendan Zehri Topčagić,uposlenici škole,ali istovremenom njihovoj velikoj drugarici,svih,pa i ovogodišnje generacije maturanata.

Maturantski voditeljski par ,Erna Redžić i Kemal Porić su bili ta zlatna nit koja je svojim riječima povezala sve goste,njihove pjesme i igre.Sa ljubalju,pa je time i ovaj dio u organizaciji bio za posebno pohvaliti.

Druga humanitarna gimnazijska večer je uspješno spustila zavjesu.Ostalo je još nekoliko aktivnosti kojim će se zaokružiti velike želje maturanata.Sada znaju da sve što su planirali,da su i ostvarili.

Ako su za ideju dobili pet,onda sigurno za sveukupni angažman,za realizaciju planiranog,od svih onih koji su ih pratili, imaju čistu destku !

 

Dževada Štancl

16649197 1563981046950115 1268190644545241217 n

16830674 1563969096951310 5050764193875430048 n

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 417 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda