Mauris tincidunt euismod

Članice Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ iz Bosanske Krupe danas obilježili 15.februar –Svjetski dan djece oboljele od karcinoma.U ustanovama,poduzećima,Općoj gimnaziji podijelili su zlatne trakice kao simbol simbol borbe protiv raka kod djece.

Mimoza

 

P1010285

Godišnje od raka u svijetu oboli više od 250 hiljada djece, a procjenjuje se da ih umre oko 90 hiljada.Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, svega 20 posto djece ima pristup modernom liječenju.

Mladi izliječeni od raka promovirali su "zlatnu vrpcu", simbol borbe protiv raka kod djece. Na taj način žele kod ljudi potaknuti dobrotu, humanost i solidarnost s oboljelom djecom, te pružiti ruku podrške njima i njihovim roditeljima.

Djeca su naša budućnost - svako dijete je nezamjenjiv doprinositelj svojoj, kao i našoj, zajednici i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.

12391934 181682828852658 2830169818366772030 n

Statistike pokazuju da u FBiH godišnje oboli u prosjeku 50 do 60 djece iz svih krajeva Federacije. Oboljeli mališani se liječe u najvećem procentu na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu. Ljekari s Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike u Sarajevu ulažu napore i nastoje pratiti svjetsku statistiku te je procent izliječenosti 75 do 80 posto. Ovo je jedini centar u FBiH gdje se djeca liječe od malignih oboljenja, a djeca se tretiraju kemoterapijama i radioterapijama.Od desetero oboljele djece, danas se izliječi oko sedam, za razliku od statistike od prije 50 godina kada je samo troje od desetero djece bilo izliječeno.

U Srbiji svakog dana jedno dijete oboli od raka, a svake nedelje jedno dijete umre od opake bolesti.

U Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka je kampanja koja se provodi na globalnom nivou čiji je cilj podići svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama.Također, važno je informisanje javnosti o raku kod djece, upoznavanje sa ranim simptomima radi lakšeg prepoznavanja bolesti u djetinjstvu. Zakašnjelo uspostavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja.

Obilježavanjem 15.februara zapravo se promoviše poštovanje i veće razumjevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka.

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ osnovano je u aprilu 2003. god. na osnovu incijative roditelja i prijatelja djece koja su se tada liječila od malignih oboljenja na Pedijatrijskoj klinici KCUS u Sarajevu. Udruženje je član Internacionalne konfederacije udruženja roditelja djece oboljele od raka i generator je svih kampanja i brige o obojeloj djeci u federaciji BiH.Udruženje broji preko 400 članova i finansira se isključivo donacijama humanista kao i brojnim projektima i aktivnostima koje realizuje.

Maligne bolesti kod djece imaju posebnu socijalnu-medicinsku dimenziju, jer pogađaju porodicu  koja prestavlja primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu njegu. Šok, strah, nemoć, prva su osjećanja sa kojima se suočavaju roditelji djece oboljele od raka.

Zato je važno pomoći i roditeljima u prevazilaženju svakodnevnih teškoća sa kojima se suočavaju.

Izgradnja Roditeljske kuće u sarajevu  je svjetli primjer u kampanji za jači osjećaj i brigu o djeci oboljeloj od karcinoma i njihovim roditeljima.

Međutim,dovršena je,otvorena,služi svrsi,ali još uvijek nema riješeno kvaliteno finasiranje.Kantoni u Federaciji,i pored obećanja ne sudjeluju u njenom finasiranju,a ni institucije države.Prepušteni su donatorima i pojedinačnim izdvajanjem sredstava. "Ne treba da brinu za 2017. godinu, a do tada bi institucije koje su zajedno sa nama otvarale ovaj humani projekt trebalo da razmišljaju o sistemskom rješenju problema. Nećemo dozvoliti da se Roditeljska kuća ugasi i Vlada će opet sama i jedina izdvojiti novac", poručio je premijer kantona Sarajevo Konaković.

Koliko znači postojanje ove kuće u kvalitenije liječenju djece oboljele od karcinoma ne treba mnogo govoriti.

Još jedna inicijativa je tu.

Federalno ministarstvo zdravstva razmatra inicijativu da  putem izmjena Zakona o radu osigura da jedan od roditelja, čije dijete boluje od malignih bolesti, ima pravo na stopostotnu plaću tokom dijagnostike i aktivnog liječenja – potvrdio je Feni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Cijelo društvo,da je humano, trebalo  podržati djecu i roditelje djece koja su oboljela od karcinoma.Držvane i sve institucije vlasti.Ni to ne bi trebalo pisati i govoriti.Trebali bi to znati.Treba slušati i osjetiti sve one priče koje imaju svi oboljeli,posebno oni koji u liječenje svoje djece kreću kao nezaposleni,bez osnovnih prihoda za život.

Do tada ostaju brojni humani ljudi,akcije udruženja,pojedinaca,grupa,senzibilnih ustanova i poduzeća.I nada.

 

Dževada Štancl

Društvo prijatelja knjige "Mali princ" i izdavačka kuća „Lijepa riječ“ Tuzla i ove godine su od novembra mjeseca organizirali  kulturni projekt obilježavanje Dana dječije knjige u Bosni i Hercegovini - 6. decembra, na rođendan Nasihe Kapidžić-Hadžić, najznačajnije bosanskohercegovačke pjesnikinje za djecu.

15078721 10205693124447452 5702155547254606507 n

 

PRVA OŠ

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke.Nije bilo narušavanja javnog reda i mira,saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu je imala interveniciju i dojavu o požaru u 21,50 sati požar kontejnera u ul.Mirsada Crnkića.Požar ugašen u 22,30 sati.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  2 1  pacijenata za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno  2  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično vlažnim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, kao i obavezno posjedovanje zimske opreme.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -5 C , vlažnost zraka 86,1 % , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 7 4  cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 414 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda